2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyes hírek szerint Mubarak már elrepült Sarm es-Sejkbe, az állami tévé azonban bejelentette, hogy az elnöki palotában tárgyal Omar Szulejmán alelnökkel. Megbízható információ nincs az elnök tartózkodási helyéről. (BBC)

  • Az egész város felpezsdült Mubarak esetleges távozásának hírére, de ha mégsem mond le csütörtök este, akkor elszabadulhat a pokol, annyire felpörögtek a tüntetők a Tahrír téren, véli a BBC egyik olvasója.

  • Szamír Radvan egyiptomi pénzügyminiszter azt mondta a Sky Newsnak, valójában már egy hete Omar Szulejmán alelnök vezeti az országot. Ez azért is valószínű lehet, mert a hétvégén is ő tárgyalt az ellenzék képviselőivel, majd pedig ő nyilatkozott Mubarak nevében is, és jelentett be új intézkedéseket, például három bizottság felállítását a héten.

  • „Aggódom és félek...úgy néz ki a helyzet, mint egy katonai puccs. A probléma nem csak az elnökkel, hanem az egész rezsimmel van" - mondta a legnagyobb egyiptomi ellenzéki csoport, a Muzulmán Testvériség egyik tagja, Essam al-Erian a Reutersnek.

  • Egyelőre nem világos, hogy a hadsereg puccsot hajt-e végre, vagy pedig egész egyszerűen csak Mubarakot állítják félre, írja a BBC.

  • Énekelnek, zenélnek, fütyülnek a tüntetők a Tahrír téren. Ez nem tüntetés, hanem inkább egy hatalmas koncert, írja egy szemtanú a Twitteren.

    000 Nic538005
  • A tüntetések kezdete óta először beszél élőben az egyiptomiakhoz Mubarak ma este. Az eddigi két nyilatkozatokat előre rögzítették, és csak később, jellemzően késő este kerültek adásba. (Guardian)

  • Izrael még nem adott ki hivatalos reakciót, de a BBC helyi tudósítója szerint aggódva figyelik az eseményeket, egyelőre várják, hogy tisztuljon a kép.

  • „Az elnök ugyanazt a műsort nézi, mint mindenki más. Nem tudjuk, mi fog történni" - mondta Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője.

  • Hoszam Badravi, az NDP pártelnöke szerint Mubarak elnököt csak Egyiptom biztonsága érdekli, a pozíciója már nem. Badravi egyben megerősítette, hogy szerinte Mubaraknak le kellene mondania, és állítása szerint az egész kormánypárt véleményét képviseli. (BBC)

  • „A hadsereg és a nép kéz a kézben, a hadsereg és a nép egységben" - éneklik a Tahrír téren. (al-Dzsazíra)

    000 Nic538004
  • Anasz el-Fekki információs miniszter tagadta, hogy közel lenne Mubarak elnökségének vége. "Az elnök van hatalmon, és nem is mond le, bármi ilyen a médiában csak pletyka" - mondta. (Reuters)

  • Több ezren érkeznek egyiptomi zászlókat lengetve a Tahrír térre, ahol már most is százezres tömeg lehet.

  • A CIA szerint nagyon valószínű, hogy Mubarak csütörtök este lemond. (Reuters)

  • Az al-Dzsazíra szerint egyértelműen erősödik a katonai jelenlét Kairóban, a belvárosban egyre több tankot lehet látni.

  • Eredetileg Mubarak elnök vezetésével tartott volna tanácskozást a hadsereg vezérkara, de végül Mohamed Huszein Tantavi védelmi miniszter elnökölt a megbeszélésen az állami tévé szerint. A kiadott közleményükből annyi derül ki, hogy figyelemmel kísérik az eseményeket, és megvitatják, milyen intézkedésekre lehet szükség, hogy megvédjék az országot és az egyiptomi nép elvárásait. (BBC)

  • Jack Shenkernek, a Guardian tudósítójának azt mondta az egyik tüntető a Tahrír téren, hogy ha Omar Szulejmán alelnök veszi át a hatalmat Mubaraktól (ahogy az elterjedt a pletykákban), akkor a demonstrálók átírják a neveket a transzparenseiken, de egyébként ugyanúgy tüntetnek tovább.

  • Már az állami tévé is bejelentette, hogy Mubarak elnök este tévébeszédet mond. Mubarak eddig kétszer szólalt meg nyilvánosan, egyszer pedig az ABC News-nak adott interjúban beszélt arról, hogy már nagyon menne, de attól tart, akkor káoszba fulladna az ország.

  • Az elnök esetleges távozásának hírére a tüntetők már a Mubarak utáni jövőt tervezgetik. Az egyik aktivista azt mondta a BBC tudósítójának, hogy Mubarak lemondása nagy siker lenne, azonban az sem lenne elfogadható, ha ő jelöli ki a saját utódját, akinek átadja a hatalmat.

