Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BBC helyszíni tudósítója szerint szakadás jelei látszanak a bengázi Líbiai Nemzeti Tanácson belül. Egyes tagjai azt állítják, hogy tárgyalnak Kadhafival a líbiai vezető távozásáról, míg mások kizárták a tárgyalás lehetőségét is. Ráadásul a tudósító szerint nem egyértelmű, hogy a tanács élvezné az összes ellenzéki támogatását.

  • Három siíta mozgalom egy negyedikben egyesült Bahreinben, céljaik között a monarchia megdöntése és köztársaság bevezetése szerepel. Bahreinben a 18. század óta a szunnita kisebbségből kikerülő királyi család van hatalmon. (BBC)

  • Az Arab Liga a korábban bejelentett péntek helyett csak szombaton ülésezik, jelentette a Reuters. Elsősorban azt várják a diplomaták, hogy milyen álláspontot fogalmaz meg a szervezet a Líbia fölé tervezett esetleges repüléstilalmi övezet kérdésében.

  • Békés, de feszült a helyzet Miszratában, mondta a BBC-nek a városból jelentkező Mohamed, aki állítása szerint a települést vezető civil bizottság tagja. Kadhafi újabb támadásától tartanak, mondta. Néhány bolt már kinyitott, ugyanakkor komoly hiány van gyógyszerekből.

  • A Médecins Sans Frontières szervezet líbiai koordinátora tagadta, hogy az egyik bengázi hotelből fegyverrel elvezetett jordán orvos a csapatuk tagja lett volna, jelentette az AFP.

  • A líbiai felkelők felszólították Kadhafit, hogy vessen véget a légicsapásoknak és 72 órán belül távozzon, csak ebben az esetben van esély tárgyalásra, jelentette be Musztafa Abdul Dzsalil volt igazságügyi miniszter, a bengázi tanács vezetője. Megismételte, hogy cserébe a felkelők garantálják, hogy az országon belül nem indítanak jogi eljárást ellene. Ez utóbbi arra utal, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is vizsgálódik Kadhafi ellen. (BBC)

  • Jemen több városában is tüntettek kedden, a demonstrálók egy része ugyanakkor támogatásáról biztosította a kormányzatot. A kormánypárt több képviselője lemondott a tüntetők elleni erőszak ellen tiltakozva. Hamarosan nagy tüntetés kezdődhet Szanaában, ahol nők demonstrálnak majd a kormány ellen a nőnapra is reflektálva. (BBC)

    Nic551620
  • Az EU-tagországok egyetértettek abban, hogy szankciókat hoznak a Líbiai Befektetési Hatóság, a tripoli olajbevételek külföldi befektetéseit kezelő vagyonalap ellen. (BBC)

  • A líbiai hadsereg eltökélte, hogy megtisztítja a líbiai városokat a felkelőktől, ezt már elkezdték a nyugat-líbiai városokban, és egészen Bengáziig vonulnak majd, állítja Juszuf Saker, a líbiai kormány egyik tanácsadója. (BBC)

  • Kuvaitban tüntetést szerveztek keddre, amely kifejezetten békésen indult, az utcára vonulók görögdinnyéket adtak át a parlamentbe tartó képviselőknek. Ezt nem mondták ki nyíltan, de a helyiek így nevezik az értetlenkedő, vagy elrugaszkodott elveket valló embereket. A demonstrálók Naszer al-Mohamad miniszterelnök leváltását és nagyobb politikai szabadságot követelnek. (Guardian)

  • Peter Beaumont, az Observer tudósítója szerint Zavíjába indulva látta, ahogy Kadhafi hívei a Tripoliba érkező rendőrök és katonák járműveit is átvizsgálják, szerinte láthatóan nem bíznak a máshonnan érkező egységekben.

  • A líbiai állami tévében bekötött szemű, megbilincselt embereket mutatnak, akiket állításuk szerint Bin Dzsavadnál fogtak el. A tévében bemondták, hogy az őrizetbe vett férfiakat az al-Kaida támogatta, és erről már vallomást is tettek. Kadhafi már másfél hete az al-Kaidát vádolja a felkelések kirobbantásával és támogatásával. (BBC)

  • Az elhúzódó harcok dilemma elé állítják Kadhafi parancsnokait, véli Richard Norton-Taylor, a Guardian biztonásgpolitikai elemzője. A kérdés az, hogy átirányítsák-e a fővárosnál állomásozó elit egységeket a keleti frontra a felkelők ellen, így azonban a főváros viszonylag védtelen lenne.

  • Az ENSZ menekültügyi szervezete aggodalmának adott hangot, amiért folyamatosan érkeznek hírek a Líbiában szub-szaharai afrikaiak ellen elkövetett erőszakről mind a nyugati, mind a keleti országrészből. A szervezet hétfőn beszélt egy Egyiptomba érkezett csoporttal, akik szerint fegyveresek házról házra jártak a településükön és távozásra szólították őket. (BBC)

  • A BBC-nek nyilatkozó egyik helyi forrás szerint a felkelők elfogták Kadhafi több katonáját, akik azt mondták, parancsot kaptak, hogy bármi áron foglalják el Zavíját. A forrás szerint Kadhafi inkább lerombolja a várost, ha nem tudja elfoglalni, veszélyes a helyzet.

  • Kadhafi tankjai folyamatosan tüzelnek Zavíjában, állítják helyiek a Reutersnek. A forrás szerint a katonák lényegében lerombolják a várost, több ház már teljesen összedőlt, kórházak is megsérültek. A BBC-nek nyilatkozó másik helyi szerint még mindig a felkelők kezében van a városközpont, de a Kadhafihoz hű katonák és milíciák házról házra vizsgálják át a várost, és sok embert őrizetbe vettek.

