2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bár a közel-kelet egyik legelnyomóbb országában, Szaúd-Arábiában még nem robbantak ki tiltakozások, a hónapokig tartó külföldi gyógykezelése után hazatérő Abdulah király biztosra megy, bejelentette, hogy megemelik a lakhatási támogatások és egyéb szociális juttatások összegét. A királyság történetében először munkanélküli segélyt is osztanak, a munkanélküliek egy évig lesznek jogosultak a támogatásra. (Guardian)

  • Lassan rendeződni látszik a helyzet Bahreinban, a Guardian jelentése szerint megkezdték a politikai foglyok szabadon engedését. Az elsők között szabadult az a 23 fogoly, akit a szunnita monarchia megbuktatásának vádjával börtönöztek be.

  • Folytatódnak a kormányellenes tüntetések Jemen fővárosában, Szanaában. A CNN helyszíni tudósítója szerint az ellenzékiek szokás szerint az egyetem előtti téren gyülekeznek, ahol az előző este kormánypárti fegyveresek tüzet nyitottaz az ülősztrájkolókra. Jemenben 13. napja tüntetnek Szaleh elnök távozását követelve.

  • Újra van internet Líbiában, de bizonyos tartalmakhoz, így például a YouTube videómegosztóhoz, az al-Jazeera portáljához és bizonyos Facebook-oldalakhoz továbbra sem lehet hozzáférni, jelentette az Arab Revolution blog.

  • A líbiai hadsereg egyik szóvivője szerint az elmúlt napok összecsapásaiban 189 civil és 111 katona vesztette életét, írja Szultan al-Kaszemi. A nemzetközi jogvédő szervezetek szerint több száz civil veszthette életét múlt csütörtök óta.

  • Törökország kimenekítette mintegy háromezer állampolgárát szerda reggel a kelet-líbiai Bengáziból. A török külügyminisztérium tájékoztatása szerint állampolgáraikat két komphajóval szállították el. (MTI)

  • Jane Novak jogvédő, Jemen-szakértő meg nem erősített értesülései szerint a Nemzetbiztonsági Szervezet nevű rejtélyes jemeni alakulat gyilkolhatott meg két ellenzéki tüntetőt Jemen fővárosában. Novak - aki 2004 óta lép fel a jemeni újságírók és aktivisták védelmében - szerint a Nemzetbiztonsági Szervezet Szaleh elnök privát rendfenntartó szervezete, ami az elmúlt években rendszeresen verésekkel, emberrablásokkal és kínzásokkal félemlítette meg az ellenzékieket.

  • Az Arab Revolution blog beszámolója szerint békés tüntetésen fejezték ki szimpátiájukat a bahreini tüntetőkkel Indiában. Bahreinban kb. negyedmillió indiai él másodrendű lakosként, állampolgárság nélkül.

  • Több milliárd dollárt helyezhetett titkos dubaji és ázsiai bankszámlákra a Kadhafi-klán, írja az Irish Times a térséget ismerő szakértőkre hivatkozva. Tim Niblock, az exeteri egyetem szakértője szerint Líbia évi olajbevételei és évi állami kiadásai között több milliárd dollár az eltérés, a különbözetet minden bizonnyal a Kadhafi család zsebeli be. Hogy pontosan mekkora a vagyonuk, azt nehéz kideríteni, "mert az uralkodó elit ügyesen elrejti". Arra is figyelmet fordítottak, hogy ne nyugati államokban helyezzék el a vagyont, ahol a kormányok akár be is fagyaszthatják. Kadhafi az így szerzett vagyont részben nemzetközi kapcsolatai erősítésére is használta, több afrikai ország vezetőjét személyesen is támogatta. Egyik fő támogatottja a zimbabwei diktátor, Robert Mugabe, aki a legutóbbi két választáson csalással és az ellenzék megfélemlítésével tudta csak megőrizni hatalmát.

  • Kormánypárti fegyveresek támadtak kedd éjszaka a szanaai egyetem előtt ülősztrájkoló ellenzéki tüntetőkre. A támadók két békés tüntetőt meggyilkoltak, 11 másikat megsebesítettek. Szanaában eddig még nem gyilkoltak meg ellenzéki tüntetőket, a tüntetések eddigi 12 halottja Ádenban vagy Taizban vesztette életét. (AFP)

  • Az al-Jazeera helyszíni jelentése szerint hosszú sorokban érkeznek az autók a líbiai-egyiptomi határra, a megpakolt járműveken Bengáziból menekülők érkeztek. Javarészt még Kadhafi kedd esti beszéde előtt keltek útra.

  • A líbiai állami tévé azt állítja, hogy Abu Dzsalilt "banditák rabolták el Bengáziban". Valójában Musztafa Abdul Dzsalil maga jelentette be lemondását, tiltakozva a rezsim erőszakos fellépése ellen, írja twitterén Saad Abedine, a CNN munkatársa.

  • Órákkal ezelőtt elterjedt a hír, hogy Szaif, Kadhafi a jelek szerint előtérbe tolt másodszülött fia sajtótájékoztatót tart Tripoliban, egyelőre azonban még semmi jele annak, hogy valóban hamarosan megszólalna.

