Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Florent Marcie dokumentumfilmes azt állítja, hogy a felkelők kezében van Zintan is, a Tripolitól 120 kilométerre délnyugatra lévő város. Ugyanakkor azt is elmondta az AFP-nek, hogy Kadhafi erői körbeveszik a települést.

  • "Arra kérem a líbiai átmeneti tanácsot, hogy javítson megjelenésén a médiában. Most kíváló kommunikációs képességekkel megáldott embereket kell kinevezniük" - írja Proud Libyan a Twitteren.

  • A korábbi híreknek ellentmondva az al-Dzsazíra azt állítja, hogy tüzérségi támadás kezdődött Zavíja ellen, a várost körbeveszik a Kadhafihoz hű erők. Reggel az AP még úgy tudta, hogy a várost már visszaszerezték Kadhafi hívei.

  • Ellentmondó hírek érkeznek Kadhafi állítólagos tárgyalási ajánlatáról, most az AFP azt állítja, hogy a bengázi tanács vezetője (vagyis elvileg a volt igazságügyi miniszter) szerint nem állítanák bíróság elé Kadhafit az elkövetett bűnök miatt, ha lemond és elhagyja az országot. A BBC megjegyzi, hogy Kadhafi nem tölt be hivatalos tisztséget, ezért nem tud lemondani, ráadásul tripoli tudósítója szerint a fővárosban sem látszik a kadhafisták hangulatán, hogy vezetőjük valóban távozni akarna. A hivatalos álláspont szerint Kadhafi nem hajlandó távozni a hatalomból.

  • Kína hűvösen reagált a Líbia fölé tervezett esetleges repüléstilalmi övezetre. Szerintük először a már elfogadott szankciókat kellene az országoknak alkalmazniuk Líbia ellen, és egyben minden oldalt arra sürgettek, hogy párbeszéd és más békés eszközök segítségével kezeljék a konfliktust. (Guardian)

  • Kétezer rab lázadt fel egy börtönben Szanaában, Jemen fővárosában, több tucat őrt túszul ejtettek, és a tüntetőkkel együtt Száleh elnök lemondását követelik. (AP)

  • A Comore-szigetek elnöki gárdájában szolgáli líbiai katonák a parancsra várnak, hogy visszatérjenek Tripoliba, állítja a HZK-Presse helyi hírügynökség. Ugyanakkor a katonák továbbra is megvédik Szambi elnököt, amíg nem kapnak új parancsokat, írják. (BBC)

  • A jemeni külügyminiszter arra sürgette a külföldi adományozókat, hogy hatmilliárd dollárral segítsenek a következő öt évben teljesíteni a tüntetők követeléseit. A tüntetők ugyan Száleh elnök lemondását követelik, de a külügyminiszter szerint valójában fejlődésre és gazdasági növekedésre van szüksége az országnak, mivel a mostani helyzet mind Jemen gazdasági problémáinak az eredménye. (Guardian)

  • Egy szemtanú azt állítja, hogy Kadhafi erői visszaszerezték Zavíját, az eddigi legközelebbi várost Tripolihoz, amely a felkelők kezére került. Hétfőn átfogó támadást indítottak, ugyanakkor estére még úgy tűnt, hogy a várost megvédték a felkelők. Viszont a szemtanú szerint jelenleg tankok járőröznek az utcákon. A BBC ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy már korábban is érkeztek olyan hírek, hogy a várost elvesztették a felkelők, ezek azonban valótlannak bizonyultak. (AP)

  • A líbiai állami tévé tagadja, hogy Kadhafi egyik küldöttje felvette volna a kapcsolatot a bengázi tanáccsal, hogy a líbiai vezető távozásáról tárgyaljon. Az al-Dzsazíra ugyanakkor úgy tudja, hogy a tanács nem követelné Kadhafi büntethetőségét, ha lemond hatalmáról. A Guardian szerint nem kizárt, hogy Kadhafi azért dobta be az ügyet, hogy lássa a tanács reakcióit.

