Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A CNN jemeni tudósítójának értesülései szerint az emberi jogi miniszter után Jemen ENSZ-nagykövete is lemondott posztjáról, így tiltakozva az ellenzéki tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés ellen.

  • Liam Fox brit védelmi miniszter szerint hamarosan Olaszországba érkeznek a RAF Tornado és Typhoon típusú vadászgépei, hogy onnan folytassák a Líbia elleni akciókat, amennyiben erre szükség van. Az első értékelések szerint a brit vadászbombázók éjszakai támadásai sikeresek voltak, de ha szükséges, folytatják a támadást, hogy megakadályozzák Kadhafi hadseregét a civilek elleni támadásban, mondta. (BBC)

  • A tálibok elítélték a Líbia elleni katonai csapásokat, az olaj megszerzésére irányuló, invázióhoz vezető kalandnak bélyegezték a fellépést, jelentette az al-Dzsazíra. A dolog pikantériája, hogy Kadhafi eddig rendre al-kaidás terroristáknak minősítette a felkelőket.

  • A rendőrség 52 halálos áldozatot követelő erőszakos fellépése után lemondott posztjáról Huda al-Bán jemeni emberi jogi miniszter, jelentette a CNN egy magát megnevezni nem kívánó kormányzati forrásra hivatkozva. Az elmúlt hetek történései alapján az az igazán meglepő, hogy Jemenben volt emberi jogi miniszter.

  • A francia AFP és a felkelők beszámolói szerint a francia légierő szombat kora esti támadásában a líbiai hadsereg több tucatnyi harcjárműve semmisült meg. (BBC)

  • Sikeresek lehettek a szövetséges erők rakétatámadásai, Mike Mullen, az amerikai Egyesített Vezérkar főnöke szerint Kadhafi légiereje semmiféle aktivitást nem mutatott az utóbbi órákban. Ebből arra következtetett, hogy sikerült megsemmisíteni az infrastruktúrát.

    "Vagyis, gyakorlatilag megvalósult a légtérzár" - jelentette ki Mullen, hozzátéve, hogy Bengázi körzetében, ahol sikerült megállítani a kormányerők előrenyomulását, a nyugati harci gépek rendszeres járőrözésbe kezdtek. A berepülések hatóköre fokozatosan az ország nyugati részén található Tripoli felé tolódik majd el. (Al-Dzsazíra)

  • A Washington Post értesülései szerint amerikai kémműholdak figyelnek egy garázst Szirtnél. A lap értesülései szerint az elemzők attól tartanak, hogy a garázsban mustárgázt raktározhatnak, írja az al-Dzsazíra. A Post szerint az elemzők azt feltételezik, hogy a garázsban akár tíz tonnányi méreg is lehet.. Szirt Kadhafi szülővárosa. Kadhafi a 2000-es évek elején ugyan feladta nukleáris programját, de rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, amit a félelmek szerint akár be is vethet népe ellen.

  • "Nem tűrhettük, hogy Kadhafi ezredes gyilkolja saját népét. A nemzetközi közösség akaratát, közös értékeit érvénesítjük, ezért is mondtam a miniszterelnöknek szombat esti megbeszélésünkön, hogy helyesen döntött, amikor csatlakozott a katonai akcióhoz. Támogatom a csapatainkat a következő napokban és hetekben" - jelentette ki Ed Miliband, az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője. (BBC)

  • A BBC tudósítói ugyan nincsenek Bengáziban, de telefonon kapcsolatban állnak helyi lakosokkal. A helyiek beszámolói szerint a városközpont már biztonságos, de két nyugati külvárosban, a Gariunisz iskola környékén és Gorasában kisebb összecsapások alakultak ki a hátramaradt kadhafista gyalogság és a felkelők között. A kormányerők harjárművei a koalíciós erők szerint elvonultak a város alól.

  • A BBC egyik miszratai kapcsolata, Anasz, a patikus szerint a kórházba, ahol dolgozik, két halálos áldozatot és több sebesültet hoztak a felkelők. Jelentése szerint a kormányerők látszólag véletlenszerűen lövik a várost, a felkelők viszont kilőttek két tankot.

