Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyiptomban is új kormány állt fel, lecserélték a belügyminisztert, a külügyminisztert és az igazságügyi minisztert is, ugyanakkor a BBC elemzője szerint még mindig maradtak Mubarak megbuktatott elnök hívei közül a kabinetben.

    Eszám Saraf, az országot irányító katonai tanács által kormányalakítással megbízott miniszterelnök sajtóértekezletet tartott, miután letette a hivatali esküt az új kormány. Saraf hat poszton hajtott végre személycserét, köztük a kulcsfontosságú külügyi, belügyi és igazságügyi tárca élén.
    Eszám Saraf, az országot irányító katonai tanács által kormányalakítással megbízott miniszterelnök sajtóértekezletet tartott, miután letette a hivatali esküt az új kormány. Saraf hat poszton hajtott végre személycserét, köztük a kulcsfontosságú külügyi, belügyi és igazságügyi tárca élén.
  • Az EU-tagországok a Líbiai Befektetési Hatóságra, egy 70 milliárd dolláros állami vagyonalapra is kiterjesztenék a Líbia elleni szankciókat, állítja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Reuters.

  • A tunéziai miniszterelnök megtartotta a védelmi, az igazságügyi és a belügyi tárca valamint a külügyminisztérium eddigi vezetőjét, de hat minisztérium élére is új vezetőket nevezett ki, miután több miniszter is lemondott az előző héten. (Guardian)

  • Hárman haltak meg egy légicsapásban Rasz Lanufnál, jelentette az al-Dzsazíra. Kadhafi erői többször is légi támadást indítottak a város ellen hétfőn.

  • A Kadhafihoz hű katonák keletről és nyugatról is lövik Zavíját, füstfelhő száll fel a főtérről, jelentette az al-Dzsazíra is. Egy helyi aktivista szerint Kadhafi erői az eddigi legkeményebb támadást indították a város ellen, a tüzérségi támadás mellett tankok hatoltak be a főtérre és lőni kezdték a környező épületeket. A felkelők ugyanakkor egyelőre tartják magukat. A megszólaló helyi azt is elmondta az al-Dzsazírának, hogy a vasárnapi harcokban három felkelő és huszonhat Kadhafi-párti katona halt meg a városnál. Tizenegy katonát foglyul ejtettek, közülük hárman nyugat-afrikai zsoldosok voltak, mondta.

  • A keleti Azsdabíja városnál talált lefejezett holttest a volt hírszerzési főnöké, Abdallah al-Szanúszié lehet, állítja a Libya al-Javm lap. Szanúszit az előző héten váltotta le Kadhafi, a holttestet Bengáziba szállították azonosításra. (BBC)

  • Kadhafi erői újabb támadást indítottak nyugaton Zavíja ellen, tankokat és tüzérséget is bevetnek, mondta egy külföldön működő líbiai ellenzéki csoport a Reutersnek. A harcokban fogták el az előbb említett katonákat, akik egyike bevallotta, hogy szerdáig kaptak időt Kadhafitól a település elfoglalására.

  • Az al-Arabíja szerint az ománi szultán tizenkét minisztert is leváltott, ebből az al-Dzsazíra egyelőre a belügyminiszter és a gazdasági miniszter távozását erősítette meg.

    A Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán hatalma ellen tüntető omániak tömegmegmozduláson vettek részt Maszkatban. A tiltakozók kilenc napja egyfolytában demonstrációkat tartanak Omán fővárosában, a Madzslisz as-Sura, a parlamentként működő 84 tagú Tanácskozó Gyűlés épülete előtt. A több, mint egy hónappal korábban kezdődött tüntetések során, amikor a Perzsa-öböl menti országot is elérte az arab államokban terjedő tiltakozáshullám, az emberek Ománban azért vonultak az utcákra, jobb életkörülményeket követeljenek.
    A Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán hatalma ellen tüntető omániak tömegmegmozduláson vettek részt Maszkatban. A tiltakozók kilenc napja egyfolytában demonstrációkat tartanak Omán fővárosában, a Madzslisz as-Sura, a parlamentként működő 84 tagú Tanácskozó Gyűlés épülete előtt. A több, mint egy hónappal korábban kezdődött tüntetések során, amikor a Perzsa-öböl menti országot is elérte az arab államokban terjedő tiltakozáshullám, az emberek Ománban azért vonultak az utcákra, jobb életkörülményeket követeljenek.
  • A Zavíjában az elmúlt napokban elfogott egyik katona azt állította, Kadhafitól parancsot kaptak, hogy még szerda előtt foglalják el a várost, írja a Sabab ifjúsági mozgalom.

