Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A téren bírók és civilek egy csoportja beöltöztetett bábuk segítségével eljátszotta Mubarak és a kormánypárt verőlegényeinek tárgyalását, számol be róla Sultan al-Qassemi a Twitteren.

  • Korábban Jonathan Rugman, a Channel 4 tudósítója arról számolt be, hogy a pletykák szerint Mubarak már el is hagyta az országot, most azonban azt írja, hogy megbízható források szerint az amerikai nagykövet nemcsak Baradei-jel, hanem az elnökkel is beszélt, Mubarak pedig azt mondta, nem megy el.

  • Néhány asszony és gyerekek már hazaindultak a térről a hűvös miatt, azonban még mindig érkeznek emberek, gyorsan elfoglalják a távozók helyét. (al-Dzsazíra)

  • Egyre többen állítanak sátrakat a Tahrír térnél, önkéntesek teát és ételt osztanak a milliós tömegnek, mások a szemetet gyűjtik össze, jelentette az ABC News tudósítója.

  • Szamír Radwan pénzügyminiszter egy interjúban azt mondta, hogy közvetlenül a szombaton kinevezett alelnöktől és miniszterelnöktől kapja utasításait. (BBC)

  • Alexandriában is több százezer ember gyűlt össze az utcákon, a tüntetők Mubarak, a fia és a kormány elleni jelszavakat skandálnak. (al-Dzsazíra)

  • Bashar Assad szíriai elnök az egyiptomi felkelést egyfajta betegséghez hasonlította, amelyet a vezetőknek kezelniük kell. Ugyanakkor szerinte nem terjed majd át Szíriára, mert a szíriai vezetés közel áll az emberekhez. (BBC)

  • Az ismert egyiptomi archeológus, Zahi Hawass lett a régészeti miniszter Mubarak új kormányában. Méltatta a biztonsági erők és az emberek közös erőfeszítéseit, amellyel felléptek a fosztogatók ellen. Már visszatért a rendőrség, a hadsereg együtt küzdött a fosztogatók ellen az emberekkel, mondta. "Ezek bűnözők voltak, akik a börtönből szöktek meg, megtámadták az emlékműveket. De ki lépett fel ellenük? Az igazi egyiptomiak. Ha a kairói múzeum biztonságban van, akkor Egyiptom is biztonságban lesz" - jelentette ki. (BBC)

  • Margaret Scobey amerikai nagykövet telefonon beszélt Mohamed el-Baradei-jel, és a Guardian információi szerint azt mondta neki, hogy az Egyesült Államok politikai változásban érdekelt Egyiptomban, de az amerikai kormány nem határozza meg, hogy milyen utat kövessenek.

  • Egy kairói lakos szerint többen is azt állítják, hogy fosztogatók katonaegyenruhát öltöttek, így jutnak be a boltokba. A hadsereg ezzel párhuzamosan kiadott egy felhívást, hogy senki nem vegyen fel katonai egyenruhát. (Guardian)

  • Az állami tévé az elmúlt egy órában nem mutatta a tüntetőket, helyette egy interjút adott le az új miniszterelnökkel, aki kormánya prioritásairól beszélt, valamint Mahmúd Vagdi belügyminiszterrel járta körbe az egyik kairói lakónegyedet, ahol a "Rendőrség a népet szolgálja" kezdeményezésről beszélt. (al-Dzsazíra)

  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a nemzetközi közösségnek fel kell szólítania, hogy bármilyen leendő egyiptomi kormány tartsa tiszteletben az Izraellel kötött békeegyezményt. Úgy tűnik, hogy már Izrael sem bízik feltétlen Mubarak rezsimének túlélésében. (AFP)

  • Amr Musza, az Arab Liga főtitkára szerint a hatalomnak azonnal tárgyalásokat kéne kezdenie az ellenzékkel. "Most az a lényeg, hogy azonnali párbeszéd kezdődjön, hogy döntsenek a hogyan továbbról. A játék neve a konszenzus, a játék neve reform" - nyilatkozta a BBC-nek.

  • A téren tartózkodók tweetjei szerint színpadot és hangosítást kezdtek építeni a téren. A hírek szerint vagy Mohamed el-Baradei, vagy a megbecsült tudós, Ahmed Zuvejl fog beszélni a néphez az este folyamán. (BBC)

  • Meg nem erősített hírek terjednek Egyiptomban Mubarak távozásáról. A Channel 4 helyszíni tudósítója, Jonathan Rugman szerint azt beszélik, hogy az elnök Bahreinba menekült. Több helyen ünneplésbe kezdtek az emberek. De nem árt az óvatosság, a tüntetések kezdete óta rendszeresen terjednek hírek Mubarak vagy családja meneküléséről.

    000 Nic534546
  • "Mubarak elnök utasításai az ellenzékkel folytatott párbeszédre koncentrálnak" - nyilatkozta az al-Arabíja hírtelevíziónak Ahmed Safik, a hétfőn kinevezett egyiptomi miniszterelnök.

  • William Hague külügyminiszter a parlamentben jelentette be, hogy charterjáratot indítanak Egyiptomba az ott rekedt, hazatérni vágyó brit állampolgárokért. (Guardian)

  • cikkünk a témában:

    Megérkezett Kairóba az amerikai takarító

    Az Obama kormányzat egy egyiptomi ügyekben jártas diplomáciai problémamegoldót küldött hétfő este Kairóba, hogy találkozzon Hoszni Mubarak elnökkel és más magas rangú tisztviselőkkel. A 72 éves Frank G. Wisner tapasztalt öreg rókaként a helyszínen térképezheti fel a rezsim pontos elképzeléseit a gyorsan változó helyzetben, de sokan azt sem tartják kizártnak, hogy már Mubarak távozásáról tárgyal majd.