  • Az al-Dzsazírának szemtanúk azt mondták, hogy az előbb jelentett légicsapást egy másik is megelőzte egy órával korábban. Egyik sem követelt áldozatokat, de egyre több kráter tátong a város közelében.

  • A bengázi tanács médiával kapcsolatot tartó tagja, Musztafa Gheriani azt mondta a Reutersnek, hogy tényleg megkereste őket Kadhafi egyik embere, hogy a líbiai vezető távozásáról egyeztessen. Ezt azonban állítása szeritn elutasították, mivel nem tárgyalnak olyannal, aki líbiai vért ontott és még mindig ezt teszi. "Miért bíznánk egy ilyen emberben éppen most?" - tette fel a kérdést.

  • Eddig is látható volt, hogy elsősorban a légi fölény jelent fontos előnyt Kadhafi erőinek a felkelőkkel szemben, ezért nem véletlen, hogy már napok óta nemzetközi szinten és a felkelők között is a már belengetett repüléstilalmi övezetről vitatkoznak.

    Most Michael Clarke professzor, a londoni Royal United Services Institute egyik munkatársa úgy vélte, hogy a légtérzárnak politikai, szimbolikus jelentősége lenne, de valójában igazán komoly hatása nem lesz. Szerinte a nemzetközi közösségnek inkább kommunikációs és taktikai segítséget kellene nyújtania a felkelőknek. "Ez a harc Tripoliban dől el, nem a partvidéken" - mondta. (BBC

  • 000 Nic551387
    Az elmúlt napokhoz hasonlóan kedden is bombázással indult a reggel Rasz Lanufnál, a felkelők által megtartott keleti városnál. Az AFP egyik tudósítója szerint füst száll fel a városhoz közeli egyik útnál, néhány száz méterre a város szélén álló házaktól.
  • Moammer Kadhafi keresi a módját annak, miként állapodhatna meg távozásáról a lázadókkal - értesült az al-Dzsazíra arab hírtévé és két arab lap; az értesülést líbiai hivatalos forrásból nem erősítették meg. Az al-Dzsazíra úgy tudja, Kadhafi javasolta a felkelőknek a parlament ülésének összehívását, amelyen kidolgoznák, hogy bizonyos garanciák fejében miként mondana le a hatalomról. A csatorna szerint Kadhafi a felkelők kezén lévő keleti országrészt irányító ideiglenes tanácsnak - vagyis minden bizonnyal a Bengáziban megalakult Líbiai Nemzeti Tanácsnak - tette az ajánlatot.

    A katari hírtévé tanácsbeli forrásaitól úgy értesült, Kadhafi lemondásáért cserébe személyes, illetve családja biztonságára vonatkozó garanciákat kért, és ígéretet arra, hogy nem állítják bíróság elé. Az al-Dzsazíra tudósítóját Bengáziban úgy tájékoztatták, hogy a tanács elutasította az ajánlatot, mert az Kadhafi "méltóságteljes visszavonulásával" érne fel, amely sértené a Kadhafi-rendszer áldozatainak emlékét. (MTI)

  • Nyolc ember meghalt, és több mint húsz megsebesült a Zavíja elleni hétfői támadásokban. A Kadhafihoz hű erőknek nem sikerült a várost bevenniük, mert a lakosság nagy része a felkelőket támogatja, bár a mai volt a legkeményebb támadás a város ellen. (al-Dzsazíra)

  • Szádi Kadhafi az al-Arabíjának adott interjújában részben testvérét, Szaifot okolta a felkelésért. Szerinte ugyanis Szaif és a miniszterek dolga lett volna például az áremelkedés problémáját kezelni, de ők nem tették. (BBC)

  • Az Öböl menti országok külügyminiszterei közleményben kérték az ENSZ Biztonsági tanácsát, hogy minden szükséges eszközt vessen be a polgári lakosság megvédéséért Líbiában – a repülési tilalmi övezetet is beleértve. (BBC)

