2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vasárnap délelőtt tíztől délután fél kettőig lesznek nyitva az egy hete zárva tartó bankok, jelentette be az egyiptomi központi bank helyettes vezetője. Ebben az időszakban az emberek várhatóan megrohanják majd a pénzintézeteket. (AFP)

  • Ramallahban, Betlehemben és Kelet-Jeruzsálemben is szolidaritási tüntetéseket tartottak a Tahrír téri tüntetők mellett. (BBC)

  • Az egyiptomi események nagy hatással vannak a holtpontra jutott izraeli-palesztin béketárgyalásokra, írja a közel-keleti kvartett - az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország - szombaton a müncheni nemzetközi biztonsági fórumon előterjesztett nyilatkozattervezete. A kvartett képviselőinek jóváhagyására váró tervezet megállapítja, hogy a béketárgyalások felújításának további halogatása "rontaná a térség békéjének és biztonságának kilátásait". (MTI)

  • Az állami tévében megszólaló Ahmed Safík nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy a rezsim gondolkodik rajta, hogy Mubarak azonnali elmozdítása nélkül is megoldódhat valahogy a válság. A kormány lehetséges, hogy megpróbálja kibekkelni a tüntetéseket, közben valamilyen megegyezést elérni az ellenzékkel Mubarak lemondása nélkül is, véli az AP.

  • A hadsereg egyik vezetője távozásra szólította fel a téren tüntetőket, akik azonban a már jól ismert "Mi nem megyünk, Mubarak megy!" skandálással válaszoltak. (al-Dzsazíra)

  • Ötszáz tüntető érkezett Szuezből a kairói Tahrír térre. A demonstrálók a pénteki "távozás napja" után vasárnapra újabb nagy tüntetést szerveznek, amelyet "mártírok napjának" neveznének. Emellett keresztények is a téren tartanák meg a vasárnapi misét. (al-Dzsazíra)

  • Egy csoport külföldi is csatlakozott a Tahrír téren tüntető több ezer demonstrálóhoz, akiknek virágokkal fejezték ki szolidarításukat, valamint transzparenseket is felemeltek. (al-Dzsazíra)

  • Egy helyszíni szemtanú is azt írta a Guardiannek, hogy a katonák megpróbálják elijeszteni a tüntetőket a térről, a barrikádok elbontása mellett az egyik elsősegélysátrat is megpróbálják bezáratni.

  • Az állami tévében "visszatérés a stabilitáshoz" felkonferálással mutatnak képeket, a bejátszás szerint Mahmúd Vagdi belügyminiszter körbejárta a rendőrőrsöket és méltatta a rendőrök szerepét a biztonság és rend fenntartásában. (BBC)

  • "Patthelyzet. A tankok próbálnak átjutni a barrikádokon, a tüntetők élő pajzsként állítják meg őket" - írja Ivan Watson, a CNN tudósítója is a Twitteren.

  • "Attól tartok a rezsim áll nyerésre a propaganda háborúban. A Tahrír tértől messzebb a legtöbb egyiptomi, akivel beszéltem, azt akarja, hogy Mubarak töltse ki a ciklusából hátralévő időt" - írja a Twitteren Simon Hannat, a Reuters tudósítója. Ha valóban így van, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy a tüntetők elszigetelődnek, és beérhet a rezsim kivárásra játszó taktikája.

  • Magas rangú katonai vezető is megpróbált tárgyalni a tüntetőkkel, hogy engedjék át a katonákat, a kormányellenes demonstrálók azonban azzal vádolják a hadsereget, hogy megpróbálja ellenőrzése alá vonni a teret, eddig csak körülötte foglaltak el állásokat. (BBC)

  • Kezd feszült lenni a helyzet, mondta az egyik tüntető a BBC egyik tudósítójának a Tahrír téren. A hadsereg megpróbálja elbontani a barikádokat és a szögesdrótot a tér körül, a tüntetők pedig attól félnek, hogy így megtámadhatják őket a Mubarak-pártiak. A kormányellenesek a tankok elé feküdve próbálnak ellenállni, összecsapásokról nem érkeztek hírek a tér közvetlen közeléből. "Sokan azt mondták, hogy készek a téren meghalni" - mondta eltökéltségükről a nyilatkozó tüntető. Egyik társa szerint a katonák megpróbálják elijeszteni őket a térről, de nem hátrálnak meg.

  • Ellenőrzés alatt kell tartaniuk az eseményeket és be kell engedniük az újságírókat a térre, mondta a BBC egyik tudósítójának a Tahrírra vezető egyik ellenőrző pontnál egy katona. Mint mondta, ő és minden barátja Mubarakot támogatja, mivel az elnök "bölcs ember és a hadseregben olyan, mintha mindenkinek az apja lenne".

