Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az al-Jazeera jelentése szerint súlyos tűzharc és tüzérségi összecsapás robbant ki Azsdabíja déli bejáratánál.

  • A BBC diplomáciai szakírója, James Robbins szerint a tűzszünet Kadhafi bevett taktikája, és nem fogja megakadályozni a katonai készülődésben.

  • A tűzszünet ellenére a Sabab ífjúsági mozgalom értesülései szerint "három  bomba vagy nagy robbanás hallatszott Bengáziban".

    000 Nic555719
  • Musza Kusza líbiai külügyminiszter tűzszüneti bejelentésében azt ígérte, nem támadják tovább a civil lakosságot - ez ugyanakkor azt is jelentheti, hogy akiket felkelőnek minősít a rezsim, azok ellen folytathatják a támadást. Rory Stewart brit konzervatív politikus és volt diplomata a BBC kérdésére válaszolva azt mondta, interpretáció kérdése, hogy kit tekintünk civilnek. "Civil-e egy húszéves egyetemista, aki Kalasnyikovval a kezében védi lakónegyedét?" - kérdezte a BBC. "Bizony, ez hihetetlenül bonyolult kérdés és pont ezt fogja kihasználni Kadhafi a következő napokban" - válaszolta Rory.

  • "A cselekedetei és nem a szavai alapján ítéljük meg. A BT határozata egyértelműen kimondja, hogy fel kell hagynia mindazzal, amit eddig csinált, a nép elleni brutalitással. Ha ezt nem teszi meg, minden szükséges lépést megteszünk megállítására. Ebben állapodtunk meg csütörtök este, és erre készülünk" - nyilatkozta David Cameron brit miniszterelnök a BBC televíziónak.

  • Líbia volt ENSZ-nagykövete, a Kadhafi-rezsimmel látványosan szakító, az első Kadhafi elleni biztonsági tanácsi határozatokat kezdeményező Ibrahim Dabasi szerint a líbiai kormány "részlegesen értelmezte" a BT határozatát. Amennyiben valóban teljesíteni kívánják a határozatban foglaltakat, nem elég tűzszünetet hirdetniük, de vissza is kell vonni a hadsereget az utcákról. (Al-Jazeera)

  • Az ENSZ főtitkára, Ban Kimun nem volt hajlandó válaszolni a líbiai tűzszüneti bejelentést firtató kérdésekre, ellenben megismételte, hogy Líbiának mindenben teljesítenie kell az ENSZ BT határozatát. Ban a határozat elfogadása után sürgette a nemzetközi közösséget, hogy a lehető leghamarabb juttassa is érvényre a határozatban foglaltakat. (BBC)

  • A NATO egyik szóvivője szerint a katonai szervezet felgyorsította a Líbia elleni katonai csapás tervezését, de még nem döntött arról, hogy beavatkozik-e a konfliktusba, írja a BBC. A NATO az elmúlt hetekben többször is bejelentette a katonai csapás tervezésének felgyorsítását.

  • Kadhafit idézve viccelődik P. J. Crowley, az amerikai külügyminisztérium nemrég lemondott szóvivője. "Vége, a kérdés eldőlt" - idézte Kadhafi egyik korábbi, amúgy a felkelők elleni fellépésről szóló beszédét, hozzátéve, hogy "valóban, a nemzetközi közösség végre elkötelezte magát a fellépés mellett és le fogja győzni [Kadhafit]".

  • A Guardian bengázi tudósítója szerint a felkelők "nem bíznak Kadhafiban, a tűzszüneti bejelentés szerintük csak Kadhafi kétségbeesett kísérlete a légitámadások kivédésére". A felkelők szerint Kadhafi "megpróbálja két részre szakítani az országot, ezért a felkelők nem is fogadják el a tűzszünetet, inkább felkelésre szólítják a nyugati országrész lakóit is, hogy végleg elkergethessék Kadhafit" - írta.

  • "Ez nekünk nem fontos" - kommentálta az AFP kérdésére a felkelők egyik parancsnoka a líbiai kormány tűzszüneti bejelentését.

  • Az al-Arabíja arab hírtelevízió miszratai kórházi forrásoktól származó értesülései szerint legalább 25-en vesztették életüket a kormányhadsereg támadásában.

  • A Reuters miszratai kórházi forrásokra hivatkozó jelentése szerint a tűzszüneti bejelentés ellenére a kormányhadsereg még mindig lövi a várost.

  • A Guardian Tripoliban tartózkodó közel-keleti szerkesztője, Ian Black szerint Musza Kusza líbiai külügyminiszter bejelentése a tűzszünetről több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. "Nem csak egy időhűzó trükk, hogy megosszák a meglepően egységes nemzetközi közvéleményt? És ki fogja ellenőrizni a tűzszünet betartását? Beengedik az ENSZ-t az országba?" - sorolta. Jelentése szerint amúgy a bejelentés előtt még komoly harcok folytak Miszratában, a felkelők pedig azonnal visszautasították az ajánlatot. "Kadhafi rezsimje nem éppen megbízható, így nyilvánvalóan szkepszis fogadta a bejelentést. Ráadásul Kusza megtagadta a válaszokat a bejelentést követő kérdésekre" - írta.

  • A líbiai hatóságok váratlanul megtalálták a New York Times kedden eltűnt négy újságíróját. Mint kiderült, csak a börtönökben kellett volna szétnézniük, mert ők vették őrizetbe az újságírókat. Most azt ígérték, hogy még pénteken szabadon bocsátják őket.