  • A NATO amerikai nagykövete bejelentette, hogy a a szövetség már 24 órában ellenőrzi a líbiai légteret. A tagországok hétfőn döntöttek úgy, hogy az eddigi tízről 24 órára emelik az AWACS-gépek repülési idejét. A folyamatos ellenőrzés elengedhetetlen a további katonai lépésekkel kapcsolatos döntésekhez. (Washington Post)

    AWACS légtérfigyelő gépek a földön
    AWACS légtérfigyelő gépek a földön
  • Szádi Kadhafi, a líbiai vezető fia szerint apja azért nem mond le, mert akkor az országban polgárháború törne ki. Líbiából Szomália válna, ahol törzsek háborúznának egymás ellen. (BBC)

    Nic551269
  • Frank Gardner, a BBC szakírója szerint az elfogott SAS kommandó sorsa már akkor megpecsételődött, amikor a csapat Líbiába érkezett, ugyanis a Chinook helikopter zajára azonnal felfigyeltek a katonák. Gardner rákérdezett, hogy nem lett volna-e egyszerűbb a kommandósoknak partra szállni Bengáziban, majd taxit fogni, és azzal elmenni a felkelők vezetőihez, a kormány illetékese elismerte, bölcsebb lett volna.

  • A Fehér Ház közölte, hogy nem zárja ki a szárazföldi erők líbiai bevetésének lehetőségét, de ez csak a sokadik opció. (BBC)

  • Kaid esz-Szebszi miniszterelnök bejelentette, hogy feloszlatja a titkosrendőrséget. A gyűlölt szervezet feloszlatása a Zin el-Abidin ben Ali elnök rendszere ellen harcolók egyik legfontosabb követelése volt. (BBC)

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy Oroszország nem egyezne bele egy esetleges katonai beavatkozásba Líbiában. Egy erről szóló döntést Moszkva meg tud vétózni az ENSZ Biztonsági Tanácsában. (BBC)

  • Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy védje meg a líbiai népet. Azt ugyanakkor nem fejtette ki, hogy ezt pontosan hogyan gondolja. (BBC)

  • Barack Obama amerikai elnök szerint a NATO a katonai lehetőségeket is mérlegeli válaszul a líbiai helyzetre. Obama megismételte, hogy elfogadhatatlan a líbiai nép elleni erőszak a kormány részéről, a felelősöket pedig elszámoltatják majd. (BBC)

  • A miszratai felkelők egyik szóvivője azt mondta, hogy újabb támadástól tartanak, de számítanak a kelet felől érkező felkelőkre, hogy aztán együtt indulhassanak meg Tripoli ellen. Keleten ugyanakkor egyelőre megakadt a felkelők előretörése Bin Dzsavad és Rasz Lanuf között, ráadásul még a Kadhafi bástyájának számító Szirtén is át kellene utána jutniuk valahogy. A miszratai szóvivő abban bízik, hogy a város nem áll teljesen Kadhafi mellett és így kellemes meglepetés is érheti a felkelőket, ha egyszer elérnek odáig. (BBC)

  • Repülők szálltak el Zintan felett, írta a LibyaFeb17.com. Arról ugyanakkor nem érkeztek hírek, hogy az elmúlt napokban békés várost is bombázták volna.

  • Több szemtanú is állítja, hogy egy civil autót is lebombáztak Kadhafi erői a Rasz Lanufnál végrehajtott légicsapásnál, jelentette az AFP.

  • William Hague brit külügyminiszter azt mondta, hogy ő engedélyezte "egy kis diplomata csapat" kiküldését Líbiába, a körülmények miatt pedig fegyveres védelemre volt szükségük. Hazahívták őket, miután félreértés volt a szándékaik körül, állította. A Guardian nemzetbiztonsági szakírója szerint a felkelők által elfogott, de állítólag már elengedett csoport nem diplomatákból, hanem az SAS hat kommandósából és az MI6, a hírszerzés két tisztjéből állt. Hague szerint a csapatnak sikerült találkoznia egy ellenzéki vezetővel, de úgy ítélték meg, hogy jobb, ha hazahívják őket. (Guardian)