  • A japán kormány kedden szankciókat vezet be Kadhafi, a líbiai vezet családja és közeli munkatársai ellen, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának előző heti döntésével, állította egy kormányzati forrás. (BBC)

  • Kadhafi szíriai, algériai, ukrán, szerb és román pilótákat is bevet, ugyanis túl sok líbiai pilóta tagadja meg a parancsait, állították felkelő források az al-Sark al-Avszat lapnak. A források szerint a felkelők két olyan vadászgépet is lelőttek az elmúlt napokban Rasz Lanufnál, amelyekben az irataik és az akcentusuk alapján szíriai pilóták lehettek. (BBC)

  • Egy helyi azt állítja Rasz Lanufból, hogy Kadhafi erői mesterlövészeket vetnek be a tetőkön Bin Dzsavadban, valamint elbarikádozták magukat a civilek házaiban, ezeket pedig nem akarják támadni a felkelők, állítja a Sabab ifjúsági mozgalom.

  • Újra biztonságos az egyiptomi tengerpart a külügy szerint

    "Az utóbbi időszakban javulást mutató helyi közbiztonsági helyzet alapján, fokozott körültekintés mellett, újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti üdülés a Vörös-tenger vidékén (Sarm el-Sejk, Dahab, Hurghada)" - áll a Külügyminisztérium hétfői közleményében.

  • Keletről erősítés érkezett Bin Dzsavad felé, ugyanakkor egyelőre azonban az tűnik biztosnak, hogy a több légicsapás ellenére is tartani tudják Rasz Lanufot. A BBC tudósítója szerint ez most az első komolyabb kihívás a felkelők előtt, mivel Bin Dzsavad már inkább Kadhafi területének számít, és elég hosszú az utánpótlási útvonal Bengázitól Rasz Lanufig.

  • Forrás: BBC
    Forrás: BBC
  • Az eddig patthelyzethez képest meglepő lehetséges fordulatról számoltak be névtelen források az al-Sark al-Avszat lapnak, eszerint Kadhafi megkereste a bengázi átmeneti tanácsot, hogy az ország elhagyásáról tárgyaljon velük cserébe saját és családja biztonságáért. Kadhafi állítólag követet küldött Bengáziba, de feltételül szabta, hogy a líbiai parlament előtt adná át a hatalmat, állítják a források. Eddig nem reagáltak a bengázi vezetés részéről a megkeresésre, hivatalos források pedig nem erősítették meg az információkat. (BBC)

  • Már huszonkettőre emelkedett a vasárnapi harcok áldozatainak a száma Miszratában, mondta egy helyi orvos az AFP-nek. Több mint kilencvenen súlyosan megsebesültek. "Meghaltak két és féléves gyerekek és hetven éven felüliek is. Tegnap mindenre lőttek, házakra, mecsetekre, boltokra. Még a mentőkből is tüzeltek" - mondta a BBC-nek a vasárnapi összecsapásokról.

  • Vaclav Havel korábbi cseh államfő szerint külföldi katonai beavatkozást kellene alkalmazni Kadhafi elmozdítására, amennyiben a líbiai kormányerők továbbra is civileket támadnak. "Az egész világ tévedett, amikor ekcentrikus különcnek gondolta Kadhafit, mivel kiderült, hogy egy őrült bűnöző" - mondta a Hospodarske Novinynek. (BBC)

  • "Igazi patthelyzet van Líbiában - a kormány azt állítja, hogy visszafoglalja a felkelők erősségeit, míg a felkelők vezetői szerint visszaverik Kadhafi támadásait" - írja Lara Setrakian, az ABC News tudósítója a Twitteren.

  • Bengáziban felkészültek a kórházak a Bin Dzsavadnál kirobbant harcok miatt érkező sérültek fogadására, a BBC tudósítója úgy tudja, hogy elég orvosi eszközük van, habár korábban élelmiszer- és gyógyszerhiányról érkeztek hírek.