  • A jemeni ellenzéktől származó, más forrásból még meg nem erősített hírek szerint kb. 50 szaúdi tank lépte át a jemeni határt, jelentette a Guardian jelenleg amúgy Bahreinban tartózkodó tudósítója, Martin Chulov. Szaúd-Arábia a múlt hétvégén Bahreinba küldött intervenciós csapatokat a főként siíta tüntetők leverésére.

  • A Guardian tripoli tudósítója szerint a nemzetközi erők támadása óta a líbiai állami média überpatrióta üzemmódra váltott. Híreket ugyan alig közölnek - ha igen, akkor csak a hadsereg hivatalos közleményeit, annál több kommentárt. A hírek rendszerint "Előre! A harc folytatódik!", vagy valami hasonló felkiáltással érnek véget. A műsor javarészt kadhafista demonstrációk képeiből áll, ezt néha-néha megszakítja egy bejátszás, amin egy élő mikrofonállvány bólogatva hallgatja a nyilatkozó kormányzati tisztviselőt, írta.

  • A CNN értesülései szerint összesen 19 amerikai repülő, köztük B–2-es lopakodók támadtak vasárnap reggel líbiai célpontokat.

  • Mohamed, a miszratai felkelők szóvivője szerint eddig nem látott intenzitással támadják Kadhafi katonái a várost. "Miszratát a porig rombolják, úgy tudjuk, a városközpont szinte teljes egészében elpusztult". (BBC)

  • A BBC-hez érkező szemtanúbeszámolók szerint kezd kritikussá vállni a helyzet Miszratában, az ország harmadik legnagyobb, a felkelők kezén lévő városában. Kadhafi hadserege kora hajnal óta folyamatosan lövi a várost, a gyalogság mellett pedig most már tankok is behatoltak a városközpontba. A szemtanúk "vérengzésről" beszélnek, tíz halottat és legalább negyven sérültet emlegetnek. (BBC)

  • Az amerikai hadsereg egyik szóvivője, Franklin Childress ezredes megerősítette a CBS hírtelevízó korábbi jelentését a lopakodók bevetéséről. Childress tájékoztatása szerint a B–2-esek negyven hagyományos bombát dobtak líbiai célpontokra. Részleteket nem közölt, de elmondása szerint még egy hullámban támadhatnak Tomahawk rakétákkal. (BBC)

  • India tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában az 1973-as számú határozat meghozatalakor, most pedig közleményben fejezte ki ellenérzéseit a légitámadásokkal szemben. "A lépéseknek az amúgy is bonyolult helyzet enyhítését, nem pedig fokozását kéne szolgálniuk" - áll az indiai külügyminisztérium közleményében. (BBC)

  • Az AFP bengázi kórházi forrásokra hivatkozó jelentése szerint szombaton legalább 94-en vesztették életüket a városban, amikor Kadhafi hadserege a légitámadások előtt rohammal próbálta bevenni a várost. (BBC)

  • Jonathan Marcus, a BBC hadügyi tudósítója szerint a koalíciós hadvezetés azt elemzi, kell-e megismételt csapás Kadhafi légvédelme ellen. Emellett folyamatosan figyelik műholdakkal Bengázi és Miszrata környékét, hogy felderítsék a kormányhadsereg mozgását és meghatározzák a szükséges csapásokat. Miszratából érkező hírek szerint a várost folyamatosan lövi Kadhafi tüzérsége, a gyalogság pedig nyugat felől a főutcán tör előre a városközpont felé.

  • Fejlövés végzett a líbiai ellenzék példaképével

    Szombat reggel, munka közben fejbe lőtték Mohamed Nabuszt, a líbiai felkelés legismertebb arcát, a felkelők hangját. Nabusz kezdetleges eszközökkel, de nagy bátorsággal készített haditudósításokat, amiket az interneten tett közzé. Halála után várandós felesége könnyekkel küzdve kérte a felkelőket, folytassák a harcot, hogy férje halála ne legyen hiábavaló.

