Ugrásra készen a Kadhafi-ellenes katonák

2011.02.28. 00:27
Egy kelet-líbiai tábornok csapatai készen állnak a tripoli felkelők megsegítésére, több Kadhafi-ellenes milícia is a fővárosba indulna Bengáziból. Kadhaf megismételte, hogy Líbiában marad, egyben bírálta a bankszámláinak befagyasztását elrendelő ENSZ Biztonsági Tanácsát. A Tuniszban kezdődött újabb tüntetések hatására lemondott a tunéziai miniszterelnök, Ománban a szultán reformokkal próbálja megelőzni a komolyabb forrongásokat.

Komolyabb összecsapások nélkül telt a vasárnap Líbiában, de a nyugati országrészben is egyre több város kerül a felkelők kezére, Moamer el-Kadhafi pedig egyre inkább beszorul Tripoliba.

Egy Kadhafi-ellenes tábornok bejelentette Bengáziban, hogy katonái  katonái készen állnak, hogy segítsenek a Tripoliban harcoló felkelőknek, amennyiben erre kérik őket, de az átállt biztonsági erőkön kívül számos kormányellenes fiatalokból szerveződött milícia is csatlakozna a fővárosért folyó harcokhoz, többen állítólag már el is indultak. Közeledhet tehát a fővárosért folyó végső összecsapás, habár akár hetekben is telhet, amíg egyes csapatok megérkeznek, hiszen Bengázi 1600 kilométerre van Tripolitól, hatékonyan csak repülővel lehet szállítani csapatokat.

Kelet-Líbiát már egy héttel ezelőtt elvesztette a rezsim, az Egyesült Államok bejelentette, hogy már keresi a kapcsolatokat a keleti országrészt jelenleg ténylegesen irányító ellenzéki csoportokkal. Bengáziban felállt a volt belügyminiszter által vezetett átmeneti kormány, amely a terveik szerint előkészítené a három hónap múlva tervezett választásokat.

Kadhafi egy szerb tévének adott interjújában ugyanakkor még mindig azt állította, hogy Líbiában marad, a líbiai nép őt támogatja, a tüntetésekért pedig külföldi hatalmak és az al-Kaida a felelős. Úgy tűnik, hogy Kadhafi próbálja maga mellé állítani elsősorban a fővárosiakat, bejelentették, hogy minden család 500 dinárt (körülbelül 80 ezer forint) kap segítségként a nehéz helyzetben.

Kadhafi az interjúban elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amely szerinte médiajelentések alapján hozott szankciókat, ráadásul szerinte a világszervezetnek nincs joga beleavatkozni más országok belügyeibe, kivéve, ha az adott ország egy másik országot támad meg. Az ENSZ szombat éjjel utazási korlátozásokat vezetett be Kadhafi és közvetlen környezete ellen, döntött bankszámláink befagyasztásáról is – ennek Nagy-Britannia már eleget is tett-, emellett a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé terjeszti a tüntetők elleni erőszakot. Kadhafi és fiai diplomáciai védettségét is felfüggesztették.

Folyamatosan menekítik ki a külföldieket az országból, vasárnap este megérkezett Ferihegyre a Malév 737-es Boeingje, amely a Líbiából kimenekített magyar és uniós állampolgárokat szállította. Húsz magyar állampolgár rekedt még Líbiában. Új gép nem megy értük, de valahogy majd kimentik őket. A Vöröskereszt jelentése szerint szombaton több mint tízezren lépték át a tunéziai határt Líbiából, már humanitárius válság alakult ki, az újabb érkezőket már nem tudják elhelyezni.

Több mint egy hónappal Ben Ali bukása után egyre feszültebb a helyzet Tunéziában, tüntetők követelték a lemondott elnök hívének tartott miniszterelnök lemondását. Több százan csaptak össze a fővárosban a rendőrökkel, három tüntető meghalt. A tüntetések hatására Mohamed Gannúsi benyújtotta lemondását, utódja Bedzsi Kaid esz-Szebszi korábbi államminiszter lett.

Vasárnap folytatódtak a tüntetések a felkelési hullámból korábban kimaradó Ománban, a  rendőrök könnygázzal oszlatták a köveket dobáló tüntetőket Sohar városban, két demonstráló meghalt az összecsapásokban. A szombaton indult tiltakozásokra reagálva az ománi szultán elrendelte, hogy ötvenezer munkanélküli állampolgár kapjon munkát, emellett havi 390 dolláros juttatást ígért a munkanélkülieknek. Egy olyan bizottságot is létrehoztak, amelyik megvizsgálja majd, hogyan lehetne bővíteni a parlament hatáskörét.