Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ahogy azt a korábbi források állították, a magáról egyes szám harmadik személyben beszélő Hoszni Mubarak elnök kedd esti tévébeszédben bejelentette, hogy nem indul újra a szeptember elnökválasztáson."A legfontosabb számomra, hogy újra béke és stabilitás legyen az országban, hogy biztosítsam a békés hatalomátadást annak, akit az egyiptomi nép megválaszt a következő elnökválasztáson" - mondta elnöksége hátralévő hónapjainak prioritásáról.

    Mubarak azt is bejelentette, felkéri a parlamentet, hogy módosítsa az alkotmányt, amely most erősen korlátozza, hogy kik indulhatnak az elnökválasztáson.

    Hoszni Mubarak beszéde közben
    Hoszni Mubarak beszéde közben
  • Egy magas rangú amerikai tisztviselő megerősítette, hogy Frank G. Wisner azt mondta Mubaraknak, hogy ne induljon újra szeptemberben, és fiát, Gamalt se próbálja meg megtenni utódjának. Az amerikaiak a forrás szerint most válaszra várnak. (BBC)

  • Egyre hűvösebb van, és a tüntetők sincsenek már annyian, mint napközben, jelentette a BBC tudósítója. Jim Muir szerint nagyjából harmad annyian vannak, mint korábban, de ez még mindig több százezer embert jelent.

  • A tüntetők többsége egyetértett abban, hogy egyáltalán nem elégszenek meg azzal, ha Mubarak bejelenti, hogy nem indul újra a szeptemberi elnökválasztáson, ahogy azt egyre több forrás állítja. A Guardian tudósítója szerint egy ilyen bejelentés csak még jobban feltüzelné őket, hogy maradjanak a végsőkig, vagyis Mubarak lemondásáig.

  • Több nyugati diplomata is arra számít, Mubarak bejelenti, hogy nem indul újra szeptemberben. Ugyanakkor többen úgy gondolják, Mubarak a parlamentet is feloszlathatja, hogy széleskörű alkotmányos reformokba kezdjen, de maradni akar a ciklusa végéig. (BBC)

  • Egyre több sátrat állítanak fel, és a tábortüzek is szaporodnak, az emberek pedig eltökéltek - nem úgy tűnik, hogy a tömeg belátható időn belül felszívódik, véli az al-Dzsazíra tudósítója.

  • A Google azt állítja, hogy Wael Ghonim, a közel-keleti marketingért felelős vezetőjük csütörtök óta nem jelentkezett, írja a Reuters. A Los Angeles Times szerint Ghonim egy fórumon szólalt fel Egyiptomban, utána eltűnt. A Twitteren még azt írta, hogy ő is készül a pénteki tüntetésre.

  • Az al-Dzsazíra azt állítja, hogy a Közel-Keleten többfelé zavarták az adását kedden.

  • Barack Obama amerikai elnök azt tanácsolta Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek, hogy ne induljon újra a szeptemberi elnökválasztáson, állítja Kairóban és Washingtonban tartózkodó amerikai diplomatákra hivatkozva a New York Times. Obama üzenetét a források szerint Frank G. Wisner, a hétfő este Kairóba érkező tapasztalt problémamegoldó diplomata tolmácsolta Mubaraknak.

    Amerikai diplomaták a BBC-nek megerősítették, hogy Wisner valóban találkozott kedden Mubarakkal Kairóban, hogy a válságról beszéljen vele. Azt nem közölték, hogy átadott-e valamilyen üzenetet.

  • Az amerikai és a brit külügyminisztérium is megerősítette, hogy nagyköveteik napközben telefonon beszéltek Mohamed el-Baradei ellenzéki vezetővel. Elemzők szerint azt tesztelik, hogy mennyire állna készen az ország vezetésére, ha erre lenne szükség.

    Az AFP diplomáciai forrásai szerint Baradei a Mubarak utáni forgatókönyvekről beszélt nekik. A névtelenséget kérő forrás szerint Baradei egyik megoldásként azt javasolta, hogy a szombaton kinevezett alelnök, Omar Szulejmán vegye át a hatalmat átmeneti elnökként, ezalatt feloszlathatják a parlamentet és megváltoztathatják az alkotmányt az új választások előtt.

