Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olaszország szerint akár 300 ezer líbiai is Európába menekülhet, ha Kadhafi megbukik. Több ország is Rómában tárgyal arról, hogy milyen forgatókönyvvel készüljenek a menekülthullámra, ha Kadhafi megbukik. (al-Dzsazíra)

  • Egy líbiai repülőgép körözött a máltai partoknál, jelentette az al-Dzsazíra egyik tudósítója. Tárgyaltak a landolásról, ugyanakkor katonákat is kivezényeltek a leendő leszállópályához. Végül azonban megtagadták a leszállási engedélyt a máltai hatóságok, ezért a gép húsz perc után visszafordult.

  • Az egyik líbiai kormányszóvivő azt mondta, hogy törvényen kívülieknek tekintik a Líbiába illegálisan bejutott újságírókat. (AFP)

  • Negyedével csökkent a líbiai olajtermelés

    Számos olajipari cég felfüggesztette a termelését. A napi 300-400 ezer hordóra becsült olajtermelés-kiesést részben az országban működő olajvállalatok eddigi bejelentései alapján számították ki.

  • Két nappal a Standard and Poor's után szerdán a Moody's is negatív figyelőlistára tette Bahrein adósságának jelenleg az A3-as kategóriájú besorolását azzal a megjegyzéssel, hogy később leminősítés következhet. A hitelminősítő indoklása szerint a politikai válság miatt növekszik a költségvetés, illetve a szélesebb értelemben vett gazdasági helyzet romlásának a kockázata.

    A múlt héten csütörtökön a Fitch tette negatív figyelőlistára Bahrein nála "A" szinten tartott adósosztályzatát. A Standard and Poor's hétfőn egy fokozattal rontotta az ország osztályzatait: a rövid és hosszú lejáratú szuverén adósi osztályzatokat "A mínusz/A2"-ről "A/A-1"-re csökkentette. Mindkét új osztályzatot negatív kilátással látta el az S&P, ami azt jelenti, hogy az intézet 3-6 hónapon belül ronthat a besoroláson. (MTI)

  • A Máltára menekülő vadászpilóták után újabb történet érkezett parancsot megtagadó pilótákról. Egy repülő zuhant le Kelet-Líbiában, miután két utasa kiugrott a gépből, mert Bengázit kellett volna bombázniuk - írja a Reuters.

  • A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nyilatkozata szerint nincs felhatalmazásuk vizsgálni az ügyet, amíg Líbia nem fogadja el az illetékességüket önként, vagy az ENSZ BT nem fordul hozzájuk.

  • Kadhafi személyesen adott parancsot az 1988-ban a skóciai Lockerbie felett végrehajtott repülőgép-robbantásra - mondta a lemondott igazságügy-miniszter az Expressen című svéd bulvárlapbanak.

    Musztafa Abdel-Dzsalílazt mondta, bizonyítékai is vannak.

    A Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel, a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. (MTI)

  • Értékelte a helyzetet William Hague brit külügyminiszter is. „Líbia két részre szakadt a kormány és a nép között. Azoknak, akik bűnöket követnek el az emberi jogok ellen, feleniük kell" - mondta Hague. Líbiában 300 birt állampolgár tartózkodik, a külügyminiszter szerint annyi gépet küldenek a hazaszállításukra, amennyi szükséges.

  • „Az emberek túljutottak a félelem utolsó fokán és az életüket és készek feláldozni. Ez az a pillanat, amire vártunk" - mondta a Mother Jones magazinnak Khaled Mattawa emigráns líbiai költő.

    Mattawa minden nap beszél a rokonaival telefonon, az egyik unokaöccsét lábon lőtték, de még mindig kimegy a tüntetésekre. Az egyik legjobb barátját letartóztatták, 65 éves nagybátyja pedig két napja eltűnt. „Nagyon aggódom, de azt mondom magamnak, ez az egész nem egy emberről szól. Még csak nem is egy országról. Ez valami mélyen emberi."

    A 38 éves Mattawát 14 éves korában küldték el akkor 18 éves bátyjával együtt az Egyesült Államokba a jobb élet reményében. Emlékszik, gyerekként Kadhafi zöld könyvéből kellett tanulnia, apja pedig félelemből egy óriási Kadhafi-képet ragasztott az autójára.