  • Miszratában a kormányhadsereg Musza Kusza bejelentése idején is támadásban volt, kelet és nyugat felől is előrenyomultak, miközben lőtték a városközpontot. A beszéd után érkezett beszámolók szerint azonban a felkelők "visszaverték" a támadást, írja az al-Jazeera. Az egyelőre nem világos, hogy a kormányhadsereg a tűzszüneti bejelentésnek eleget téve magától vonult-e vissza, vagy azért jelentették be váratlanul a tűzszünetet, mert valóban a felkelők állították meg az előretörést. A Sabab ifjúsági mozgalom szerint a felkelők tankokat zsákmányoltak és legalább 14 tankot kilőttek. A reggeli jelentések szerint a hadsereg 25 tankot vetett be az akcióban.

  • A jemeni lövöldözés után a harminc halálos áldozaton kívül sokan kritikus állapotban vannak a kórházakban. A legtöbbeknek a fejükön, a nyakukon és a mellkasukon van lőtt seb.  (BBC)

    A lövöldözést a legtöbb beszámoló mészárlásnak írja le, ami után Jemenben is sokkal jobban eldurvulhat az eddig sem nyugodt helyzet.

  • Továbbra is gyanakvással figyeli a líbiai helyzetet Franciaország, nem bíznak a rezsim tűzszüneti bejelentésében. Kormánytisztviselők szerint "a fenyegető helyzet az országban nem változott". (Reuters)

  • A magyar követ Tripoliban marad

    A magyar hadsereg nem készül Líbiába, a honvédségnek nincs olyan képessége vagy kapacitása, amit felajánlhatna. Az EU soros elnökeként Magyarország fenntartja líbiai külképviseletét, a nagykövet az országban marad.

  • Az al-Jazeera tripoli tudósítója szerint Musza Kusza bejelentése váratlansága ellenére jól megfogalmazott volt, ami azt jelzi, hogy a rezsim készült rá. Ugyanakkor véleménye szerint a bejelentés célja nem a megbékélés, csupán az időszerzés. Az pedig, hogy Kusza nyilatkozatában arról beszélt, a kormány "Líbia területi egységének fenntartásában érdekelt", ez pedig arra utal, hogy a rezsim a felkelést a bengáziak lázadásának tartja.

    Az azonnali tűzszünetet bejelentő líbiai külügyminiszter, Musza Kusza
    Az azonnali tűzszünetet bejelentő líbiai külügyminiszter, Musza Kusza
  • Az al-Jazeera bengázi tudósítója szerint a felkelők fővárosában egyértelműen Kadhafi kapitulációjaként értékelik külügyminisztere Musza Kusza bejelentését az azonnali tűzszünetről.

  • Douglas Alexander, a Munkáspárt árnyékkormányának külügymnisztere szerint Kadhafi kormányát "tettei, nem pedig szavai" alapján kell megítélni. (BBC)

  • Az azonnali tűzszünetet bejelentő líbiai külügyminiszter, Musza Kusza nyilatkozatában azzal vádolta a Biztonsági Tanácsot, hogy a repülési tilalomról szóló, valamint a korábbi, a líbiai vezetők vagyonát befagyasztó határozatok áldozata valójában a líbiai nép. Szerinte Kadhafi magánvagyonának befagyasztása "jelentős fejlesztési forrásoktól" fosztotta meg az országot és ennek "nagyon negatív hatása lesz a normális líbiaiakra". "Indokolatlannak" nevezte a katonai akciót, ami szerinte "teljes egészében szembe megy az ENSZ alapokmányával és sérti Líbia szuverenitását". (Guardian)

  • A líbiai kormány bejelentése meglepő - és egyelőre még bizonyítást váró - fordulat. A líbiai vezetők, Kadhafi és fia, Szaif al-Iszlám csütörtökön még magabiztos nyilatkozatokat tettek arról, hogy egyrészt még a nemzetközi beavatkozás előtt leverik a felkelést, az ENSZ BT határozatának elfogadása után pedig még válaszcsapásokkal fenyegetőztek, péntek reggel pedig terrorbombázást hajtottak végre Miszratában, amit három órán át nehéztüzérséggel lőttek, elsősorban polgári létesítményeket - iskolákat, mecseteket, lakónegyedeket - támadva.

  • A líbiai kormány azonnali tűzszünetet rendelt el. Az indoklás szerint mindent megtesznek az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának betartásáért és a civilek védelméért. (BBC)

  • Bár az első hírek még arról szóltak, nyolcan haltak meg, miután Sanaa városban tüzet nyitottak a tüntetőkre, az al-Dzsazíra már arról számolt benne, 30 hallott és 200 sebesült lehet.

  • David Cameron szóvivője szerint a brit miniszterelnök, Nicolas Sarokzy francia elnök és "más nagyhatalmak vezetői" közös nyilatkozatban jelentik be délután, hogy miként kívánják végrehajtani az ENSZ BT határozatát. (BBC)

  • Bahreinben sem csitul a feszültség, a biztonsági szolgálat letartóztatott hat ellenzéki vezetőt, mert azzal vádolták őket, külföldi ügynökökkel léptek kapcsolatba. (BBC)

  • A jemeni biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre Sanaa városban, nyolcan meghaltak, írja a BBC. Ezen kívül több tucat ember megsérült. A tüntetés a pénteki ima után kezdődött egy egyetem közelében.

  • Belgium európaügyi minisztere, Olivier Chastel bejelentette, hogy Belgium 6 F–16-os vadászgéppel járul hozzá a nemzetközi haderőhöz.