  • hires 110319-D-XH843-001c

    Az amerikai védelmi minisztérium ezt a képet közölte a támadások hatását elemző értekezletéről. A térképen látható, hol bombáztak. A célpontok közül a legnyugatabbi a Google Maps műholdas felvételei alapján ez a katonai légitámaszpont lehet harminc kilométernyire a tunéziai határtól. (Al-Dzsazíra)

    airfield
  • Hamar véget ért Moamer el-Kadhafi tévébeszéde, a többórás, zagyva szónoklatairól híres vezető most csak 15 percig beszélt, bár így is elég összevissza. Míg eddig a felkelőket al-kaidás terroristáknak bélyegezte, most a "keresztények iszlám elleni hidegháborújáról" beszélt. A hidegháború kifejezés amúgy diplomáciai, és nem fegyveres konfliktust jelöl.

  • Hague brit külügyminiszter szerint Moamer Kadhafit már nem lehet Líbia képviselőjének tekinteni. "Van elég pénze, hogy támogatást vásároljon magának, de a dezertőrök nagy száma azt mutatja, hogy akik már szabadon véleményt alkothatnak, mind ellene vannak. Az ENSZ határozata azonban nem hatalmazott fel minket a rezsimváltásra, de felhatalmazta a líbiai népet, hogy döntsön saját sorsáról" - nyilatkozta a BBC-nek.

  • Az ENSZ-erők akciója William Hague brit külügyminiszter szerint eddig mindenben megfelelt a Biztonsági Tanács 1973. számú határozatában foglaltaknak. Ez ugyanis nem csak a repülési tilalom betartatására, hanem a polgári lakosság védelmében a hadsereg támadó alakulatainak bombázására is felhatalmazást adott. (BBC)

  • A felkelők kormányának egy Tobrukban nyilatkozó szóvivője szerint Bengázi már "egész biztonságos". Bár a városban még vannak kadhafista sejtek, de javarészt már megtisztították a felkelők. Értékelése szerint az ENSZ-erők beavatkozása eddig "nagyon hatásos volt". (BBC)

  • Gitte Lillelund dán védelmi miniszter szerint országa azért csatlakozott az ENSZ-erőkhöz, hogy Kadhafit az igazságszolgáltatás elé állíthassák. "A katonai akciónak nem Kadhafi megölése a célja. Reményeim szerint hamarosan elkaphatjuk és a Nemzetközi Büntetőbíróság elé állíthatjuk, amely aztán elítélheti" - nyilatkozta a BBC-nek.

  • "Elmaradott berbereknek" nevezte a nemzetközi koalíció erőit tévébeszédében Moamer el-Kadhafi. A Sabab ifjúsági mozgalom szerint a líbiai berberek az elmúlt hetekben párszor már megleckéztették a kormányhadsereget.

  • Egy miszratai patikus jelentése szerint Kadhafi katonái ezekben a percekben is tüzérséggel lövik a felkelők kezén lévő város központját, a gyalogság pedig nyugat felől a város főutcáján nyomul előre a városközpont felé, írja a BBC. Amennyiben a hadsereg bevonul Miszratába, az megnehezítheti az ENSZ-erők dolgát, a városi környezetben nehéz lesz légicsapásokkal feltartóztatni a csapatokat.

  • "Győzedelmesek leszünk, az ördög koalíciója pedig vereséget szenved" - jelentette ki tévébeszédében Kadhafi, aki ezelőtt "újhitleristának" bélyegezte az ENSZ-erőket és azzal példálózott, hogy az olasz gyarmatosítókat is legyőzték, írja a BBC. Kadhafinak ez utóbbihoz semmi köze nem volt, ő azokat kergette el puccsal, akik legyőzték a gyarmatosítókat.

    Pillanatkép Kadhafi beszédéből az al-Dzsazírán
    Pillanatkép Kadhafi beszédéből az al-Dzsazírán