  • Az olasz kormány közleménye szerint a Kadhafi és Berlusconi között lefolyt 20 perces beszélgetés során az olasz miniszterelnök visszautasította azt a vádat, hogy Olaszország rakétákkal látta el a bengázi tüntetőket. Kadhafi a nap folyamán televíziós beszédében azt állította, hogy Olaszország és az Egyesült Államok rakétákat szállított a tüntetőknek. Az olasz kormányfő óvott a polgárháború kirobbantásától, és felszólította Kadhafit, hogy találjon békés megoldást a válságra. (MTI)

  • Alan Garcia perui elnök bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatait Líbiával, amíg meg nem szűnik a nép elleni erőszak. (AFP)

  • Szaif lesz a vezetője annak a bizottságnak is, amelyik – ahogy a hivatalos Líbia beszél a tüntetők százainak meggyilkolásáról – a sajnálatos eseményeket vizsgálja majd ki.

  • Az ENSZ BT hosszas huzavona után elítélte a líbiai erőszakot. Szankciókat nem hoztak a BT tagjai. (Guardian)

  • Mohamed bel Kaszim tart sajtótájékoztatót, aki a Kadhafi utáni második ember a líbiai hierarchiában. Jönnek a reformok, köztük új médiatörvény, mindez Kadhafi második szülött fia, Szaif vezetésével.

  • Korábban olyan hírek terjedtek a Twitteren, hogy két hadihajó érkezett Bengázihoz, sokan attól tartottak, hogy lőni fogják a várost. Most Szultan al-Kaszemi arról írt, hogy a két hajó valójában a hétfői két vadászpilótához hasonlóan dezertált, és késő estére meg is érkezett Máltához. Hivatalos források egyelőre nem erősítették meg az értesüléseket.

  • Mindenki azt találgatja, mi lesz Kadhafi következő lépése. Ha csakugyan szorul a hurok a nyaka körül, akkor Robert Baer Time-ban közölt cikke szerint elképzelhető a szélsőséges iszlám milicisták szabadon bocsátása és az olajvezetékek és -finomítók lángba borítása, vagyis a teljes káosz előidézése.

  • Az Egyesült Államok erőteljesen elítéli a líbiai erőszakot és teljességgel elfogadhatatlannak tartja a kormányerők által rendezett "vérfürdőt", jelentette ki kedden Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Clinton felszólította a tripoli vezetést, hogy vessen véget az erőszaknak és tartsa tiszteletben a líbiaiak egyetemes szabadságjogait, beleértve a szabad véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogot.

  • Mindennapossá váltak a kormányellenesek és Ali Abdullah Szale elnök támogatóinak összecsapásai Jemenben. Kedden két tüntető meghalt, tízen megsebesültek, amikor az elnök támogatói tüzet nyitottak a rezsim ellenzőire a fővárosban, Szanában. (Reuters)

  • "A Warfala törzs háborút hirdetett, és arra készül, hogy Tripoliba indul a fővárostról délre található Bani Waledből. A többi törzset is csatlakozásra szólították fel" - írja a Twitteren Jussi Soini. Egy másik posztban már azt írja, hogy Az Zintan városa lehet a gyülekezőhely. Hivatalos források még nem erősítették meg ezeket a híreket.

  • A Kadhafi-ellenes és a líbiai vezetőt támogató tüntetők összetűzéséről számolt be Szultan al-Kaszemi a Twitteren. Azt nem tudni, hogy mennyire komolyak az összecsapások Tripoli Szarman városrészében.

  • Jelentős erőket mozgósított a líbiai hadsereg Szabratába, Tripolitól délre, ahol a tüntetők állítólag az összes rendőrőrsöt és kormányzati intézményt megrongálták, állítja a Kurina líbiai lapra hivatkozva a Reuters. A tüntetők a hírek szerint Kadhafi képmásait is összetépték. A városban történelmi romok is vannak.

  • Kadhafi napközben telefonon beszélt Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel, akit biztosított, hogy Líbia jól van, a nép elkötelezett a biztonság, a stabilitás és a nemzeti egység mellett. A JANA líbiai hírügynökség hozzáteszi, hogy aki az igazságra kíváncsi, annak a líbiai állami médiát érdemes figyelnie. (Guardian)

  • Kadhafi kora esti beszédét dühösen fogadták a Twitteren, miközben a líbiai vezető is már kedd estére utcára hívta támogatóit, azonban nem érkeztek hírek nagyon demonstrációkról. Korábban szemtanúk lövöldözésről számoltak be Tripoliból, azonban ezeknek a híreknek sem lett folytatásuk.

  • A becslések szerint 70 milliárd dollárnyi vagyont kezelhet az a líbiai befektetési alap, amely az ország olajbevételei felett is rendelkezik. A BBC úgy tudja, hogy részesedése van a Financial Timesban, egy nagybankban, olasz érdekeltségekben és még a Juventusban is.

  • Az AFP állítása szerint hivatalos adatokat sikerült megszerezniük a líbiai tüntetések áldozatainak számáról, eszerint háromszázan vesztették eddig életüket, köztük ötvennyolc katona. Azt nem lehet tudni, hogy a katonák közül mennyien haltak meg a Kadhafihoz hű, és a tüntetőkhöz csatlakozó csapatokból.

  • A BBC úgy tudja, hogy az ENSZ közleményt adhat ki a líbiai helyzetre reagálva. A Biztonsági Tanács délután ülésezett a kérdésben, azonban az ülés eredmény nélkül ért véget.