  • Óriási ujjongás fogadta a Tahrír téren, hogy Mubarak hamarosan bejelentést tehet. Eredetileg péntekre terveztek újabb óriástüntetést, de az elnök esetleges távozásának hírére feltehetően tízezrek csatlakoznak a téren tüntetőkhöz. (BBC)

    000 Nic537821
  • Haszan al-Roveni, a hadsereg egyik parancsnoka azt mondta a Tahrír téri tüntetőknek, hogy "minden, amit akartatok, valóra válik." A tüntetők Mubarak elnök azonnali lemondását követelik már hetek óta. (Reuters)

  • Ahmed Safík miniszterelnök szintén megerősítette a BBC-nek, hogy megvitatták Mubarak lemondásának lehetőségét. Azt is hozzátette, hogy hamarosan kiderül, az elnök marad-e vagy távozik.

  • Hoszam Badravi, a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt előző szombaton kinevezett új főtitkára azt mondta a BBC-nek, hogy Mubarak "valószínűleg" csütörtök este beszédet mond a nemzethez, és reményét fejezte ki, hogy az elnök átadja a hatalmat Omar Szulejmán alelnöknek. Badravi szerdán háromszor találkozott Mubarakkel, csütörtökön pedig kétszer beszéltek telefonon, és meggyőzte az elnököt, hogy adja át a hatalmat Szulejmánnak, állítja Lindsey Hilsum, a Channel 4 szerkesztője a Twitteren.

  • cikkünk a témában:

    Mubarak még csütörtökön lemond?

    A Mubarak lemondását követelő tüntetések tizennyolcadik napján először ismerték el magas rangú kormányzati vezetők, hogy szóba került az elnök esetleges távozása. Már korábban is elterjedtek olyan pletykák a tüntetések szimbolikus központjának számító Tahrír téren, hogy az elnök távozik, azok azonban hamisnak bizonyultak.

  • cikkünk a témában:

    A Schwarzwaldklinika befogadná Mubarakot

    A Fekete-erdőben (Schwarzwald) 800 méter magasan fekvő bühli Max-Grundig Klinika fogadná gyógykezelésre Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt, írja a Der Spiegel. Ha Mubarak ide érkezne, Egyiptomnak megoldódna egy problémája, az államfő pedig a hangos bukás helyett csendesen háttérbe húzódhatna. Az ugyanakkor még kérdéses, hogy Mubarak akarja-e ezt. Jelenleg épp úgy néz ki, hogy szeretné megszilárdítani hatalmát. Mubarak esetleges németországi gyógykezelése politikai vitát keltett Berlinben.

  • Legalább 297 halálos áldozatot követeltek a két héttel ezelőtt kirobbant egyiptomi kormányellenes tüntetéseket kísérő összecsapások - közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet hétfőn. A New York-i székhelyű szervezet egyik kairói munkatársa elmondta: az összesítés hét kairói, alexandriai és szuezi kórházban tett látogatáson, orvosok megkérdezésével szerzett adatokon alapult. A HRW munkatársai az adatgyűjtés során hullaházakat is felkerestek. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium nem tett közzé minden részletre kiterjedő veszteséglistát, de a tárca egyik munkatársa közölte, hogy megpróbálnak összeállítani egyet.

  • A Mubarak-ellenes tüntetők továbbra is megszállásuk alatt tartják a Tahrír teret, miközben Omar Szulejmán alelnök és az ellenzék néhány vezetője tárgyalásokat kezdett.

    Szabadon engedték Wael Ghonimt, a Google közel-keleti marketingért felelős igazgatóját, akit január 27-én vettek őrizetbe.

    Több aktivistát őrizetbe vettek. Köztük van Abdel-Karim Nabil Szulejmán, aki ellen még 2007-ben emeltek vádat az iszlám és Mubarak elnök megsértése miatt. Tavaly novemberben szabadult.

    A kormány bejelentette, hogy 15 százalékkal emelik a kormányzati dolgozók bérét és nyugdíját.

    Szimbolikusan eltemették a Tahrír téren Ahmad Mohamed Mahmoud fotóriportert, a zavargások első újságíró áldozatát.

    (Guardian)

  • "Mubarak távozásáig folytatjuk a tüntetést – nyilatkozta Ahmad Nagib, a Tahrír téri tüntetések egyik szervezője az al-Dzsazírának. – Ez biztonságosabb, mint elhagyni a teret, mivel úgy járhatunk, mint néhány barátunk, akiket a térről való távozás után elraboltak és megkínoztak az állambiztonságiak.

  • Bár az EU régóta igyekszik megteremteni a hatékony közös kül- és biztonságpolitikáját, a jelentősebb külpolitikai kérdésekben a tagállamok az unióval párhuzamosan továbbra is fellépnek, ezt bizonyítják a legutóbbi egyiptomi események is - mondta Gálik Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

    Az egyiptomi eseményekről szólva megjegyezte: az EU - csakúgy, mint a többi ország - egyelőre kivár, nem lehet "nagy megnyilatkozásokra" számítani az ügyben. Orbán Viktor miniszterelnök január végi látogatása Mubarak egyiptomi elnöknél "nem kínos", hiszen a soros elnökségből fakadó kötelezettségként utazott oda, csupán "szerencsétlenül alakultak az események" - tette hozzá. (MTI)