Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az olasz kormány bejelentette, hogy bármilyen döntést is hoz az ENSZ, az EU vagy a NATO Líbia ügyében, ők támogatni fogják. Arról nem beszéltek, hogy mi van, ha a döntések ellentétesek. (BBC)

  • Vizsgálatokat indított az ENSZ különleges ügyésze, Juan Mendez, annak kiderítésére, hogy Kadhafi katonái valóban kínozták-e a felkelőket. Mendez szerint Kadhafi rezsimének korábbi bűnei "jól dokumentáltak". Arra a kérdésre nem felelt, hogy azokat a vádakat is vizsgálja-e, melyek szerint Kadhafi katonái mentőautókkal szállítják el a sebesülteket a kórházakból, majd kivégzik őket. (Guardian)

  • A líbiai kormány logisztikai és ellátmányozási hivatalának vezetője, Abdurrahman bin Ali al-Szaid az-Zavi tábornok Kadhafi elnök üzenetét hozta, közölték Líbia kairói nagykövetségén az egyiptomi illetékesekkel. (AP)

  • A nemrég Kairóban landolt líbiai kormánygép egy, az ország ellátásáért felelős líbiai tisztviselőt szállított, jelentette a Reuters kairói reptéri forrásokra hivatkozva. (BBC)

  • Nincs könnyű helyzetben a sajtó Kadhafi Líbiájában. A rezsim állandó fogadkozása ellenére a külfödli tudósítókat korlátozzák, viszonylag gyakran veszik őrizetbe, tartják fogva egész éjszaka, fenyegetik töltött fegyverrel vagy verik meg. De Peter Beaumont, a Guardian tripoli tudósítója szerint nincs annál rémisztőbb, mint amikor segítőkészek. A sajtó helyzetéről szóló cikkében erről így számol be:

    "Kadhafi embereinek segítőkészsége néha már az aljasságot súrolja. Musza Ibrahim kormányszóvivő például Kadhafi egyik beszéde előtt arra figyelmeztette a fotóriportereket, hogy ne menjenek fel a szálloda első emeletére fényképezni a vezért. »Ha felmentek, agyon lesztek lőve. Ez csak figyelmeztetés, csak segíteni próbálok« - mondta."

  • A BBC kapcsolatba lépett egy férfival, akinek a családja eddig a felkelők oldalán harcolt Zavíjában. A férfi beszámolója szerint már elmenekültek a városból, most bujkálnak. "Nincs esélyük ötven tankkal és száznál is több páncélossal szemben" - mondta.

  • Nem kötelező erejű határozatot hozott az Európai Parlament, amelyben felszólítják Ashton bárónőt, az EU külügyminiszterét, hogy létesítsen hivatalosan is kapcsolatot a felkelők bengázi átmeneti kormányával. Ashton szerint az Átmeneti Nemzeti Tanács - a felkelő kormány - elismerése a tagállamok egyéni döntésén múlik. (BBC)

  • Ben Wedeman, a CNN veterán közel-keleti tudósítója az élet apró történéseire is odafigyel. "Az egyik Rasz Lanuf-i ellenőrzőpontnál a felkelők sajtóigazolványt kérnek. Bürokratizálódik a forradalom" - írta tweetjében, majd a következőben bemutatta a 19 éves líbiai-amerikai Muhannadot, aki saját pénzből vett magának egy géppuskát 1500 dollárért, majd autodidakta módon megtanulta kezelni is.

  • Szaúd al-Fejszál herceg szaúdi külügyminiszter szerint az Arab Liga illetékessége eldönteni, hogy meg kell-e védeni Líbia lakosságát. Saját országáról nyilatkozva azt mondta, hogy a vallási vezetők betiltották a péntekre tervezett tüntetéseket. Szerinte hibás az a felfogás, ami összefügést feltételez az arab világban zajló tüntetések, lázadások között, mert "minden ország különböző". (Reuters)

  • A BBC jelentése szerint Görögország szoros és baráti kapcsolatokat ápolt Kadhafi Líbiájával, Jorgosz Papandreu miniszterelnök kedden telefonon beszélt is a líbiai vezetővel. Tájékoztatása szerint "meghallgatta" Kadhafi mondanivalóját, majd a humanitárius szempontokról beszélgettek.

