Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Beléptek a hadműveletbe a Királyi Dán Légierő F-16-os vadászgépei. A dánok hagyományosan a légierővel vesznek részt a szövetséges műveletekben, ott voltak Koszovóban, Afganisztánban és a balti légirendészeti műveletben. A líbiai beavatkozáshoz hat F-16-ost és egy szállítógépet ajánlottak fel. A képen Szicíliában száll fel egy dán vadászrepülő. (tv2.dk)

    A hat dán vadász egyike felszáll Sigonella repteréről
    A hat dán vadász egyike felszáll Sigonella repteréről
  • A brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy néhány Typhoonjuk leszállt Gioia del Colle-ben, Olaszország déli részén. Egyelőre készenlétben állnak további utasításig. (BBC)

  • Norvégia hat F-16-ossal és 120 fős kiszolgáló személyzettel járul hozzá a líbiai akcióhoz, a csapataik hétfőn reggel indulnak az Észak-Afrikához közeli bázisokra, mondta Per Egil Rygg dandártábornok. (al-Dzsazíra)

  • A szavazók 77 százaléka igent mondott a vasárnapi egyiptomi népszavazáson az alkotmánymódosításra, jelentette be a választási bizottság. Így akár szeptemberben tarthatnak parlamenti választásokat az országban.

  • Az ENSZ szerint 3800 líbiai menekült érkezett szombaton Egyiptomba. (al-Dzsazíra)

  • Egyesek azt állítják, hogy Kadhafi elhagyta Tripolit és Gadamiszhoz, az algériai határhoz ment, írja The libyan revolution a Tumblr-en. Erről ugyanakkor más, megbízható forrásokból nem érkeztek hírek.

  • Az al-Dzsazíra is megerősítette, hogy Kadhafi-ellenes felkelők indultak Bengázi felől Adzsdabíjához, hogy megtörjék a kormányerők ostromgyűrűjét a város körül.

  • Az Egyesült Államok várhatóan újabb légicsapásokat hajt végre Líbiában, mondta egy magas rangú katonai tisztviselő a Reutersnek.

  • Korábban érkezett olyan hír, hogy négy katari gép máris a líbiai légtérben van, most Laurent Teisseire, a francia védelmi minisztérium szóvivőja azt mondta, hogy Katar órákon belül csatlakozhat a nemzetközi akcióhoz a francia gépek mellett, egyben Franciaország történelmi partnerének nevezte az arab országot. (Guardian)

  • Magyarországnak humanitárius segítségen gondolkozik

    Magyarország megvizsgálja, milyen humanitárius célú segítséget nyújthat a líbiai válság megoldásában - közölte vasárnap Martonyi János külügyminiszter. A magyar diplomácia vezetője megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy Magyarországnak "nem látszanak különleges képességei" az észak-afrikai ország elleni azonnali akcióban való részvételhez. "Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy humanitárius területen nem tudunk segíteni, akár az Európai Unió által koordinált akció keretében, akár pedig tagállamként" - tette hozzá.

  • Nelson Mandela egykori harcostársa, a Nobel-békedíjas Desmond Tutu azt mondta, utolsó eszközként támogatja a Kadhafi elleni légicsapásokat. Szerinte a líbiai kormányerők brutális fellépése egész Afrikára szégyent hozott, a nemzetközi közösségnek pedig meg kell védenie a líbiai népet. (BBC)

  • A rádióamatőr hobbin belül érdekes szórakozás a légi forgalmazás figyelése. Az FMCNL néven twitterező holland rádióamatőr az intervenció előkészületeitől figyeli az Európa fölött közlekedő katonai gépeket, amelyek üzeneteik alapján pontosan azonosíthatók, általában a pontos helyük is meghatározható. Az érzékeny információk természetesen kódolva mennek.

    A twittercsatornán egy órája volt olvasható, hogy megjelent Líbia közelében egy pszichológiai hadviselésre használt amerikai EC-130-as Commando Solo repülőgép. Ezekről a gépekről általában rádióadást sugároznak a felkelők és a még lojális lakosság számára, valamint zavarhatják az ellenséges kommunikációt.

  • Eltűnt az AFP francia hírügynökség három munkatársa Líbiában, írja Szultan al-Kaszemi a Twitteren. A Press Association úgy tudja, hogy két újságíró és egy fotós tűnt el, mindhárman a kelet-líbiai Tobrukban voltak, de péntek este óta nem jelentkeztek. Tobruk a felkelők Bengázitól is keletebbre található városa, ott nem voltak harcok az elmúlt napokban.

    A Guardian felidézi, hogy a líbiai hatóságok ígéretük ellenére sem engedték még el a New York Times előző héten őrizetbe vett négy újságíróját, az al-Dzsazíra négy munkatársát pedig szombaton vették őrizetbe és Tripoliban tartják fogva.

  • A francia védelmi minisztérium szerint ebben a pillanatban már négy katari gép van a líbiai légtérben, állítja az al-Arabíja.

  • A katari repülők mellett az Egyesült Arab Emírségek vadászgépei is résztvesznek majd a katonai akciókban, hamarosan megérkezhetnek a Decimomannu légibázisra Szardínián. Négy spanyol F-18-as már szombaton megérkezett a támaszpontra. (AFP)

  • A BBC kairói tudósítója, Jonathan Head szerint problémát jelenthet, ha az Arab Liga mégis kihátrál a légtérzár mögül, annak betartatása elveszítheti legitimációját a térségben. Amr Músza, a szervezet főtitkára vasárnap bírálta a légicsapásokat és rendkívüli ülést hívott össze.

