Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újraindul a sportélet Tunéziában

    Két hónap szünet után, a korábbi államfő elleni tüntetések kirobbanását, majd a zavargások után a hétvégén újraindul a sportélet Tunéziában. A sportminisztérium hétfői tájékoztatása szerint a sportesemények kezdetén mindenütt egyperces csenddel tisztelegnek majd a Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai elnök január 14-i elmeneküléséhez vezető népfelkelés áldozatainak emléke előtt.

  • Eddig legalább 191 748 ember menekült el Líbiából, közülük 104 275-en Tunéziába, 84 790-en Egyiptomba és 2500-an Nigerbe, számolt be róla az ENSZ. (BBC)

  • Az ENSZ felhívást adott ki, amellyel 160 millió dollárt akarnak összegyűjteni a líbiai helyzet miatt fellépő humanitárius válság kezelésére, a Tunéziába, Egyiptomba és Nigerbe érkező menekültek és az ellenzék által irányított keleti országrész megsegítésére. Egyben a legrosszabb lehetőségre, a mostaninál is több líbiai menekültre is felkészülnek. (BBC)

    Francia hadihajó segélyszállítmánnyal a fedélzetén érkezik Tunéziába
    Francia hadihajó segélyszállítmánnyal a fedélzetén érkezik Tunéziába
  • Az Afrikai Unió küldöttséget küld Líbiába, hogy kivizsgálja a tényeket, és megerősítse a világnak, hogy ami Líbiáról megjelent, az hazugság, állította Kadhafi a France24-nak. "Megmondtam nekik, hogy nincs értelme eltúlozni a helyzetet, mintha probléma lenne. Minden rendben van" - mondta. Kadhafi azt is megismételte, hogy hadserege az al-Kaida csapataival harcol az országban.

  • "Reagálások a líbiai helyzetre, tizennyolc nappal a konfliktus kezdete után. A rezsimet megdöntötték, de a diktátor maradt. Éppen ellentéte Egyiptomnak, ahol a rezsim maradt, de a diktátor ment" - írja Martin Chulov, a Guardian tudósítója a Twitteren.

  • Már tizenkét halálos áldozatról és ötven sérültről tudnak Bin Dzsavadban, a Rasz Lanuf-i kórház listája szerint ott heten haltak meg, ötvenkilencen megsebesültek. (AFP)

  • Az al-Dzsazíra szerint már napok óta amerikai Awacs repülők figyelnek Líbia körül, folyamatosan kapcsolatban állnak a máltai légiirányítással, és vizsgálják a líbiai repülési szokásokat. Állítólag Kadhafi magángépét is figyelték az elmúlt 48 órában, a gép korábban Jordániába repült, majd visszatért Líbiába.

  • Az Egyesült Államok állítólag arra kérte Szaúd-Arábiát, hogy küldjön nehézfegyvereket a bengázi felkelőknek. A szaúdiak egyelőre nem reagáltak még a kérésre, de Abdullah király személyesen is utálja Kadhafit, amiért a líbiai vezető egy éve állítólag merényletet szervezett ellene. (Independent)

  • A BBC tripoli tudósítója szerint a fővárosban Kadhafi hívei úgy érzik, hogy most lendületet vehetnek, és megpróbálják visszafoglalni a nyugati országrészben a felkelők kezére került fontosabb városokat, mint Miszratát vagy Zavíját.

  • John Simpson, a BBC elemzője szerint Bin Dzsavad visszaszerzése megakaszthatja a felkelők előretörését, pedig idáig városról városra tudtak nyugat felé nyomulni. A Kadhafi bástyájának tekintett Szirte felé azonban komolyabb ellenállással nézhetnek szembe. A felkelők főkétn zsákmányolt fegyvereket és felszerelést használnak, nem látszik valódi hadvezetés, habár Simpson szerint az is igaz, hogy a cél egyértelmű, nyugat felé haladva végül elérni Tripoliig.

