2024. július 2. 18:00
Románia 0
Hollandia 3
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00 ÉLŐ
Ausztria 0
Törökország 1
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szaif, Kadhafi második legidősebb fia sajtótájékoztatót tart Tripoliban, tudta meg a Reuters. Egyelőre pontos időpont nincsen, de feltehetően még kedd este beszélni fog. Szaif már vasárnap tévébeszédben szólt a tüntetőkhöz, kedd esti beszédében pedig Moamer Kadhafi is jelezte, hogy a fia beszélni fog a nagykövetekhez és a média képviselőihez.

  • A líbiai állami tévében bejelentették, hogy azok a tüntetők, akik most átadják fegyvereiket, mentesülnek a büntetés alól. (al-Dzsazíra)

  • Az al-Dzsazíra megszólaltatta Musztafa Abdul Dzsalilt, a korábban lemondott líbiai igazságügyi minisztert, aki szerint a belügyminiszter átállása sokkal fontosabb a saját lemondásánál, mivel Junesz szerinte Kadhafi közeli barátja volt.

  • Átállt a tüntetők mellé Abdel Fattah Junesz líbiai belügyminiszter, aki a hadsereget is felszólította, hogy csatlakozzon a néphez, és teljesítse jogos követeléseiket, állítja az al-Dzsazíra.

  • Kadhafi polgárháborút akarhat kirobbantani, mert ez az egyetlen esélye, hogy valahogy biztosítsa túlélését, véli Dima Khatib, az al-Dzsazíra egyik tudósítója a Twitteren. Szerinte a líbiaiak egységesnek tűnnek.

  • Daniel Ortega nicaraguai elnök telefonon fejezte ki együttérzését és támogatását Kadhafinak, számolt be róla az AP.

  • A Kadhafi beszédét kivetítőkön követő líbiai tüntetők cipőkkel dobálták meg a másfél órán át szónokló líbiai vezetőt. (al-Dzsazíra)

  • John Kerry, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke szerint az amerikai és más külföldi olajtársaságoknak azonnal fel kellene függeszteniük működésüket Líbiában, amíg a civilek elleni erőszak nem fejeződik be. A rezsim erőszakos fellépése miatt azt írja, reméli, hogy az utolsó óriát láthatjuk a hatalomban. (Wall Street Journal)

  • Az Egyesült Államok megdicsérte a bahreini vezetést, amiért lépéseket tett a nyugalom helyreállításáért és megengedi a békés demonstrációkat. (BBC)

  • Egyiptomi ifjúsági mozgalmak nem elégedettek a kedden bejelentett kormányátalakításokkal, ezért péntekre újra óriástüntetést szerveznek Kairóban. Tizenegy új, ellenzékiekből is álló minisztert jelentettek be, ugyanakkor Mubarak-pártiak kezében maradt több fontos terület is. A Muzulmán Testvériség szerint is még mindig Mubarak haverjai vannak hatalmon. (BBC)

  • Egyre több szemtanú állítja, hogy lövöldözés kezdődött Tripoliban, írja a BBC. Bengázi azonban nyugodtan tűnik, írja Szultan al-Kaszemi, az egyiptomi Nation publicistája a Twitteren. Az al-Hurra tévéadó szerint két hadihajó lövi a várost, azonban ezt több forrás is tagadta.

  • Kitiltották Líbiát az Arab Liga üléseiről, jelentette az AFP. Az Arab Liga az ENSZ Biztonsági Tanácsával párhuzamosan tárgyalta a líbiai helyzetet. Ha az információkat megerősítik, az azt jelentené, hogy a többi arab állam is elhatárolódik Kadhafi rezsimétől.

  • Az athéni vezetés felajánlotta, hogy tizenötezer kínai állampolgárt menekít ki hajóval Líbiából, és a kompjárat kérésre más országoknak is a rendelkezésére áll. (AP)

  • Angela Merkel német kancellár nagyon ijesztőnek nevezte Kadhafi beszédét, elsősorban azért, mert szerinte a líbiai vezető szinte hadat üzent a saját népének, számolt be róla a Reuters. Merkel azt mondta, hajlik a szankciók felé Líbiával szemben.

    000 DV919193
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a líbiai válsággal foglalkozó, helyi idő szerint kedden reggel összehívott, zárt ajtók mögött zajló ülése eljárási kérdésekkel foglalkozott, és főként azt vizsgálta, hogy joga volt-e a líbiai ENSZ-nagykövet helyettesének a testület intézkedését kérni.

    Az ülés eredmény nélkül ért véget.

    Ibrahim Dabbasi helyettes nagykövet és a líbiai ENSZ-misszió más diplomatái hétfőn bejelentették, hogy nem szolgálják többé Moammer Kadhafi líbiai vezető kormányát, és ezentúl a líbiai népet képviselik a világszervezetben. Egyúttal Kadhafi megdöntésére hívtak fel. (MTI)

  • A BBC helyszíni tudósítója szerint egyelőre nem látszik, hogy Kadhafi beszéde azonnali indulatokat váltott volna ki a tripoli utcákon, azonban az ellenzék állítólag nagy tüntetést szervez estére, és több forrás szerint már kezdenek megérkezni a más településekről Tripoliba induló tiltakozók is. Egy másik szemtanú ugyanakkor lövések hangjáról számolt be Kadhafi beszéde alatt.

  • Kadhafi házról házra tisztítaná meg Líbiát

    Kedd esti beszédében Moamer el-Kadhafi líbiai vezető utcára szólította támogatóit, halálbüntetéssel fenyegette meg a tüntetőket, és kikelt a külföldi hatalmak, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ellen, miközben valamiféle tágan értelmezhető reformokat is bejelentett.

