Kadhafi beszédét néma csönd követte

2011.02.23. 00:42 Módosítva: 2011.02.23. 01:28
Kadhafi kedd esti beszédében megfenyegette a tüntetőket, de reformokat is bejelentett, amelyek bevezetésében fontos szerepet szán másodszülött fiának, Szaifnak is. Napközben viszonylag békés volt a helyzet Tripoliban, és a beszéd után sem szabadult el a pokol, de összecsapásokról is érkeztek hírek. Az ENSZ BT elítélte a líbiai erőszakot, amelynek egy nemzetközi szervezet szerint már ötszáznál is több áldozata lehet.

A líbiai ellenzékiek közül többen arra számítottak, hogy kedden akár döntő ütközet is lehet a rezsim és a tüntetők között, de a legutolsó hírek szerint Moamer el-Kadhafi líbiai vezető kora esti tévébeszéde után sem szabadult el a pokol Tripoliban és a nagyvárosokban. Elszórt összecsapások ennek ellenére előfordultak, a hadsereg pedig állítólag megindult a fővárostól délre található Szabratába, amely a tüntetők kezére került.

Kadhafi hétfő éjszakai félperces beszéde helyett ezúttal több mint egy órán át, a tőle megszokott módon csapongva szónokolt. A líbiai vezető utcára szólította támogatóit, halálbüntetéssel fenyegette meg a tüntetőket, és kikelt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ellen, miközben valamilyen tágan értelmezhető reformokat is bejelentett. Azt is jelezte, hogy fontos szerep juthat Szaifnak, második legidősebb fiának, aki már vasárnap este is tévébeszédben fenyegette meg a tüntetőket.

000 Nic545191

Mohamed bel Kaszim, a líbiai vezetés egyik magas rangú tagja éjjel bejelentette, hogy jönnek a reformok, köztük új médiatörvény, mindez, Szaif vezetésével. Kadhafi másodszülött fia lesz a vezetője annak a bizottságnak is, amelyik – ahogy a hivatalos Líbia beszél a tüntetők százainak meggyilkolásáról – a sajnálatos eseményeket vizsgálja majd ki. A líbiai állami tévében azt is bejelentették, hogy azok a tüntetők, akik most átadják fegyvereiket, mentesülnek a büntetés alól.

A líbiai válság miatt összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amely hosszas huzavona után elítélte a líbiai erőszakot, és a civilek elleni támadások felelőseinek megbüntetésére szólítottak fel. Szankciókat nem hoztak a BT tagjai. A BT ülésével párhuzamosan az Arab Liga is tanácskozott, végül kitiltották Líbiát az üléseikről. Peru felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Líbiával, amíg véget nem ér a nép elleni erőszak, Daniel Ortega nicaraguai elnök viszont telefonon biztosította támogatásáról Kadhafit.

Tripoliban napközben alapvetően nyugodt volt a helyzet, de több forrás szerint is külföldi zsoldosok biztosították, hogy senki se kezdjen gyülekezni az utcán. Az ország minden pontjáról tüntetők indultak a fővárosba, egyes források pedig azt állították, hogy a Warfala törzs háborút hirdetett, és arra készül, hogy Tripoliba indul. Állítólag több törzset is csatlakozásra szólítottak fel.

Orvlövészek Tripoli háztetőin
Orvlövészek Tripoli háztetőin

Miután Líbia újabb nagykövetei mondtak le posztjukról a rezsim erőszakos fellépése miatt, az ország belügyminisztere is a tüntetők mellé állt, és a hadsereget is erre szólította fel. Korábban olyan hírek terjedtek a Twitteren, hogy két hadihajó érkezett Bengázihoz, sokan attól tartottak, hogy lőni fogják a várost. Végül azonban több forrás szerint úgy tűnik, hogy a két hajó valójában a hétfői két vadászpilótához hasonlóan dezertált, és késő estére meg is érkezett Máltához, ezt ugyanakkor a máltai hatóságok nem erősítették meg.

Az International Coalition Against War Criminals nevű nemzetközi non-profit szervezet adatai szerint már 519 ember halt meg a tüntetések kezdete óta Líbiában, az AFP hivatalos forrásokra hivatkozva 300 halottról számolt be.

Egyre több ország menekíti ki állampolgárait Líbiából, az egyiptomi hadsereg által a két ország között megnyitott közös határán keresztül egyiptomiak ezrei hagyták el Líbiát, miközben Ben Wedeman, a CNN tudósítója éppen ennek köszönhetően szökött be Líbiába. Wedeman megerősítette, hogy az ország keleti része lényegében a tüntetők kezén van.

Bahreinben keddre újabb óriástüntetést hirdettek, amely békésen zajlott Manamában. A bahreini király több politikai fogoly szabadon engedését elrendelte, állítása szerint ezzel is eleget tettek a tüntetők egyik követelésének. Jemenben azonban két tüntető életét vesztette, többen megsebesültek a kormányellenesek és a Szale elnök hívei között kirobbant összecsapásokban.