Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ahogy esteledik, már majdnem megtelt a Tahrír tér. A hangulat nyugodt, tüntetők hangosbemondókkal követelik a változást. A katonák várnak, számol be a térről a BBC egyik tudósítója.

  • Az INA olajvállalat felfüggesztette a fúrási munkát Egyiptomban, keddig kivonják munkavállalóik egy részét is az országból, írta a horvát Banka üzleti havilap honlapja. A részben magyar tulajdonban lévő horvát olajvállalat indoklása szerint a politikai instabilitás és a konfliktusos helyzet kényszerítette arra a céget, hogy felfüggessze a Sidi Rahman olajmezőn a kitermelési munkálatokat. Dolgozóik egy részét már hétfőn, egy további csoportját kedden hozzák ki az országból, de arról nincs pontos információ, hogy hány munkavállalóról van szó. (MTI)

  • Izrael a két ország közötti 1979-es békeegyezmény óta először engedélyezte, hogy az egyiptomi hadsereg nagyjából nyolcszáz katonát küldjön a Sínai-félszigetre. A katonák a tengerparti üdülőhelyek biztosítják majd a rendet. A békeegyezmény alapján Izrael visszaadta Egyiptomnak a Sínai-félszigetet, Kairó pedig cserébe beleegyezett, hogy nem telepít katonákat a területre. A tisztviselők névtelenséget kértek, ugyanis Benjámin Netanjahui izraeli minsizterelnök megtiltotta, hogy a kormányzat részéről kommentálják az egyiptomi helyzetet. Hivatalos forrásból nem erősítették meg az egyiptomi katonák beengedését. (AP)

  • Meg nem erősített források szerint a Kairóban keddre bejelentett egymilliós tüntetés mellett egy második hasonló dimenziójú demonstrációt is szerveznek Alexandriában. A városban kicsit több mint négymillióan laknak. (Telegraph)

  • "Békés megoldást akarunk" - mondta Jose Manuel Barroso az egyiptomi helyzetről. Szerinte a párbeszéd az egyetlen útja annak, hogy Egyiptomban olyan változások kezdődjenek, amelyek egyszer szólnak a demokráciáról és a stabilitásról. "A szólásszabadságot és a békés gyülekezés szabadságát tiszteletben kell tartaniuk a hatóságoknak. Nem szabad erővel elnyomni a demonstrációkat. De reméljük, hogy a tüntetők is felelősen viselkednek, és tartózkodnak az erőszaktól." (BBC)

  • Telefonon beszélt egy barátjával, aki a Tahrír tér közepén áll, állítása szerint közel kétszázezren is lehetnek és borzongató érzés ott állni, írja a BBC egyik olvasója Japánból.

  • Indonézia katonai csapatszállító repülőket küld Egyiptomban tartózkodó állampolgáraiért, és Új-Zéland is követheti a példájukat. (BBC)

  • Az Egyesült Államok szerint nekik köszönhető az al-Dzsazíra hat munkatársának szabadon engedése, legalábbis Alec Ross, Hillary Clinton egyik tanácsadója ezt írja Twitteren: "Értesítettek minket, hogy a külügyminisztérium kérése után elengedték az újságírókat."

  • Már több millió dollárt kivontak Egyiptomból a befektetők, jelentette az al-Dzsazíra. Egyelőre nem lehet megítélni, hogy mekkora károkat okozhat ez a gazdaságnak. Hisám Ramez, a központi bank munkatársa szombat este még azt mondta, hogy a központi bank devizatartaléka jelentős, 36 milliárd dollár volt december végén. Szerinte a bankok likviditásával nincs gond, csak rövid ideig tarthat a külföldi befektetők "forró pénzeinek" esetleges kivonása.

  • Állítólag a Kairótól 100 km-re északra található Mahalla el-Kubra városban is csaknem százezren tüntetnek Mubarak ellen, pedig az egész város lakossága csak félmillió fő. (al-Dzsazíra)

  • Az osztrák közszolgálati televízió, az ORF Kairóban forgató stábját átmenetileg őrizetbe vették hétfőn az ottani nemzetközi repülőtéren és kihallgatták őket egy rendőrőrsön. A tudósító szerint az áll az incidens hátterében, hogy "nyilvánvalóan szigorúan utasításba adták, hogy nem szabad a menekülő tömegeket mutatni". Három órán keresztül az al-Dzsazíra hat munkatársát is őrizetbe vették hétfőn. (MTI)

  • Több mint harminc katonával beszéltem, és mind azt mondták, hogy a nép oldalán állnak majd, még akkor is, ha tűzparancsot kapnak, írja a BBC egyik kairói olvasója.

  • Egyre nagyobb készlethiány alakul ki, az elérhető élelmiszerek ára pedig folyamatosan emelkedik, rengetegen állnak sorba kenyérért. Friss zöldségekből is hiány van, mondta el egy asszony a BBC egyik tudósítójának. A problémát csak tetézi, hogy már három napja nem nyitottak ki a bankok. Vasárnap este még utcai árusok segítségével bírták ki a tüntetők, azonban hosszú távon komoly problémát jelenthet az élelmiszerek hiánya.