  • A szállodaiparban dolgozó Adli el-Misikavi azt mondta a BBC-nek, hogy harminc százalékkal esett vissza az üzlete. Szerinte válaszolni kell a tüntetők követeléseire, de Mubaraknak hivatalban kell maradnia, hogy felügyelje a sima átmenetet.

  • A hadsereg felengedett száz mubarakistát a Kaszr el-Nil hídra, írják szemtanúk a Twitteren. A katonák eddig kiemelten ellenőrizték a Tahrír tér felé vezető hidakat. (BBC)

  • Mubarak délelőtt válságtanácskozást tartott több miniszterével a gazdaságról, a kormány pedig bejelentette, hogy élelmiszerkészletek biztosításával kerülik el a boltok készleteinek kifogyását. Azt is elmondták, hogy az ország exportja hat százalékkal csökkent januárban a tüntetések miatt.

  • A BBC jeruzsálemi tudósítójának izraeli szemtanúk azt mondták, hogy kilométerekről látni lehetett a határ másik oldalán, az Egyiptomból Jordániába és Izraelbe induló gázvezetékeknél történt reggeli robbanást. Az észak-sínai kormányzó szerint már szinte teljesen eloltották a lángokat, uralják a helyzetet, a szivárgást elállították.

  • Már ötszáz méterre a Tahrír tértől is előfordulnak elszórt összetűzések, és több városrész sem biztonságos az újságíróknak és a külföldieknek Kairóban. (al-Dzsazíra)

  • Eddig úgy volt, hogy hétfőn már újra kinyit az egyiptomi tőzsde, azonban a BBC információi szerint ezt elhalaszthatják. Arról nincs szó, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a bankok sem nyitnának ki vasárnap.

  • Ifjúsági vezetők elmondták, hogy péntek este tárgyaltak Ahmed Safík miniszterelnökkel Mubarak esetleges távozásáról. Egy javaslat szerint Mubarak valahogyan alelnöke, Omar Szulejmán helyettese lenne, és vagy valóban, vagy politikai szempontból távozna, mondta Abel-Rahman Juszef. (AP)

  • Két tank parkolt le a nemzeti múzeumnál emelt barikáddal szemben, Mubarak-pártiakat azonban nem látni a környéken, számolt be róla az al-Dzsazíra tudósítója.

  • Biztonsági források tagadták, hogy merényletet kíséreltek volna meg Omar Szulejmán alelnök ellen, írja a Reuters. Korábban a Fox News azt állította, hogy előző szombati kinevezése után nem sokkal merényletet kíséreltek meg az alelnök ellen, a támadásban két testőre életét vesztette. Hillary Clinton külügyminiszter is utalt a merényletről szóló hírekre, amelyek szerinte az átmenet nehézségét bizonyítják.

  • Az al-Dzsazíra egyik riportere tizenöt mesterlövészt számolt össze a Tahrír tértől kicsit távolabb álló nemzeti múzeum tetején, mind az Október 6. híd felé helyezkedtek el.

  • A pénteki több százezres tüntetések után csendesek az utcák Alexandriában, az al-Dzsazíra tudósítója szerint leginkább egyfajta másnapos állapotra emlékeztet a helyzet. Sokan a fejüket csóválják, nem értik, mit kellene még tenniük, hogy az elnök megértse, nem kérnek belőle.

  • Szabadon engedték a csütörtök délután a Hisam Mubarak Jogi Központban elfogott emberi jogi aktivistákat, írja Wael Abbasz egyiptomi blogger. (BBC)

  • Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint a közel-keleti vezetők közül néhányan rosszul gondolják, hogy őket nem érinti a "politikai fenyegetések" terjedése. Szerinte a szabad, nyitott és átlátható demokrácia irányába tett lépések jelentik a legjobb orvosságot a zavargásokra. (BBC)

  • A Muzulmán Testvériség megerősítette közleményében, hogy kész tárgyalni a kormányzattal, amennyiben meghatározott időn belül írásos megegyezés születik a politikai reformokról. Eddig csak kisebb mozgalmak jelezték hajlandóságukat a tárgyalásra, ezért a Testvériség bekapcsolódása fontos lehet, azonban nem lehet tudni, hogy a fiatalok mennyire támogatnák még ilyen formában is a tárgyalásokat. (BBC)

  • Amerikai tisztviselők állításai szerint az egyiptomi vezetésben felmerült, hogy Mubarak esetleg hosszabb időre Németországba utazhatna gyógykezelésre, vagy pedig sarm es-sejki nyaralójába vonulna vissza, írja a New York Times. A lap szerint ezek a megoldások méltóságteljes távozást tennének lehetővé az elnöknek.

  • Ban Kimun ENSZ-főtitkár arról beszélt Münchenben, hogy az Egyiptomban és más arab országokban látható felzúdulások is megmutatták, milyen veszélyt jelent a "demokráciahiány". (BBC)