  • Egy francia katonai szóvivő szerint tizenöt francia gép vett részt akcióban Líbia fölött vasárnap, és egyik sem ütközött akadályba. Azt nem pontosította, hogy ez mit jelent, sem pedig azt, hogy jelenleg mennyi gépük van a levegőben, de az említett repülők feltehetően reggeli bombázásokban vehettek részt. (BBC)

  • Eddig műveleti névként legtöbbször az Odüsszeia Hajnalt lehetett hallani, de az al-Dzsazíra szerint ez csak az amerikai katonai akciók összefoglaló elnevezése, a britek Ellamy hadműveletnek, a kanadaiak Mobil hadműveletnek, a franciák pedig Harmattan hadműveletnek nevezik saját akcióikat.

     
  • Peter Bergen biztonságpolitikai szakértő a CNN-en megjelent írásában azt elemzi, a líbiai helyzet miért nem feltétlenül hasonlítható össze a 2003-as iraki invázióval. Szerinte fontos különbség a szárazföldi csapatok kimaradása, és hogy az Arab Liga is támogatta a légtérzárat. Igaz, vasárnap a liga főtitkára, Amr Músza már bírálta a légicsapásokat, amiért azokban civilek is életüket veszthették. Bergen elemzését itt olvashatják>>>

  • A Barack Obama amerikai elnökkel Brazíliában tartózkodó egyik magas rangú amerikai tisztviselő is reagált Amr Músza, az Arab Liga főtitkárának légicsapásokat bíráló nyilatkozatára. Szerinte az arab országok és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is támogatott határozatban is ott van, hogy minden szükséges eszközzel megvédik a civileket, ebbe beletartozik a légtérzár, de annál sokkal több is. (Reuters)

    Amr Músza az ENSZ Biztonsági Tanácsának március 19-i párizsi ülése után
    Amr Músza az ENSZ Biztonsági Tanácsának március 19-i párizsi ülése után
  • Mike Mullen admirális, az amerikai egyesített vezérkar főnöke körbejárta a legnagyobb amerikai tévék műsorait. A CBS-nek arról beszélt, elképzelhető, hogy patthelyzet alakul ki, és Kadhafi ragaszkodni fog a hatalmához. Szerinte a légi akció teljesen világos, azonban a jövő még bizonytalan. Később azt mondta a CNN-nek, hogy az akció elsődleges célja nem Kadhafi távozásra bírása. Ugyanakkor Kadhafi egyre elszigeteltebb lesz, ha a fegyverembargó és a légtérzár is éreztetik hatásukat.

    Megismételte, hogy a kezdeti akciókban ugyan vezető szerepet játszott az Egyesült Államok, de később majd támogató szerepre válthatnak, és a parancsnokságot átadják az európai és arab szövetségeseiknek. Szerinte valamikor a következő néhány napban adhatják át a vezetést. (Guardian)

  • Brit SAS-kommandósok, és a különleges erők más tagjai már hetek óta Líbiában voltak, és felmérték a célpontokat egy lehetséges katonai akcióhoz, állítja az al-Dzsazíra a Focus német lapra hivatkozva.

  • Franklin Chilldress ezredes, amerikai katonai szóvivő szerint a civil áldozatok elkerülésének kérdése nagyon bonyolult. "Nagyon okosan kell kiválasztanunk a célpontjainkat, ez egy nehéz folyamat, de közben óvatosnak és megfontoltnak is kell lennünk, ami a líbiai rezsimre nem igaz" - mondta.

    A légicsapásokat bíráló Amr Músza, az Arab Liga főtitkárának kritikájára reagálva arról beszélt, hogy egy légtérzár felállítása nagyon bonyolult, és néhány dolgot meg kell tenni hozzá. A céljuk most is az, hogy megakadályozzák a civilek elleni támadásokat és szörnyűségeket, amelyekre Kadhafi készülhet. (BBC)

  • A felkelők által irányított Tobruk egyik lakosa, Morad szerint a légicsapásokkal elveszett a felkelésük legitimációja. Ha Kadhafinak végül mennie kell, akkor is úgy tűnik majd, hogy az nem a líbiai nép akaratából történt, írta a BBC-nek.

  • Egy líbiai katonai tisztviselő szerint légicsapás érte az al-Vatja légibázist Tripolitól 170 kilométerre délnyugatra, és a támadás megrongálta a légvédelmi rendszer egy részét a támaszponton. Feltehetően a vasárnap hajnali amerikai akcióra gondolt. (ReuterS)

  • Az al-Dzsazíra szerint felkelők indultak - feltehetően Bengáziból - Adzsdabíjába, hogy feloldják Kadhafi erőinek ostromgyűrűjét a kelet-líbiai város körül.

  • A légicsapásokat vasárnap elítélő Amr Músza, az Arab Liga főtitkára bejelentette, hogy összehívja a szervezet rendkívüli értekezletét, mivel a mostani helyzet nem az, amit az arabok elképzeltek. Mint mondta, a civilek védelmét, és nem még több civil bombázását akarják. (BBC)

  • Lengyelország kész humanitárius segélyt küldeni Líbiának, de nem vesz részt ottani katonai akcióban, mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök a PAP lengyel hírügynökségnek. (BBC)

  • Ciprus nem örülne, ha a szigeten található Akrotiri brit légibázisról indítanának támadást Líbia ellen. A bázis brit terület, ezért nem szólhatnak bele, de a brit hatóságok már jelezték, csak támogató szerepet szánnak a támaszpontnak, nem onnan szállnak majd fel a Typhoonok és Tornadók. (BBC)