    Frank G Wisner
    Frank G Wisner
  • Az AP jelentése szerint Szíriában is tunéziai és egyiptomi mintájú tiltakozás szerveződik a Facebookon. A tervek szerint február 4-5-én tartanák a "düh napját" Damaszkuszban. A cél, hogy véget vessenek a szükségállapotnak és a korrupciónak. Ugyanakkor a Facebook-csoporthoz még viszonylag kevesen csatlakoztak, és egy részük nem is Szíriában él. A szevezést megnehezíti, hogy a Facebook alapból le van tiltva Szíriában, de még így is sokan használják az országban. A csoportnak jelenleg 2500, míg Basar Aszad elnök rajongói oldalának 850 tagja van.

  • Az AFP értesülései szerint az Egyesült Államok kairói nagykövete telefonon beszélt Mohamed el-Baradei-jel, az egyesült ellenzék vezérével. A beszélgetésről nem szivárogtak ki részletek.

  • William Hague brit külügyminiszter a BBC-nek megerősítette, hogy a délután telefonon tárgyalt Omár Szulejmán egyiptomi alelnökkel. A megbeszélésen Hague rendezett átmenetben végződő "valódi és látható változásokat" valamint egy "széles alapokon álló kormány" felállítását kérte.

  • Mohamad Mahdi Akef, a Muzulmán Testvériség volt vezetője szerint az iszlámista szervezet tisztában van a terveivel kapcsolatos nemzetközi aggályokkal. "A Testvériség ezért döntött úgy, hogy láthatatlan marad. Mi is része vagyunk az egyiptomi társadalom szövetének. Ha a világ elhiszi, hogy ez a teljes egyiptomi társadalom és annak minden szegmensének az áldott forradalma, annak örülünk. Ha nem, felölünk azt is gondolhatják" - nyilatkozta a BBC-nek.

  • A 2004-es demokrata elnökjelölt, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke, John Kerry a New York Timesban megjelent véleménycikkében távozásra szólította Mubarakot. "A legfontosabb amit tehet, hogy a néphez intézett beszédében bejelenti, hogy sem ő, sem az utódjának kiszemelt fia nem indul az ezévi elnökválasztáson" - írta.

  • Az ókori világ hét csodája egyikének emlékére emelt Bibliotheca Alexandrina igazgatója, Izmail Szerageldin az intézmény honlapján közzétett nyilatkozatában háláját fejezte ki az alexandriai fiataloknak, akik megvédték az épületet "a fosztogatóktól és a törvényen kívüli banditáktól, akik talán provokatőrök voltak". "A fiatalok csoportokba szerveződve irányították a forgalmat, őrizték a lakónegyedeket és a középületeket, köztük az alexandriai könyvtárat is" - írta. (Guardian)

  • A tömegbecslésben mindig visszafogott BBC legutóbbi alexandriai jelentésében már "több tízezres" tüntetésről tudósított. A tüntetők az Ibrahim mecsethez vonultak, a fákról és a háztetőkről is emberek lógtak. "Felakasztották az elnök bábját, egy férfi pedig cipővel dobálta" - írta tudósítójuk. A cipővel dobálás az egyik legnagyobb sértés az arab kultúrában, a leghíresebb cipődobálás áldozata George W. Bush volt bagdadi látogatásán.

  • cikkünk a témában:

    Hurghadában is tüntetnek, a turisták pakolnak

    A kairói egymilliós tüntetéssel párhuzamosan Hurghadában is tüntetnek néhány százan, de az emberek békések, mondta az Indexnek egy ott élő magyar idegenvezető. A turisták folyamatosan mennek haza, az ott lévő magyarok többsége szombaton és vasárnap indul haza. Az automatákból kifogyott a pénz, a boltokban hosszú sorok állnak, drágult a kenyér. Ha besötétedik, akkor érezni igazán a feszültséget. A helyi hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy mindenki igyekezzen megvédeni az értékeit és vigyázzon magára, zárkózzon be. Két nappal ezelőtt Hurghadában is megjelent néhány tank. A kereszteződésekben állnak.

  • Helyi idő szerint délután négytől kijárási tilalom lépett életbe, de a Tahrír tér még mindig tömött, nincs jele, hogy bárki haza indult volna. (BBC)

  • Érdekes nyilatkozatot adott a BBC-nek egy nyugalmazott egyiptomi tábornok, a kairói al-Ahram Központ katonai tudományok tanszékének vezetője, Mohamed Kadri Szaid. Szerinte a tüntetések "fordulópontot jelentenek Egyiptom életében" és a hadsereg vezetői is "tisztában vannak vele, hogy Mubaraknak távoznia kell. Már csak a metodológia a kérdés". Véleménye szerint vannak, akik az azonnali távozását pártolják, mások szerint viszont ki kéne tartania a választásokig, amin azonban már nem kéne indulnia.

  • A tüntetők Facebook-csoportja szerint az állami tévé legutóbbi híradásában "pár száz" tüntetőről beszélt, akik a kommentár szerint "valamennyien izraeli ügynökök és árulók".

  • Az al-Jazeera jelentése szerint szimpátiatüntetés kezdődött a katari Dohában, ahol a Világkereskedelmi Szervezet szokta tartani a közgyűléseit - legutóbb január végén. A tüntetők azt skandálják, hogy "a nép rendszerváltást akar".