  • A Médecins Sans Frontières (MSF) szervezet egyik orvosát fegyverrel vezették el az egyik bengázi hotelből, állítja szemtanúkra hivatkozva az AFP.

  • Az Arab Liga pénteken válságértekezletet tart Kairóban a líbiai helyzetről, jelentette az AFP.

  • A Guardian helyszíni tudósítója, Chris McGreal szerint úgy tűnik, hogy Kadhafi erői a kevésbé tapasztalt felkelőket próbálják megtörni a légicsapásokkal Rasz Lanfunál. Az egyik bombázás a felkelők katonai tábora ellen irányult, ahol a Bengáziból érkező, fiatal, kevésbé tapasztalt fegyveresek vannak. McGreal szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a földön is támadást indítanak-e Kadhafi erői a város ellen, vagy először csak a légi fölényben bíznak.

  • "Teljes nonszensz" - kommentálta a Kadhafi állítólagos távozási ajánlatáról szóló híreket a líbiai külügyminisztérium egyik tisztviselője. Egy másik kormányzati tisztviselő is kemény szavakkal utasította el, hogy ilyen hírekre kell egyáltalán reagálniuk. (Reuters)

  • Megszólalt a bengázi tanácsot vezető Musztafa Abdel Dzsalil korábbi igazságügyi miniszter is Kadhafi állítólagos távozási ajánlatának ügyében. Azt mondta, hogy nem Kadhafi küldött közvetítőt, hanem tripoliból érkező aktivisták ajánlkoztak a tárgyalások lebonyolítására. Ugyanakkor ellentmondva a tanács több korábban megszólaló tagjának, azt mondta, hogy "először le kell mondania, el kell hagynia az országot, és akkor nem kardoskodunk a büntetőjogi felelősségre vonása mellett." (AFP)

  • Bombákat dobtak két, riportereknek szállást adó hotelre Bengáziban, állítja az al-Arabíja. Azt ugyanakkor nem pontosították, hogy mikor történt a támadás, az Irish Times tudósítója szerint csak kisebb kár keletkezett az épületben.

  • A líbiai kormány felajánlotta a tripoliban tárgyaló egyik EU-tisztviselőnek, hogy küldjenek ENSZ- vagy EU-tagországok képviseletében egy független vizsgálóbizottságot Líbiába. A tisztviselő személyes véleményének hangot adva kijelentette, hogy szerinte szükség lenne egy ilyen misszióra.

    Diplomáciai források azonban jelezték, attól, hogy egy diplomata találkozott Kadhafi kormányával, az EU-álláspontja nem változott, még mindig távozásra szólítják fel a líbiai vezetőt. A vizsgálat ugyanakkor az egyik lehetséges lépés lesz, amelyről majd a hét második felében rendezett EU-csúcson tárgyalnak a tagországok. (BBC)

  • Heves harcok folynak Rasz Lanufnál, miközben erősítés érkezik Bengáziból, írja a Sabab ifjúsági mozgalom a Twitteren.

  • A Reuters szerint már legalább a negyedik légicsapást mérték Rasz Lanufra kedden, a legutóbbiban lebombázták egy ház falát. Több másik épületet is kiürítettek körülötte, áldozatokról nem érkeztek hírek.

  • Egy kairói bíróság is jóváhagyta az egyiptomi legfőbb ügyész döntését Hoszni Mubarak megbuktatott elnök és családja vagyonának befagyasztásáról. (BBC)

  • Nem kerültek közvetlen kapcsolatba a Kadhafi-rezsimmel, jelentette ki Dszala al-Gallal, a bengázi átmeneti tanács egyik szóvivője azokra a hírekre reagálva, miszerint Kadhafi a távozásáról tárgyalt volna velük. A szóvivő azt is hozzátette, hgoy semmilyen tárgyalás nem is lehet, amíg a Kadhafihoz hű erők be nem fejezték "a népirtást és emberiesség elleni bűntetteket Zavíjában".

    Azt is elmondta, hogy Kadhafinak mennie kell, de viselnie kell a tettei következményeit, nem elfogadható, hogy ne álljon bíróság elé egy későbbi időpontban. Ezzel azokra a hírekre reagált, hogy a tanács eltekintene a felelősségre vonásától, amennyiben távozna. (BBC)

  • Biztonságosabb a tengerpart Tunéziában

    A Külügyminisztérium szerint az utóbbi időszakban javuló helyi közbiztonsági helyzet alapján, fokozott körültekintés mellett újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti üdülés több Tunéziai településen.

  • Fontos pozíciót bukott Rafszandzsáni

    Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnököt leváltották az egyik fontos állami vallási testület, a Szakértők Tanácsa éléről, miután a konzervatív erők felrótták neki, hogy túl közeli kapcsolatokat ápol a reformista ellenzékkel. A legfőbb iráni vallási és politikai vezető megválasztásával, felügyeletével és szükség esetén felmentésével megbízott tanács új vezetőjének a 80 éves, mérsékelt konzervatív Mohammad Reza Mahdavi Káni ajatolláhot választották meg.

  • Már nemcsak a líbiai állami tévé, hanem az AFP szerint is tagadta a rezsim, hogy bármilyen tárgyalást kezdeményezett volna a felkelőkkel. Bengáziból egyre több olyan hír érkezett, hogy Kadhafi a távozásának feltételeiről akart egyeztetni a felkelőkkel, ezt a kormányerők szemétnek minősítették.