    Mindig aggódott a Líbiában maradt családja miatt, de azt mondta, szinte mindenkit, aki külföldről tért haza, letartóztattak az országba, így nem ment vissza. Most viszont nagyon büszke a tüntetőkre.

  • „Hogy küldhet egy vezető gépfegyvereseket, tankokat és bombákat saját népe ellen? Hogy teheti meg egy vezető, hogy bombázza a saját népét, aztán azt mondja, megölök mindenki, aki megszólal?" Az idézet nem mástól származik, mint Mahmud Ahmadinezsádtól, aki 2009 nyarán rendkívül brutálisan bánt el az iráni tüntetőkkel. Igaz, nem bombázta őket.

  • A főváros utcáit Kadhafi beszéde óta elözönlötték a vezető támogatói és a fegyveres zsoldosok. Az Associated Pressnek csak név nélkül nyilatkozni merő helyiek szerint mindenki más fél, nem is nagyon jönnek elő otthonaikból. Tegnap óta sokszor hallani lövések hangját a városban. A kormány közben azt üzente mindenkinek, menjenek vissza dolgozni és a dolgok lassan visszarázódnak a rendes kerékvágásba.

    Padló egy tripoli kórházban
    Padló egy tripoli kórházban
  • Megérkezett Bengáziba a Guardian tudósítója. Beszámolója szerint a város visszafordíthatatlanul kikerült Kadhafi irányítása alól. Minden Kadhafira utaló jelet leszedtek a nyilvános helyekről, a hadsereg pedig már nincs is jelen az ellenőrzési pontoknál. Az elmúlt két napban erőszak nem igazán volt, de sok tüntető dühösen járkál a városban és a megszerzett Kalasnyikovokkal lőnek a levegőbe, miközben átkozzák Kadhafit.

  • Hajók járőröznek Máltánál, miután a hírek szerint líbiai hadihajókat láttak a térségben. Több forrás szerint is hadihajók dezertáltak, ezt azonban hivatalosan még nem erősítették meg, mások úgy tudják, hogy ezek Kadhafihoz hű hadihajók. (al-Dzsazíra)

  • A líbiaiak nem fogják megbocsátani Kadhafi tetteit, jelentette ki Simon Peresz izraeli elnök. Szerinte a líbiai vezető brutálisan megöletett több száz embert, miközben a gyülekezéshez való jog alapvető. Trinidad Jimenez spanyol külügyminiszter azt mondta közös sajtótájékoztatójukon, hogy Kadhafi elveszítette minden legitimációját, hogy vezesse Líbiát, mivel a saját népét bombázta. (BBC)

  • Egyre többen számolnak be nagy zűrzavarról és óriási tömegről a tripoli reptérről. Egy nőnek sikerült feljutnia egy bécsi járatra, de azt mondta, hogy a reptér teljesen tele volt, "totális káosz volt". (BBC)

  • Egy szemtanú arról számolt be a BBC-nek, hogy áramkimaradások vannak a főváros, Tripoli egyes részein.

  • A Guardian egyik tudósítója telefonon jelentkezett be a tunéziai-líbiai határról, elmondása szerint több száz tunéziai hagyja el Líbiát. Néhányukat összeverték a líbiaiak. A Tripoli és a határ közötti főút melletti települések közül egy biztosan a tüntetők kezén van, ugyanakkor az ellenőrző pontokat a hadsereg és a Kadhafi-pártiak ellenőrzik. A határ líbiai oldalán civil ruhás rendőröket is látni.