  • Átalakították az egyiptomi kormányt. A tizenegy új miniszter kedden le is tette a hivatali esküt.

    A miniszterelnökké január 29-én kinevezett Ahmed Safik vezetésével alakult meg az új kormány, amelybe most ellenzéki pártok tagjai is bekerültek.

    A kulcsfontosságú minisztériumokat viszont érintette az átalakítás, így posztján maradt Mohamed Huszein Tantávi védelmi, Ahmed Abul Geit külügy-, Mahmut Vagdi belügy- és Szamír Mohamed Radván pénzügyminiszter. (MTI)

  • Az olasz gazdasági minisztérium szerdára összehívta a rendkívüli esetekben ülésező gázbizottságot a líbiai energiaimporttal kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

    A bizottság a bizonytalan ellátás idején a követendő stratégiáról dönt. Az ülésen magáncégek képviselői is részt vesznek.

    Kedden egy vezető olasz kormányzati illetékes azt mondta, hogy Olaszország kész megnyitni stratégiai gáztartalékait, ha megszakadna az ellátás Líbiából.

    Olaszország 90 napra elegendő olaj- és 30 napra megfelelő gáztartalékkal rendelkezik. Olaszország olajszükségletének 25 százaléka, gázszükségletének 10 százaléka származik Líbiából. (MTI)

  • Minden szem a líbiai hadseregre szegeződik. Ugyanaz történik vajon, mint Egyiptomban, ahol a hadsereg megvonta a bizalmat Mubaraktól? Vagy polgárháború küszöbén áll Líbia? (al-Dzsazíra)

  • Kína megkezdte állampolgárai evakuálását Líbiából. 83 munkást menekítettek ki az egyiptomi határ mentén fekvő Tubrugból. (BBC)

  • Három hete javasolta az algériai kormány a tizenkilenc évek óta tartó szükségállapot megszüntetését. Most bármelyik pillanatban feloldhatják, a rendeletet már ki is nyomtatták a kormány hivatalos közlönyében. (BBC)

  • Szemtanúk lövésekről számolnak be Tripoli utcáiról Kadhafi tévébeszéde után, írja a BBC. Sokakat feldühíthetett a líbiai vezető csaknem másfélórás felszólalása, amelyben fenyegetések mellett kevés szó esett reformokról.

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatalosan is tárgyal a líbiai helyzetről, azonban kavarodást okozott, hogy pontosan ki képviseli Líbiát a világszervezetben. Hétfőn az ENSZ-nagykövet-helyettes nyilatkozott folyamatosan, azonban kedden előkerült az ország ENSZ-nagykövete is, és azt állította, hogy személyesen fogja megtárgyalni a helyzetet Kadhafival. (BBC)

  • Véget ért a beszéd, amelyet a fényviszonyok alapján feltehetően felvételről sugároztak. Kadhafit egy golfautóra emlékeztető járművel szállították el a beszéd helyszínéről, néhány tíz támogatója kísérte.

    000 Nic545225
  • Összecsapások robbantak ki a késekkel és botokkal felfegyverkezett kormánypárti tüntetők és a szintén botokat használó fiatalok között, akik reformokat követeltek. (AFP)

  • Kadhafi azt is bejelentette, hogy új kormányzat áll fel szerdától, helyi szinten is új vezetéseket ígért. Állítása szerint fiának, a vasárnap már tévébeszédet mondó Szaifnak is fontos szerepe lesz, találkozik majd a nagykövetekkel és a média képviselőivel is.

  • Halálbüntetéssel felel, aki fegyvert fog, aki más országoknak kémkedik, aki aláássa az állam szuverenitását, jelentette ki. A sort még sokáig folytatta, az alkotmány megsértésével, vagy éppen robbanószerek használatával, a büntetés szerinte mindegyikért ugyanaz lehet. "Nem okoljuk a fiatalokat" - mondta, azonban szerinte kegyelemért fognak könyörögni, amikor elfogják és kivégzik őket, azonban ezúttal nem lesznek könyörületesek.

    Ugyanakkor a fenyegetés mellett egyben arról is beszélt, hogy a lázadókat rehabilitálhatják, hogy hatékonyabb tagjai legyenek a társadalomnak.

    000 Nic545191
  • Több ezren tüntettek kedden a Tahrír téren a Bagdadtól 260 kilométerre északkeletre található iraki városban, Szuleimáníjában: az emberek ötödik napja vonulnak utcára.

    A tiltakozók politikai reformokat, a korrupció felszámolását, valamint a tüntetők gyilkosainak felelősségre vonását követelték, illetve felszólaltak a kurd területet irányító Kurdisztán Demokratikus Pártja (KDP) és a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) kormányzási módszerei ellen. Előbbi csoportosulást a régió elnöke, Maszúd Barzáni, míg utóbbit Dzsalal Talabani államfő vezeti.

    Szuleimáníjában csütörtök óta három fiatal meghalt, több mint százan pedig megsebesültek a biztonsági erőkkel és a PDK fegyvereseivel folytatott harcban.

  • Az utolsó magyar munkatársait is – az alvállalkozókkal együtt összesen 16-ot – hazahozta Líbiából a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. hétfőn, közölte Németh Imre, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. külföldi projektekért felelős vezérigazgató-helyettese.

    A csoport alkalmazottai és az alvállalkozók azon a 80 milliárd forint értékű infrastruktúra-beruházás előkészítésén dolgoztak, amit 2010 márciusában nyert el a Vegyépszer.

    A tavaly márciusban elnyert üzlet egyébként évtizedek óta a legnagyobb külföldi vállalkozása a magyar építőiparnak.

    A Vegyépszer az észak-líbiai Az-Zawya város közműveinek kiépítésére kapott megbízást. (MTI)