    Állítólag a másik javasolt megoldás a Nobel-díjas ellenzéki szerint egy háromtagú elnöki tanács felállítása lehetne. Egy embert a hadsereg, kettőt a civilek delegálnának, és a triumvirátus vezényelné le Mubarak lemondása után az átmeneti időszakot.

  • A kormányzó Nemzeti Demokrata Párt magas rangú tagjai is azt állítják, hogy a következő órákban lehetséges valamilyen bejelentés. Arról ugyanakkor nem beszéltek, hogy az eddigi híreknek megfelelően Mubarak maga beszél majd, vagy csak kiadnak egy közleményt a nevében. (BBC)

  • Ahmed Safík miniszterelnök ing, és nyakkendő nélkül jelent meg az állami tévé egyik műsorában, korábban ilyen nem történhetett volna meg. Nem mondott sokat, aggódik, de bízik benne, hogy helyre tudja állítani a stabilitást. (BBC)

  • A megvesztegethetetlennek tartott Számi al-Anan vezérkari főnök lehet Egyiptom vezetője Hoszni Mubarak után egy külföldön élő, a Muzulmán Testvériséghez tartozó egyiptomi disszidens szerint.

    A legnagyobb egyiptomi ellenzéki mozgalomhoz tartozó Kámel el-Helbávi a brit hírügynökségnek kedden nyilatkozva elmondta, hogy Anan jó kapcsolatokkal rendelkezik Washingtonban, liberális irányzatú, és elfogadható az ellenzéki koalíció számára. "Jó hírneve van... Nem korrupt... Ő lehet a jövő embere Egyiptomban" - mondta.

    Külföldön Anan kevéssé ismert. Feltehetőleg a hatvanas évei elején jár, és pályafutása jó részét a légierőnél töltötte. Kiképzést Oroszországban és Franciaországban, valamint az egyiptomi katonai akadémián kapott. Vezérkari főnökké 2005-ben nevezték ki. A múlt héten egy katonai delegáció élén Washingtonban járt egy korábban lekötött látogatáson, de az otthoni események hírére a tervezettnél korábban hazatért.

    Helbávi szerint a napokban kinevezett alelnök, Omar Szulejmán csak átmeneti időre léphet Mubarak helyébe, hosszú távon nem. Helbávi a Testvériség tagja 1952 óta, s az értelmiségi körének kiemelkedő gondolkodója. A kilencvenes évek közepén a szervezet nyugati szóvivője volt.

  • Az al-Arabíja szerint Mubarak elnök hamarosan tévébeszédben jelenti be, hogy a szeptemberi elnökválasztáskor lemond (vagyis nem indul újra), ugyanakkor addig hivatalában marad, hogy a hátralévő időszakban teljesíthesse a tüntetők követeléseit. Az al-Arabíja nem árulta el, hogy milyen forrásból értesült, hivatalos megerősítés egyelőre még nem érkezett.

  • Az al-Arabíja arról is beszámolt, hogy Omar Szulejmán alelnök tárgyalásokat kezdett az ellenzéki pártok képviselőivel. Ezt ugyanakkor eddig senki sem erősítette meg.

  • Az al-Arabíja úgy tudja, hogy Hoszni Mubarak elnök hamarosan beszédet mond. Arról nem tudni, hogy miről fog beszélni az elnök. Mubarak legutóbb péntek éjjel mondott nagyszabású tévébeszédet, akkor jelentette be a kormánya menesztését.

    tahrir-breaking-Screen-shot-2011-02-01-at-8.28
  • A keddi, egymilliósnál is nagyobb óriástüntetésből nem lett olyan fordulópont, amelyet sokan vártak, véli a BBC egyik elemzője. A tüntetők így aztán feltehetően egy újabb hasonló célt tűznek majd ki maguk elé, talán péntekre szerveznek egy nagy menetet az elnöki palota elé. Utána azonban fennáll a veszélye, hogy elveszítik a kezdeményezést, bár John Simpson szerint nehéz elképzelni, hogy ekkora tüntetések után Mubarak még valahogy a helyén maradhasson.