  • Magyar segélyszállítmány érkezett Bengáziba. A város Október 7. nevű kórházába mai napon már megérkezett az összesen 2,5 tonna kötszer, jód, sebtapasz, gyógyszer, továbbá a betegek étkeztetését segítő rizs, olaj és cukor. A magyar nép adományból több helyi kórház is részesülni fog a következő napokban, írja az Ökumenikus Segélyszervezet közleményében.

  • A BBC forrásai megerősítették, hogy Bin Dzsavad a Kadhafihoz hű erőké. Egészségügyi források azt mondták az AFP-nek, hogy legalább heten meghaltak, ötvenen megsebesültek a városért zajló harcokban.

  • A kormányerők egyik vadászgépe légicsapást mért Rasz Lanufra, a felkelők légvédelmi fegyverekkel próbáltak válaszolni. (AFP)

  • Egy szemtanú azt mondta a Reutersnek, hogy Kadhafi erői megindultak Bin Dzsavad felől Rasz Lanufba, és hamarosan meg is érkezhetnek, mivel csak 20 kilométerre voltak a várostól. A szemtanú katonai járműveket, vadászgépet is látott.

  • A líbiai kormány beleegyezett, hogy az ENSZ egy csapatot küldjön Líbiába a humanitárius válság kezelésére, jelentette be Ban Kimun, a világszervezet főtitkára. A csapat először Tripoliba megy. Ban Kimun szerint a civileken csattant az erőszak, pedig a líbiai kormánynak meg kellene védenie őket. A szervezet Miszratába is minél előbb embereket küldene, hogy megkezdhessék a sérültek ellátását. (BBC)

  • A felkelők szerint Kadhafi katonái élő pajzsként használnak helyi lakosokat Bin Dzsavadban, ezt ugyanakkor nem erősítették meg hivatalos források. (BBC)

  • A BBC forrásai szerint a lakosok a holmijukat autókba pakolva menekülnek Rasz Lanufból, mivel a kormányerők újabb támadásától tartanak. Az ellenzéki erők vasárnap szorultak vissza Bin Dzsavadból Rasz Lanufba, de egyelőre az sem világos, hogy az előbbi város kinek a kezében van.

  • Martonyi János külügyminiszter szerint a líbiai vezetés elleni szankciókat erősíteni kell, a lefoglalandó vagyon- és pénzforrások körét ki kell bővíteni. Kitért arra, hogy elismerést érdemel a tripoli magyar nagykövet és beosztottja, akik hetek óta életüket kockáztatva koordinálják a még működő nagykövetségek munkáját - már csak négy ilyen maradt -, és a konzuli tevékenységet. (MTI)

  • Moammer Kadhafi országa belügyeibe való beavatkozással vádolta meg Franciaországot egy interjúban, amelyet hétfő reggel sugárzott a France 24 televízió. Kadhafi szerint Párizs beavatkozása a felkelőket segíti. Megismételte azt a vádját, hogy a felkelők az al-Kaida terrorhálózat szolgálatában állnak. (MTI)

  • Intenzív diplomáciai egyeztetés kezdődött Hollandia és Líbia között a február 27-én elfogott tengerészgyalogosokról. "Megteszünk mindent, amit lehet. Az ügy érdekében nem árulhatom el, mikor beszéltünk utoljára a líbiaiakkal", mondta a holland védelmi minisztérium szóvivője. (al-Dzsazíra)

  • Tíz hajóval legalább nyolcszázötven bevándorló érkezett Észak-Afrikából az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére. A befogadóközpont túlzsúfolt, több mint ezren várnak a regisztrációra. (al-Dzsazíra)

  • A Kadhafihoz hű csapatok ellentámadást indítottak több olyan város ellen, amelyeket a tüntetők irányítanak. Közlésük szerint heves harcok árán megvédték Rasz Lanufot, ahol egy olajfinomító is van. (al-Dzsazíra)

  • A líbiai válság elhúzódása miatt a kőolaj ára 2,5 éves csúcsra emelkedett a nemzetközi piacokon. A Brent hordónkénti ára 117,14 dollár, ami 1,17 dolláros drágulást jelent. (BBC)