  • Több egyiptomi civil szervezet is segélykaravánokat szervez Líbiába. Az egyik szervező, Tejmur Anvar szerint 45 ezer dollár értékű orvosi segélyszállítmányt és hét orvost akarnak átjuttatni a határon. "Azt tervezzük, hogy elindulunk, és eljutunk, amíg eljutunk. Az orvosaink dolgoztak már háborúban, van tapasztalatuk a harcban sérültek ellátásában" - mondta. (BBC)

  • Franciaország szívesen befagyasztja Mubarak és családja Franciaországban lévő vagyonát, ha megkapja az egyiptomi hatóságok hivatalos kérését, jelentette be a francia külügyminisztérium. Az egyiptomi legfőbb ügyész már indítványozta, hogy országa külügyminisztériuma hivatalosan is kérje a vagyon befagyasztását. (BBC)

  • Megérkeztek az első tévéstábok Líbiába, az ellenzék ellenőrzése alatt álló területre. Egyelőre még csak az egyiptomi határhoz közeli Tobrukban járnak, ahonnan örömünnepről küldtek képeket. Az ellenzéki tüntetők a 42 évvel ezelőtt megbuktatott monarchia piros-fekete-zöld trikolorját lengetik, és "szabad Líbia", illetve "olajat a Nyugatnak" feliratú transzparenseket tartanak. (BBC)

  • A brit külügyminisztérium egy charterjáratot küldött a líbiában rekedt brit állampolgárok kimenekítésére. A Sabab ifjúsági mozgalom jelentése szerint a gép már fel is szállt a gatwicki reptérről.

  • A Nemzeti Front Líbia Megmentéséért (NFSL) ellenzéki szervezet jelentése szerint a tripoli kórházaknak megtiltották, hogy ellássák a sebesült tüntetőket és nem fogadhatnak véradókat sem. Állításuk szerint a tripoli lakosok a dezertált katonáktól várják, hogy elűzzék a városban járőröző zsoldosokat. (LibyaNSFL twitter)

  • Gérard Buffet, a Bengáziban dolgozó francia altatóorvos szerint a városban döbbenetesen nagy haderőt vetett be a rezsim. "Megjártuk a poklot. Az elnyomó csapatokban a rendőrök és a katonák mellett Csádból és Nigériából érkezett zsoldosok is voltak. A zsoldosok jól képzettek és jól felszereltek voltak. Terepjárókban, állig felfegyverezve járőröztek. Lehetetlen volt megbecsülni, hányan voltak. Volt, aki szerint ötezren, mások szerint ötvenezren" - írta a Le Point című francia hírmagazinban megjelent cikkében. (Guardian)

  • Az eddigi becsléseknél sokkal többen halhattak meg Bengáziban. A Le Point című francia hírmagazin közölte egy Bengáziban dolgozó francia orvos, Gérard Buffet részletes és felkavaró beszámolóját a városban történtekről. Beszámolója szerint összesen kétezernél is többen vesztették életüket a harcokban. "Bengázit csütörtökön támadták meg. Az első nap 75 halottat hoztak be a mentők, másnap kétszaázat, aztán újabb ötszázat. Eleinte az emberek lábára céloztak, aztán már fejre és mellkasra. Mészárlás volt, szénné égetett, darabokra szaggatott áldozatokat hoztak be. Kétezernél is többen haltak meg, két, egyenként 1500 férőhelyes kórházat töltöttek meg a sebesültek" - írta. (Guardian)

  • Molotov-koktélokkal támadtak a biztonsági szolgálat főhadiszálására tüntető rendőrök Kairóban. Az AP jelentése szerint több száz alacsony rangú rendőr fizetésemelésért tüntet. Az egyiptomi forradalom részben a rendőri korrupció és erőszak miatt robbant ki.

  • Az Európai Tanács elnöke, a belga Herman Van Rompuy éles szavakkal ítélte el a líbiai tüntetőkkel szembeni erőszakot. A tüntetők halála "borzalmas" és "nem maradhat következmények nélkül", mondta. (BBC)

  • Az Európai Bizottság szóvivője szerint tízezer uniós állampolgár rekedt Líbiában, az EU tagállamai koordináltan fogják kimenekíteni őket. A Líbia elleni szankciókról később tárgyalnak. (BBC)

  • A török külügyminiszter, Ahmet Davutoglu tájékoztatása szerint egy török állampolgár, Yunus Emre Celik is életét vesztette a líbiai zavargásokban. Celiket a külügyminiszter értesülései szerint a munkahelyén, munka közben gyilkolták meg, írja a BBC. További részletek nem ismertek.