  • A Tahrír térre vezető utak már hazafelé induló emberekkel vannak tele, számolt be róla a BBC tudósítója. Mark Georgiou azt is elmondta, hogy hat ellenőrző ponton kellett áthaladnia, amíg eljutott a térhez, ebből kettőt katonák, négyet felfegyverkezett civilek állítottak fel az úton. Mindenhol barátságosak voltak, írja.

  • A tüntetők dobolnak és énekelnek. "Mubarak megy, de mi nem, Mubarak megy, de mi nem" - skandálják a BBC egyik beszámolója szerint.

  • Bátorítják a szabadság és demokrácia értékeinek előmozdítását a Közel-Keleten, mondta egyes források szerint zárt ajtók mögött Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Ugyanakkor szerinte ha szélsőségesek használhatják ki a demokratikus folyamatot, hogy hatalomra kerüljenek, ahogy az Iránban is történt, akkor végül sérülhet a béke és a demokrácia. (BBC)

  • Az önszerveződő, civil csapatok közül egyesek karszalaggal, mások különleges jelszóval különböztetik meg magukat a többiektől.

  • Robert Gates amerikai védelmi miniszter napközben beszélt egyiptomi kollégájával, tájékoztatták egymást a fejleményekről, áll a Pentagon közleményében. Az amerikai védelmi minisztérium szerint az egyiptomi hadsereg eddig nagyon profin és visszafogottan viselkedett. (BBC)

  • Alexandriában a tüntetők felakasztották Mubarak képmását egy fára, majd a cipőikkel dobálták meg. Néhányan pedig egy Mubarak nevével ellátott koporsót hordoztak körbe. (BBC)

  • Az al-Arabíja jelentése szerint a tüntetők közül sokan egészen péntekig a téren akarnak maradni. A BBC tudósítójának is többen nyilatkozták, hogy nem akarják elveszíteni a lendületet, és egészen Mubarak távozásáig maradni akarnak. Az egyesült ellenzék vezére, Mohamed el-Baradei korábban péntekig adott határidőt az elnöknek a távozásra.

  • Több forrás szerint is kezd megváltozni az állami tévé hozzáállása a tüntetőkhöz, riportereket küldtek a Tahrír térre és "nagy, békés tüntetésekről", "rendes tüntetőkről" és "Egyiptom-barát tüntetésekről" számolnak be. (al-Dzsazíra)

  • A rendőrség megváltoztatta az eddigi "A rendőrség és a nép az állam szolgálatban" szlogenjét, most már a következőt használják: "A rendőrség a népszolgálatában".

  • Kezdenek kifogyni az élelmiszerkészletek Kairóban, azonban akinek maradt még otthon valami ehető, úgy tűnik, kihozza a tüntetőknek, írja az al-Dzsazíra egyik tudósítója a Twitteren.

  • Az egyiptomi hadsereg szóvivője az állami tévében arra kérte az embereket, hogy ne higgyenek elfogult híreszteléseknek, egyben mindenkit felszólított, hogy tartózkodjon a katonai egyenruha viselésétől. "Azonnal őrizetbe vesszük azokat, akik ezt megsértik, és rögtönítélő bíróság elé állnak" - mondta. (BBC)

  • Már korábban színpadot kezdtek építeni, most felállítottak egy óriáskivetítőt is a téren, feltehetően valaki hamarosan beszélni fog a tömeghez. A kivetítőn most az al-Dzsazíra adása megy. (al-Dzsazíra)

  • A BBC egyik tudósítója több olyan családdal is találkozott, akik elmondták, hogy az előző héten még a rendőri akciótól félve nem merészkedtek az utcára, azonban látták a tévén a többi tüntetőt, és végül megtört a jég. Egy 61 éves férfi azt mondta, hogy még életében nem ment ki tüntetni, de ezúttal a téren van, és ha kell, újból demonstrál majd.