Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mubarak elnök felkérte, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az összes párttal az alkotmányos reformokról, mondta a szombaton kinevezett Omar Szulejmán alelnök az állami tévében. Szulejmán szerint az új kormány szembeszáll a korrupcióval és a munkanélküliséggel, és az elnök hamarosan meghatározza a prioritásokat, amelyek visszaállítják a bizalmat a gazdasággal szemben is.

    Azt is kijelentette, hogy új választást tartanak majd azokban a választókörzetekben, ahol bizonyíthatóan problémák voltak a tavaly év végi parlamenti választásokon. Azt már tegnap bejelentették, hogy felülvizsgálják a parlamanti választások eredményét, az ellenzék szerint tömeges csalás történt. (BBC, Guardian)

  • Korábban a kairói nagykövetség azt állította, hogy 2400-nál is több amerikai állampolgár jelezte, hogy elhagyná Egyiptomot, P. J. Crowley, a külügyminisztérium munkatársa most jelezte, hogy kilenc járaton 1200-an már el is repültek. Keddre legalább hat másik járatot terveznek. (BBC)

  • Az EU-országok külügyminiszterei által hosszas vita után este Brüsszelben elfogadott közös állásfoglalás nem szólította fel Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt a távozásra, de sürgette, hogy rendezett átmenettel, széles alapokon nyugvó kormányzattal valósítsák meg az országban az érdemi demokratikus reformok valódi folyamatát, tartsák tiszteletben a jogállamiságot, az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat, tegyék lehetővé szabad és tisztességes választások megtartását.

    A további erőszak megelőzéséhez visszafogottságra szólították fel az összes felet. Követelték az egyiptomi hatóságoktól, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon az összes őrizetbe vett békés tüntetőt, valamint állítsák helyre a távközlési szolgáltatásokat, biztosítsák mindenfajta média korlátlan elérhetőségét, beleértve az internetet is.

    Az uniós külügyminiszterek szerint az egyiptomi hatóságoknak a civil társadalommal, valamint minden olyan politikai erővel, amely kész alkalmazkodni a demokratikus normákhoz, komoly és nyílt párbeszéd útján kell keresniük a békés kibontakozást. Az EU támogat és kulcsfontosságú partnernek tekint egy demokratikus, pluralista és szilárd Egyiptomot, olvasható a külügyminiszterek közös állásfoglalásában. (MTI)

  • Ünnepi hangulat alakult ki estére a Tahrír téren, néhány tüntető zenél, mások ételt osztanak, vagy éppen a tér szélein felállított tévéken figyelik a híreket. Fiatalok a lámpavasakra másztak, hogy Távozz, Mubarak! feliratú egyiptomi zászlókat lengessenek. (AP)

  • A Reuters megszerezte a hadsereg teljes közleményét. "A hadsereg értetek van az utcákon, hogy biztosítsuk a biztonságotokat. A fegyveres erők nem alkalmaznak erőszakot nagyszerű népünk ellen" - írják. A hadseregetek tisztában van követeléseitek jogosságával, és kész feladatának megfelelően megvédeni a nemzetet és állampolgárait, egyben biztosítják a békés tüntetőknek a szólásszabadságot. Senki ne veszélyeztesse a közbiztonságot, vagy tegyen kárt köz- vagy magántulajdonban, írják. Figyelmeztettek, nem engedik, hogy bűnözők fosztogassanak és terrorizálják a lakosokat.

  • A Wikileaksen kiszivárogtatott távirat szerint Margaret Scobey, az Egyesült Államok egyiptomi nagykövete a közelmúltban figyelmeztette a washingtoni vezetést, hogy Mubaraknak látszólag nincsenek pontos utódlási tervei. (BBC)

  • A hadsereg bejelentésével a holnapi óriástüntetésre is reagálhatott. Egyelőre nem tudni, hogy a hadsereg saját kezüleg adott zöld utat a tüntetőknek, vagy pedig felsőbb utasítás alapján tettek bejelentést. (BBC)

  • Több mint 2400 amerikai állampolgár jelezte az amerikai tisztviselőknek, hogy a kormány által biztosított repülőjáratokon elhagyná Egyiptomot. Kilencszázan már hétfőn távozhatnak, kedden pedig ezren indulhatnak. (BBC)

  • Két névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint az Obama-kormányzat a háttérben arra próbálja rávenni Mubarakot, hogy tisztességes elnöki választásokat szervezzen meg szeptemberben, amelyeken ő már feltehetően nem indulna. Az Egyesült Államok emellett állítólag azt is szeretné, ha Mubarak feloldaná az 1981 óta érvényben lévő rendkívüli állapotot és szabadon engedné a politikai foglyokat. (AP)

  • Abdul Rahman Yusuf egyiptomi költő beszélt a tömeghez a Tahrír téren, ahogy az elmúlt években, most is Mubarak elnök távozását követelte, jelentette a BBC tudósítója.

  • Az állami tévé szerint a hadsereg azt is jelezte, hogy legitimnek tartja a tüntetők követeléseit és nem alkalmaz majd erőszakot a nép ellen, de mindenkit óva intett attól, hogy bármi olyat elkövessen, amivel veszélyeztetné az ország biztonságát. (BBC)

  • A hadsereg állítása szerint nem alkalmaz erőszakot a tüntetők ellen, írja az állami hírügynökségre hivatkozva az AFP. Az al-Arabíja is bemondta a hírt, de biztos forrás még mindig nincsen. Ugyanakkor a Guardian is úgy véli, hogy fenntartásokkal kell kezelni a hírt, az sem világos, hogy a hadsereg részéről ki jelentette ezt be.