  • A bengázi Nemzeti Líbiai Tanács egyik szóvivője megint arról beszélt, hogy Kadhafi az olajmezők ellen fordulhat, ha a külföldi országok nem lépnek hamarosan. "Olyan, mint egy sebzett vad. Ha a Nyugat nem lép közbe taktikai légicsapásokkal, akkor hosszú időre kivonhatja az olajmezőket a forgalomból" - mondta Musztafa Gheriani. Szerinte tizenhétezer felkelő harcos áll készenlétben Azsdabíjánál és a várostól keletre, azonban túlságosan szétszórtan helyezkednek el. (BBC)

  • Egy miszrátai orvos szerint Kadhafi katonái lerombolták a gyógyszertárakat, vészesen fogynak a gyógyászati segédeszközök a városban, ahol súlyos harcok dúlnak. (BBC)

  • Az Arab Liga támogatja a repüléstilalmi zóna létrehozását Líbia fölött, mondta az AFP hírügynökségnek Alain Juppé francia külügyminiszter, aki Párizsban tárgyal a szervezet főtitkárával. (BBC)

  • Egyes források szerint Kadhafi nem szívesen támadja meg a városokban a felkelőket, nem akar túl sok embert megölni és ezzel maga ellen fordítani a törzseket, inkább a sivatagban harcolna. A kormány most arra vár, hogy a felkelők kimerítsék az utánpótlásaikat, és akkor döntő támadást indítanának, írja Richard Engel, az NBC tudósítója a Twitteren.

  • A felkelők egyik szóvivője szerint nyolc órán át harcoltak vasárnap Miszratáért, Kadhafi erői hét tankkal és több gépfegyverrel felszerelt terepjáróval hatoltak be a városba. Három tank eljutott a főtérre, ahol azonban csapdába estek, és heves összecsapások kezdődtek. Az ENSZ azonnali engedélyt kér, hogy emberei a humanitárius helyzet miatt felkereshessék a várost. A város kórházának egyik orvosa szerint legalább 21 ember meghalt, százan pedig megsebesültek a vasárnapi harcokban. (BBC)

  • Az Európai Unió egy külügyi képviselőt küldött Tripoliba, aki találkozott líbiai és EU-tagországok diplomatáival is, hogy a még Líbiában tartózkodó európaiak biztonságáról érdeklődjön. A helyzet szerinte viszonylag békés, vannak emberek az utcákon, és a forgalom is normálisnak tűnik. A reptéren ugyanakkor még mindig kisebb káosz van, 2-3 ezer afrikai próbál hazajutni. Agostino Miozzo szerint még 200 uniós állampolgár akarja elhagyni Líbiát, 1100-an pedig ott maradnak. (BBC)

  • A reggeli után délben másodszor is légicsapást mért egy vadászgép a felkelők által tartott Rasz Lanufra, lentről megint légvédelmi fegyverekkel válaszoltak, jelentette az AFP.

  • A vérontás befejezéséhez nemzeti párbeszédre sürgette a bengázi vezetést egy korábbi líbiai miniszterelnök, Dzsadallah Azúsz al-Talhi. A bengázi Nemzeti Líbiai Tanács egyik szóvivője elmondta, hogy a keleti országrészből származó Talhi közel áll hozzájuk, felszólalt Kadhafi ellen is, ugyanakkor a tárgyalások alapja továbbra is csak az lehet, ha Kadhafi távozik a hatalomból. (BBC)

  • Több ezer polgárőr tüntet az algériai fővárosban, áttörték a rendőrkordont, és a nemzetgyűlés épülete felé tartanak, hogy fizetésemelést követeljenek. (AFP)

  • A tunéziai-líbiai határ most viszonylag normális átkelőnek néz ki, jelentette a BBC helyszíni tudósítója. Még mindig ezrek próbálnak átjutni Tunéziába, azonban húszezer embert már egy távolabbi táborban helyeztek el, nem közvetlenül a határnál várakoznak. A tudósító szerint a nemzetközi szervezetek abban bíznak, hogy a hét végére teljesen rendeződhet a helyzet a határnál.