Fordulat az arab világban

2011.02.18. 17:12

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyre komolyabb összecsapásokról érkeznek hírek Líbiából is. Egy bengázi lakos, Mohamed el-Berkavi szerint "mészárlás" zajlik a városban. Az al-Jazeerának telefonon nyilatkozó mérnök az Egyesült Államok és az Arab Liga segítségét kérte. A Sabab Líbia csoport szerint a városba folyamatosan érkeznek az ellenzéki ellenőrzés alá került közeli városokból a felfegyverzett tüntetők.

  • A Szalmaníja kórház egyik orvosa szerint 25 sérültet vettek fel a pénteki összecsapások után, két tüntető szenvedett súlyos sérüléseket. Szemtanúk szerint húsz rendőrautó tart a Gyöngy tér felé, ahol még mindig lövöldöznek. (Guardian)

  • Kezd kirajzolódni a kép, hogy pontosan mi is történt pénteken, közvetlenül sötétedés után Bahrein fővárosában. A Guardian helyszíni embere szerint az elmúlt napok zavargásai során meghalt egyik tüntető vidéki temetéséről érkezett egy száz fős csoport, ami megpróbált eljutni a Gyöngy térre. Az ellenzék az elmúlt napokban ott tartotta tüntetéseit, pénteken azonban kormánypárti demonstrálók szállták meg, akiket a katonaság alakulatai védtek. A hadsereg ekkor kezdett lőni. Éles lőszerrel csak a levegőbe lőttek, de teljes sorozatokat adtak le nehézgépfegyverekkel. A tüntetőkre gumilövedékkel lőttek. "Nem tűrnek ellentmondást és nem engedik, hogy a tüntetők visszafoglalják a teret" - írta.

  • Az egyik londoni emigráns líbiai ellenzéki csoport szerint a főváros Tripoli mecsetjeinek imámjai megtagadták a központilag előírt prédikációk előadását. Líbiában a hatalom szigorú ellenőrzés alatt tartja a vallást is. (BBC)

  • A Szalmaníja kórházban tartózkodó Nick Kristof, a New York Times publicistájának jelentése szerint a kórházba érkezők sérülései alapján valószínűsíthető, hogy a hadsereg nem éles lőszerrel, hanem gumilövedékkel lőtt a tüntetők közé. "De így is szörnyű, tátongó sebek, talán közelről lőttek" - írta.

  • A líbiai tüntetéseket szervező Sabab Líbia ifjúsági mozgalom twittere szerint Dernából a rendőrségtől zsákmányolt fegyverekkel felszerelt tüntetők indultak Bengáziba, ahol állítólag "afrikai" (értsd, szubszaharai, nem arab) zsoldosokat vetett be a rezsim a tüntetők leverésére. "Ez már háború" - írják.

  • Az alábbi felvételeket egy "Líbiai vagyok" nevű felhasználó töltötte fel a YouTube-ra a csütörtök éjszakai zavargásokról. A felvételeken erőszakos cselekmények, sérültek és feltehetően halottak is láthatók.

  • A líbiai tüntetéseket szervező ifjúsági csoport, a Sabab Líbia jelentései szerint egyre több beszámoló érkezik hozzájuk arról, hogy "afrikai zsoldosok" érkeztek Bengáziba, ahol válogatás nélküli mészárlásba kezdtek.

  • Egybehangzó sajtóhírek szerint a bahreini rendőrség megkezdte a tüntetők oldalára állt Szalmaníja kórház ostromát. Nick Kristof, a New York Times a kórházban tartózkodó publicistája szerint folyamatosan özönlenek a sérültek az épületbe, amit a rendőrök folyamatosan könnygázgránátokkal bombáznak. A Szalmaníja kórház orvosai kedden szolidarítási tüntetést tartottak, és ők közöltek először híreket halálos áldozatokról.


    Szalmaníja kórház nagyobb térképen való megjelenítése

  • A CNN jelentése szerint százezer ellenzéki vonult az utcákra Líbia második legnagyobb városában. A tüntetéseket szervező fiatalok twittere szerint a tüntetők biztosak a sikerükben, azt beszélik, hogy éjszaka átveszik a hatalmat Bengáziban is. A közeli al-Bajdát péntekre feladta a hatalom, kivonta a hadsereget a városból, ahol a rendőrök egy része is a tüntetők oldalára állt.

  • A Guardian egyik, megbízható forrásnak bizonyult bahreini kommentelője szerint hirtelen sok sérült jelent meg a szalmaníjai kórháznál, ahol a sérült tüntetőket ápolják a velük szimpatizáló orvosok. A kórházat magát is támadás érte. Az orvosok azt állítják, hogy a hadsereg nem engedi a kórházhoz a sérült tüntetőket szállító mentőautókat.

  • Az AP helyszíni tudósítója szerint véres fordulatot vettek az események Bahreinban, ahol a hadsereg alakulatai páncélozott szállító harcjárműveik légvédelmi nehézgépfegyvereivel nyitottak tüzet az ellenzéki tüntetőkre. A tüntetők nem adtak okot a támadásra, virágokat akartak adni a teret elfoglaló kormánypárti tüntetőket védő rendőröknek.

  • Bengáziban a tüntetők felgyújtották az uralkodó rezsimet szolgáló Forradalmi Tanácsok bengázi központját, jelentette a líbiai tüntetők twitteroldala.

  • A CNN helyszíni tudósítója, Nick Robertson is megerősítette, hogy harcok robbantak ki Manamában. "Nehézgépfegyverekkel lőnek, tíz mentőautó érkezett" - írta tweetjében.