  • Az ellenzéki csoportok továbbra is a keddre meghirdetett, milliós óriástüntetésre hívják az embereket, emellett általános sztrájkot hirdettek, hogy így emlékezzenek meg a holnap már egy hete tartó tüntetések kezdetéről. (al-Dzsazíra)

  • Olyan mint egy családi piknik, sok nő van, egyesek kisbabákkal. Mindenki étellel kínált minket, írja a Channel 4 egyik helyszíni tudósítója. (Telegraph)

  • 2008 októbere óta először került száz dollár fölé a Brent olajfajta ára hétfőn késő délután. Az olaj ára azért ugrott meg, mert az egyiptomi kormányellenes tüntetések bizonytalanságot okozhatnak a Közel-Keleten, és attól félnek, hogy leállhat a hajóforgalom a Szuezi-csatornán, amelyen a Perzsa-öbölben termelt kőolajat szállítják. Az északi-tengeri Brent olajfajta  ára 75 cent emelkedéssel hordónként 100,17 dolláron állt röviddel 17:30 után.

  • A Muzulmán Testvériség iszlámista mozgalom elutasította a hétfőn beiktatott új kormányt, és további tüntetésekre szólított fel, amíg meg nem bukik a rezsim az elnökkel, a kormánypártjával, a minisztereivel és a parlamentjével együtt. (AFP)

  • "Eddig még nem kaptam utasításokat az elnöktől, nincsenek döntések a gazdasági lépésekről, még túl korai bármit is csinálni vagy mondani" - nyilatkozta a kedden kinevezett új pénzügyminiszer, Samir Radwan. (Reuters)

  • A legtöbb szupermarket és a gyógyszertárak is csak a kijárási tilalom kezdetéig, vagyis már csak délután háromig tartanak nyitva, írja Twitteren egy kairói. (BBC)

  • Több szemtanú és az al-Dzsazíra közvetítése szerint is akár 250 ezer emberi összegyűlhetett a Tahrír téren. A tévé közvetítésen most nem mutatják a teret, de a BBC tudósítója is arról számolt be, hogy megtelt a terület.

  • A BBC egyik tudósítója most találkozott egy olyan tüntetővel, aki hétfőn ment ki először a Tahrír térre. "Harminc év már tényleg elég volt" - indokolta döntését.

  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök attól tart, hogy Egyiptomban is megismétlődhet, ami Iránban történt harminc éve, állítja a Reuters. 1979-ben az amerikaiak által támogatott iráni sah hatalmát megdöntötte a Khomeini ajatollah által vezetett forradalom, majd iszlám köztársaság alakult.

  • Az Afrikai Unió Etiópiában megrendezett csúcsértekezletének zárónapján a tagországok arra kérték az egyiptomiakat, hogy továbbra is csak békésen tüntessenek. Mint írják, az AU-nak is szembe kell néznie a tunéziai és egyiptomi válságokkal. (BBC)

  • Egyre több külföldi bank hívja haza egyiptomi irodáiban dolgozó munkatársait, vagy azok egy részét. A bankok hétfőn már a harmadik napja tartanak zárva, egyre kevesebb a lakosságnál lévő készpénz, mivel a pénzjegykiadó automatákat kifosztották vagy egyszerűen nem üzemelnek. (MTI)

  • Megérkezett a Gázai övezetbe hat palesztin rab, akik a tüntetések alatt szöktek meg sok másik fogollyal együtt egy egyiptomi börtönből, állítja egy civil szervezet. Néhányuk az Egyiptom és a Gázai övezet közötti alagutakon keresztül jutott át. (AFP)

  • Az  Abu Zaabel börtön Kairóban, miután a rabok kitörtek és elhagyták az épületet.

  • Sokan már túlnéznek a keddre szervezett egymilliós kairói óriástüntetésen, tüntetők egy csoportja állásfoglalást adott ki, amelyben felszólítják a hadsereget, hogy csütörtökig foglaljon állást,, különben a demonstrálók az elnöki palota ellen vonulnak a pénteki ima után. (Guardian)

  • Férfiak, nők és gyerekek egy csoportja a földön ülve rakja ki a testével a "Távozz" szót, írja a BBC egyik olvasója Kairóból.

  • Szabad és tisztességes választásokhoz vezető rendezett átmenetre sürgeti Egyiptomot az EU külügyminisztereinek brüsszeli találkozója után kiadott közös nyilatkozat. (AFP)

  • cikkünk a témában:

    A Külügyminisztérium egész Egyiptomra kiterjesztette figyelmeztetését

    Az egyiptomi nagyvárosok biztonsági helyzetének további romlása és a közbiztonsági helyzet egyelőre kiszámíthatatlan kimenetele miatt a Külügyminisztérium az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja át Egyiptomot.

  • Több ezren adnak vért az elmúlt napok tüntetései alatt megsebesült embereknek, mert komoly vérhiány alakult ki a kairói kórházakban. (Telegraph)