  • A rezsim ellen harcolók állítása szerint Miszurátában visszaverték a kormányerők tankokkal és tüzérséggel segített támadását. Legalább tizennyolc ember meghalt, de az nem derült ki, melyik oldalon milyen mértékű a veszteség. (al-Dzsazíra)

  • Az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke, John Kerry szerint az Egyesült Államoknak és szövetségeseiknek fel kell készülniük a Líbia fölötti repüléstilalmi zónára, de csak akkor léphetnek, ha a kérdésről nemzetközi megállapodás születik. (al-Dzsazíra / AP)

  • "Sürgős hozzáférést" követelt az ENSZ vasárnap a segélyszervezetek számára azokhoz a sebesültekhez, akik a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erőknek a Misztráta városa elleni, nehézfegyverekkel indított támadásában sérültek meg. Valerie Amos főtitkárhelyettes, az ENSZ humanitárius akcióinak irányítója közleményében hangsúlyozta, emberek sebesültek meg, haldokolnak a támadás következtében. Amos felszólította a líbiai hatóságokat, engedélyezzék, hogy a segélyszervezetek emberéletek megmentése érdekében azonnal eljuthassanak a sebesültekhez.

  • Bejelentés nélkül, fegyverrel kopogtatni, nem jó ötlet

    A BBC és a Guardian is abbahagyta a líbiai közvetítését és a Twitter is csendes, mi is összefoglaljuk a nap történéseit és búcsúzunk.

    Száz kilométerre Kadhafi szülővárosától elakadt a líbiai felkelők előretörése. Miszratából ugyan kivonult a kormányhadsereg és Zavíjánál is visszavonulhat, a két körbezárt városban kifogyhatnak a készletek, a felmentősereg pedig még messze jár. Változást a repülési tilalom bevezetésétől remélnek, ezt azonban csak a britek támogatják, akik elfuserált kísérletet tettek a kapcsolatfelvételre. Közben Kairóban újra felforrósodott a helyzet, a hadsereg nem nézi jó szemmel, hogy kiderülhetnek a bukott rezsim titkai.

  • Az egyiptomi demokráciapárti ellenzék szerint a hadsereg vasárnapi erőszakosabb fellépése mögött az állhat, hogy megpróbálják visszaszerezni a titkosrendőrség kairói és alexandriai főhadiszállásairól kiszivárgott iratokat. A tüntetők pénteken és szombaton rohanták le a titkosrendőrség központjait, ahol a munkatársak próbálták megsemmisíteni a Mubarak harmincéves uralma alatt felhalmozódott iratokat. Több tweet szerint a hadsereg kör-sms-ekben kérte a lakosságtól az iratok visszaszolgáltatását. Mubarak uralma alatt a hadsereg külön társadalmi kaszttá vált, a rendszer egyik nagy haszonélvezője volt, az iratok nyilvánosságra kerülése nyilvánvalóan nem áll érdekében.

    Százak próbálnak bejutni a titkosrendőrség központjába amit most katonák védenek
    Százak próbálnak bejutni a titkosrendőrség központjába amit most katonák védenek
  • Egy Tripoliból érkezett tweet szerint megint lövöldöznek a líbiai fővárosban. "Menekülés és lövöldözés zaja hallatszik a Zöld tér felől." (BBC)

  • Az AP jelentése szerint amúgy a repüléstilalmi zóna a felkelők egyetlen vágya. A szárazföldi erők bevetését - amit amúgy senki fel se vetett - elutasítják. "Csak gépeket akarunk, semmi mást. Be kéne jönniük a repülőkkel, de nem akarjuk, hogy csapatokat is küldjenek. Tartassák be a repülési tilalmat és zárják le a tengeri útvonalakat, csak ennyit kérünk" - nyilatkozta egy felkelő a Bin Dzsavad-i fronton az amerikai hírügynökségnek.