  • Nick Kristof jelentése szerint a rohamrendőrök lerohanták az ellenzéki tüntetőket, akik közül sokan egy kórházba menekültek. Ez nem gátolta meg a rendőröket abban, hogy oda is könnygázgránátokat lőjenek. "Pánik" - írja Kristof.

  • Nick Kristof, a New York Times pubicistájának helyszíni jelentése szerint a hadsereg tüzet nyitott az ellenzéki tüntetőkre Bahreinban.

  • Egy bengázi lakos telefonon tájékoztatta az al-Jazeerát a városban történtekről. Beszámolója szerint legalább 28-an vesztették életüket a csütörtök este tartó zavargásokban, 13 áldozat temetését már meg is tartották. A tüntetések a rendőri erőszak ellenére folytatódnak, az ellenzékiek a városi bíróság elé vonultak. "Nők, gyerekek, bírók, ügyvédek, mérnökök - ez egész Líbiai nép az utcákon van" - nyilatkozta.

  • A kormány erőszakos fellépése ellen tiltakozva lemondta a hónap végére tervezett bahreini látogatását Christian Wulf német államfő. Szóvivője, Olaf Gläseker szerint "Bahreinnak teljes mértékben garantálnia kell a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát". (Guardian)

  • Elvi megállapodásra jutottak az Európai Unió nemzetei, hogy, amennyiben Egyiptom ezt kérné, befagyasztják a bukott Hoszni Mubarak és családja országukban elhelyezett vagyonát. (AFP)

  • A jelentések szerint több fogoly is megszökött Bengázi egyik börtönéből, miután lefegyverezte őreit. (BBC)

  • Egyszerre több tüntetést is szerveznek Algériában az ellenzéki csoportok a hétvégére. A Guardian helyszíni tudósítója szerint az a társadalmi szervezetekből, független szakszervezetekből és kisebb politikai pártokból álló ellenzéki ernyőszervezet Abdelaziz Buteflika elnök elnyomó hatalma ellen tiltakoznának. Algériában a tervek szerint még februárban feloldják az 1992 óta érvényben lévő szükségállapotot, bár erre kevés jel utal. A nagyvárosokban erős a katonai jelenlét, a fővárosban, Algírban minden gyülekezést betiltottak. A múlt hétvégén kétezer tüntetőre harmincezer rendőr jutott.

  • A Guardian bahreini embere szerint az ellenzéki tüntetők a pénteki temetések után úgy döntöttek, nem kísérlik meg visszafoglalni tüntetéseik eddigi helyszínét, a Gyöngy teret, amit kormánypárti demonstrálók szálltak meg pénteken. A kormánypárti tüntetőket biztonsági erők gyűrűje védi, így a tér visszafoglalása minden bizonnyal vérfürdőbe fulladna. Szombatra mindenesetre tüntetést szerveznek a környékre.

  • Elhallgatott forradalomtól félnek a líbiaiak

    Miután mindkét szomszédos országban, Egyiptomban és Tunéziában is elzavarták a vezetőt, a líbiai fiatalok is felbátorodtak, és tüntetni kezdtek az 1969 óta hatalmon lévő Moamer Kadafi ellen. Nekik azonban még nehezebb dolguk van.

  • Remeg a bahreini király trónja

    Bahreinben a királyi családé a kormány és a hadsereg, a szunnitáké pedig a hatalom. A síita többség régóta küzd a jogaiért, kaptak is kedvezményeket az elmúlt években, de az arab világ forradalmi hangulata most nagy lökést adott a tiltakozásnak. A kormány csütörtökre virradóra brutálisan nekitámadt a tüntetőkre, a helyzet kezd eldurvulni.

  • Márciusban Bahreinban kezdődne a Forma–1-es idény. Bernie Eccleston, a sorozat igazgatója reményét fejezte ki, hogy a futamot rendben megtarthatják. Az esetleges halasztásról a jövő héten döntenek. (BBC)

  • Több százan tüntettek a biztonsági erők ellen Szíria, a Líbia utáni legkeményebb arab diktatúra fővárosában, Damaszkuszban. A tüntetés apropóját az adta, hogy a rendőrök megvertek egy fiatalt. "A szír nép nem lesz megalázva" - skandálták a tüntetők. Szíriában már volt próbálkozás tüntetések szervezésére, eddig sikertelenül. (BBC)

  • A Reuters jelentésével szemben az AFP francia hírügynökség szerint két halálos áldozata és 27 sérültje volt a taizi gránáttámadásnak Jemenben. Az AFP helyi egészségügyi forrásokra hivatkozik.

  • Az ellenzék Tahrír téri ünneplésével párhuzamosan a múlt héten megbukott Mubarak elnök hívei is tüntetnek Kairóban. A Nílus a Tahrír térrel átellenes oldalán, az Opera téren kétezer mubarakista gyűlt össze, hogy kifejezze szimpátiáját a bukott elnök mellett. (Guardian)

  • Életét vesztette Taizban egy ellenzéki tüntető. A városban egy elhaladó autóból hajítottak kézigránátot a tüntetők közé. A korábbi hírek szerint a támadásban 22-en sérültek meg, ám a halálos áldozatról jelentő Reuters szerint a halotton kívül hét sebesültje volt a támadásnak.

  • Tüntetések kezdődtek a líbiai Tobrukban is, ahol videós beszámolók érkeztek a Zöld Könyv emélkmű ledöntéséről. A Zöld Könyv Kadafi elnök ideológiai alapvetése, minden polgár kötelező olvasmánya. (Guardian)

    Kormányellenes tüntetők ledöntik Kadafi zöld könyvének mását
    Kormányellenes tüntetők ledöntik Kadafi zöld könyvének mását