  • A három gép, amiről a Sabab és az al-Jazeera is beszámolt, más, mint amiről a görög légiirányítás. A BBC jelentése szerint az a gép a Libyan Airlines kormányzati különgépe. A jelentések szerint a pilóta tagadta, hogy vezetők utaznának a gépen, bár azt nem árulta el, hogy kik vannak a fedélzeten. Az utiterv szerint Kairóba tart. magyar idő szerint délelőtt 11 körül lépett be a görög légtérbe Kréta felett, aztán Kairónak fordult, mostanában landolhat. A másik három gép tripoli források szerint Bécsbe, Athénba és Kairóba tart.

  • Az al-Jazeera jelentése szerint három magángép szállt fel nemrég a tripoli katonai reptérről. A gépek tulajdonosa a Sabab ifjúsági mozgalom tájékoztatása szerint az Afrikijah állami holding, Kadhafiék egyik magánbiznisze. A mozgalom szerint az afrikai zsoldosokat is az Afrikijah gépei szállították a harcterekre.

  • A Sabab ifjúsági mozgalom jelentése szerint nem egy, hanem három, Kadhafi tulajdonában álló repülő tart Egyiptomba. A gépek érintették a görög légteret is. A mozgalom tájékoztatása szerint a gépek lajstromszáma 5A-DCN, 5A-UAA és 5A-UAC. Ezekről a gépekről van szó.

  • Görög sajtóbeszámolók szerint Kadhafi egyik magángépe a görög légtér érintésével Egyiptomba tart. Arról nem érkezett jelentés, hogy ki lehet a gép fedélzetén.

  • Bár a hivatalos kínai politika mindent megtesz azért, hogy az arab világ lázongásainak híre ne jusson el Kínába, a helyi ipar meglátta az üzleti lehetőséget a forradalmakban. Jack Shenker, a Monocle újságírójának beszámolója szerint Kairó utcáit ellepték az egyiptomi, kínai, bahreini zászlók, a mártírnaptárak, forradalmi rendszámtáblák, amiket mind Kínában gyártottak.

  • A Guardian helyszíni jelentése szerint a Rasz Lanufot védő felkelők evakuálták a város kórházát, attól tartanak, hogy Kadhafi erői légi vagy tüzérségi támadást intézhetnek ellene. A líbiai légierő az elmúlt napokban folyamatosan bombázza a várost.

  • A BBC jelentése szerint több ezren gyülekeznek Jemen fővárosában, Szanaában a Tahrír téren, hogy kifejezzék szimpátiájukat a keddi összecsapásokban meggyilkolt ellenzéki tüntetővel.

  • Egymillió aláírást akar összegyűjteni az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki üléséig az Avaaz.org nemzetközi civilszervezet, hogy nyomást gyakoroljon a BT-re a repülési tilalmi zóna bevezetése érdekében. A Guardian jelentése szerint a petíciót már több mint 640 ezren írták alá.

  • Megérkezett Kinsashába, Kongó fővárosába a Líbiából kimenekített kongóiak első csoportja. Elbeszéléseik szerint a felkelés kirobbanása után különösen veszélyessé vált a helyzetük, mert a felkelők idővel minden fekete-afrikait zsoldosként azonosítottak. Kadhafi a harcok első napjaiban nagy számban vetett be fekete zsoldosokat a felkelők ellen. (BBC)

  • Az AFP legfrissebb kairói jelentése szerint legalább 10-en meghaltak és 110-en megsérültek a kopt keresztények és a muzulmánok kairói összecsapásaiban. Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény. A keresztények elleni erőszak régebben is jellemző volt Egyiptomban, nem Mubarak bukásának a következménye.

  • A líbiai állami tévé az imént riportot közölt a "felszabadított" Zavíjából. Egy nyilatkozó katona szerint "mondhatnánk, hogy száz százalékban miénk a terület, de a bujkáló szabotőrök miatt mondjuk csak 90 százalékban". Az állami tévé riportjában a felkelőket szimplán "patkénynak nevezték. "Vannak még patkányok a városban, de egyesével megkeressük őket" - nyilatkozta a hadsereg egyik századosa.

  • A Washington Post értesülései szerint a NATO tagországai mérlegelik annak lehetőségét, hogy az ENSZ felhatalmazása nélkül is bevezessék a repülési tilalmat Líbia felett. Egy, a lapnak neve elhallgatását kérve nyilatkozó illetékes szerint "ha az Arab Liga, az Afrikai Unió, az EU és a NATO is támogatná a repülési tilalmat, nem lenne ország Líbia ötezer kilométeres körzetében, aki ellenezné". Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország és Kína - a korábbi évek tapasztalatai alapján - minden bizonnyal megvétózná a repülési tilalom bevezetését. Barack Obama amerikai elnök korábban "nemzetközi felhatalmazáshoz" kötötte az akciót, hadserege vezetői pedig inkább a kockázatokat hangsúlyozva próbálták lebeszélni a világ közvéleményét a beavatkozásról.