  • Több más ország után hétfőn Ausztria is megkezdi Egyiptomban tartózkodó állampolgárai kimenekítését, jelentette be a bécsi külügyminisztérium. A minisztérium két repülőgépet küld Kairóba, ezeken összesen közel 240 utas számára van hely.

  • Egyiptomnak rendezett demokratikus átmenetre van szüksége, hogy beindítsák a gazdaságot. Az egyiptomi politikusoknak meg kell érteniük, hogy már nem lehet visszagfordulni, mondta Naguib Sawaris, telekommunikációs és építőcégek tulajdonosa. Szerinte az internet és a mobilszolgáltatók blokkolása hülye döntés volt, és nem segített a kormánynak. "A kormány csak úgy biztosíthatja a stabilitást, hogy leül tárgyalni az ellenzékkel és meghallgatja őket, reformokat és valódi demokráciát ígér. Ez az egyetlen út" - mondta. (BBC)

  • A kairói amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint már szerveznek járatokat európai országokba azoknak az amerikai állampolgároknak, akik el akarják hagyni Egyiptomot. Hétfőn este már elindulnak az első járatok, elsőbbséget élveznek azok, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van. (BBC)

  • Az állami tévé bejelentése szerint az egyiptomi légitársaságok minden belföldi és nemzetközi járatot törölnek kedden és szerdán a délután háromtól másnap reggel nyolcig tartó kijárási tilalom alatt. (BBC)

  • Megtisztítjuk az országot, mondják az utcákat takarító tüntetők. Az elmúlt napok tüntetései után szeméthalmok, és kiégett járművek maradtak mindenfelé, ezért nem véletlen, hogy a demonstrálók megelégelték a helyzetet. Már vasárnap is olyan hírek érkeztek, hogy a Tahrír téren tüntetők szemetet szednek, a fosztogatókat pedig átadják a katonáknak. (Guardian)

  • Folyamatosan indulnak emberek a Tahrír térre, még családok gyerekekkel is érkeznek. (BBC)

  • "Még nincs káosz, de elég közel vagyunk hozzá. Minden tele van emberekkel, több száz turista szorult ki a váróból" - írja a BBC tudósítója, Jon Leyne. A British Airway járat, amellyel érkezett szinte teljesen üres volt, visszafelé viszont sokszor volt a túljelentkezés. A repteret is katonák őrzik.

  • "Jól vagyunk, három órán keresztül tartottak minket fogva. Már elengedtek, elvették a kamerákat, a laptopokat és a mobiltelefonokat" - írja a Twitteren Dan Nolan, az al-Dzsazíra munkatársa. A hírtelevízió hat munkatársát vették őrizetbe hétfőn délután.

  • Röplapokat osztottak ki a Tahrír téren tüntető tízezreknek, ezeken felszólítják a hadsereget, hogy álljon a nép mellé és tagadja meg vezetőik parancsait. (BBC)

  • A tervek szerint kedden az elnöki palota elé vonul tüntetni a minden eddiginél nagyobb tömeg, az Április 6-a mozgalom egymillió embert vár a főváros utcáira. (al-Dzsazíra)

  • A katonák betonelemeket helyeznek el a Tahrír tér körül, az egy méter magas elemekkel akarják megakadályozni, hogy újabb tüntetők érkezzenek a térre. Korábbi hírek szerint szögesdróttal már körbevették a teret délelőtt, ez azonban nem akadályozta meg a tömeget. (BBC)

    al1
  • Szabadon engedték az al-Dzsazíra hat őrizetbe vett munkatársát, felszerelésüket, a kamerákat ugyanakkor elkobozták. (al-Dzsazíra)

  • A hadsereg tájékoztatása szerint ötven embert vettek őrizetbe, amiért az elmúlt napokban megpróbáltak ellopni a kiállított műalkotásokat a nemzeti múzeumból. Jelenleg már mesterlövészeket helyeztek el az épület tetején, a földön pedig több osztag katona is járőrözik. A fosztogatók - állítólag egyenruha nélküli rendőrök és teremőrök - péntek éjjel betörtek a múzeumba, két múmiát és több műtárgyat tönkretettek. (AP)

  • Az amerikai külügyminisztérium az al-Dzsazíra Kairóban őrizetbe vett munkatársainak szabadon engedésére szólított fel. (Reuters)

  • A BBC egyik tudósítója, John Simpson Alexandriából tart Kairóba, az út mellett pedig rengeteg rabruhát lát. A közelből nyolcezer fogoly szökött meg a tüntetések alatt, rövid távon megszabadultak ruháiktól is.

  • Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra sürgette Mubarak elnököt, hogy azonnal kezdjen tárgyalni az ellenzékkel, és reflektáljon a kormányellenes tüntetők elvárásaira. (AFP)

  • Az állami tévé szerint kedden leállhat a kairói vonatközlekedés a bejelentett egymilliós óriástüntetés idejére. Így akadályoznák meg, hogy vidékről is óriási tömeg érkezzen a fővárosba. (AFP)