  • A líbiai vezető sosem volt híres arról, hogy képes lenne összefüggő mondatokban beszélni. Jól bizonyítja ezt, hogy egy másik interjújában, amit a török TRT hírtelevíziónak adott, már arról beszélt, hogy az al-Kaida "Líbia megszállására készül, az pedig az egész térséget, Izraelt is beleértve, káoszba taszítja. A nemzetközi közösség most kezdi megérteni, hogy meg kell akadályoznunk az al-Kaidát abban, hogy átvegye a hatalmat Líbiában és Afrikában" - mondta. Az interjúban arról is beszélt, hogy ha repülési tilalmat vezetnek be az ország ellen, harcba szállnak majd a külföldi légierővel.

  • Interjút adott a francia La Chaine Info hírtelevíziónak Moamer Kadhafi. "Nem harcolhatok a népem ellen, ez egy hazugság, amit a kolonialisták, a franciák, britek és amerikaiak terjesztenek" - mondta, majd nehezen követhető fejtegetésbe kezdett arról, hogy a Nyugat valójában azt próbálja megakadályozni, hogy ő harcba szállhasson az al-Kaidával. Ezt a nyugati országok szerinte azért teszik, hogy utána gyarmatosíthassák Líbiát. "Ez egy kolonialista összeesküvés. De ha bin Laden már nem a közös ellenségünk, akkor holnap találkozom és megegyezem vele. Ha ő nem terrorista, akkor a barátunk lehet". (BBC)

  • Hivatalosan is feloszlatták a volt tunéziai kormánypártot, az RCD-t. Ben Ali elnök 23 éves uralma alatt az RCD volt hatalmon. A bírósági teremben az ítélet kihirdetése után hatalmas örömünnep kezdődött, jelentette az AFP.

  • A Sabab ifjúsági mozgalom jelentése szerint Kadhafi seregei ötven tankkal tartanak Zavíja központja felé. A mozgalom megjegyezte, hogy a nemzetközi elemzők szerint Líbia hadserege száz tankkal rendelkezhet.

  • A BBC tripoli tudósítója, Wyre Davis szerint onnan úgy tűnik, katonailag Kadhafi javára látszik eldőlni a líbiai háború. Zavíjában a keddi bombázás - a hadsereg tankjai gyakorlatilag válogatás nélkül lőttek mindenre - hatalmas áldozatokkal járt, a városközpontba visszaszorult felkelők és civilek el se tudnak jutni a városszéli kórházakba. A Tripolitól ötven kilométerre lévő város polgármestere pénteken úgy becsülte, még öt napra lehetnek elegendők készleteik, ez az öt nap ma jár le. Ha Zavíja elesik, akkor a nyugati országrészben már csak Miszrata marad a felkelők kezén - a keleti front onnan csaknem négyszáz kilométerre húzódik, viszont a tengerparti városnak legalább reménye van rá, hogy utánpótlást kapjon. Davis ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy még ha nyugaton stabilizálja is helyzetét a rezsim, a keleti országrészt csak súlyos harcokban, komoly véráldozatok árán foglalhatja vissza.

  • A BBC egyik tudósítója szerint Bengáziban attól tartanak, hogy az elmúlt napok patthelyzetébe belefásult líbiaiak esetleg bedőlhetnek Kadhafi propagandájának, és elhihetik, hogy a vezér még mindig kezében tartja az irányítást az országban. Ennek hatására úgy dönthetnek, hogy mégis újra felsorakoznak mögötte, az pedig a felkelés bukásához vezethet a nyugati országrészben.

  • A Financial Times jelentése szerint a felkelés kezdete óta 63 százalékkal esett vissza az olasz ENI olajcég líbiai termelése. Az ENI a legjelentősebb külföldi olajcég az országban, Olaszország pedig a líbiai olaj legnagyobb felvásárlója a piacon.

  • A CNN veterán közel-keleti tudósítója, Ben Wedeman úgy értesült, hogy Kadhafi légiereje kedden lerombolta a fő vízvezetéket a stratégiai fontosságú olajkikötőben, Rasz Lanufban. A vízhiány megnehezítheti a felkelők dolgát. Jelenleg Rasz Lanufnál van a frontvonal a felkelők kezén lévő keleti és a kadhafisták uralta nyugati országrész között, az elmúlt hetek harcaiban a városhoz képest a kormányhadsereg és a felkelők is legfeljebb száz kilométert tudtak előrenyomulni.