Minden városért megharcolnak Líbiában

2011.03.05. 00:35
Tovább zajlanak az összecsapások Líbia kulcsfontosságú városaiban. Zavíjában ötven embert mészároltak le, Tripoliban ugyanakkor a félelem volt az úr. Az Interpol figyelmeztetést adott ki a Kadhafi-család ellen. Már Mauritániában is tüntettek. Ez történt pénteken.

Miután néhány napja úgy tűnt, Kadhafi gyakorlatilag csak a fővárost ellenőrzi, és még ott sem minden kerület teljes egészét, a líbiai vezetés fegyveres erői ismét bekeményítettek - ez pénteken is folytatódott. A pénteki eseményeknek három fő helyszíne volt, Tripoli, Zavíja és Rasz Lanuf kikötőváros, melyek közül nem mindenhol teljesen tiszta, mi is történt, de az biztos, hogy egyértelmű vereséget sehol sem szenvedett Kadhafi.

A leginkább ellentmondásos hírek Zavíjából érkeztek. A líbiai állami televízió arról számolt be, Kadhafi erői visszafoglalták a várost. A felkelőkhöz tartozó szemtanúk szerint ugyanakkor ez nem igaz, és még mindig tartják állásaikat. Az biztos, hogy heves összecsapások zajlottak Zavíjában, legalább 35 ember meghalt, egy helyi lakos a New York Timesnak mészárlásként írta le a történteket. A pénteki ima után nyitottak tüzet az ellenállókra, amikor elhatározták, elindulnak Tripoli felé.

Nic550080

Tripoliban ugyanakkor a  félelem volt az úr. Bár óriástüntetést hirdettek meg mára, a legtöbben egyszerűen túlságosan féltek ahhoz, hogy kimenjenek az utcára. „Találkoztam egy férfival, aki elmesélte, hogy két fivérét is elhurcolták a biztonságiak, azóta ő házról házra járva bujkál. Nem is emlékszem, mikor láttam utoljára ennyire rettegő embert" - írta például a Guardian tudósítója.Kisebb utcai demonstrációk így is voltak, ezekkel azonban Kadhafi erői éles lőszerrel és könnygázzal ellentmondást nem tűrő módon bántak el.

A harmadik fő helyszín Rasz Lanuf kikötőváros volt. Innen is ellentmondásos hírek érkeztek azzal kapcsolatban, hogy a Kadhafi-ellenes erők elfoglalták-e a várost vagy sem. Annyi biztos, hogy intenzív tűzharc zajlott a két tábor között. Zsinórban harmadik napja bombázták Azsdabíja városát is.

Szaif Kadhafi magabiztosnak mutatkozott az al-Dzsazírának adott interjúban, melyben azt mondta, Líbiában egész más a helyzet, mint Egyiptomban volt, mert az emberek többsége itt támogatja a vezetőt.

Nic550346

Közben az Interpol figyelmeztetést adott ki Kadhafival és a családtagjaival kapcsolatosan. Ez nem jelent elfogatóparancsot, csak azt, az Interpol azt kéri 188 tagállamának rendőrségétől, figyelje ezeket az embereket és vagyonuk mozgását is.

Pénteken újabb országra terjedtek ki a tüntetések, már Mauritánia fővárosában, Nouakchottban is tüntettek a kormány ellen, ráadásul diákok, akik Facebookon szervezték meg az eseményt. A tüntetést békés maradt, ráadásul a kormány éppen ezen a napon jelentett be földosztást is.

Egyiptomban ismét rendkívül feszült volt a helyzet, ezúttal Alexandriában csapott össze mintegy ezer tüntető a hadsereggel. A tüntetők az Államvédelmi Szolgálat épületét támadták meg, ez a szervezet volt a legtöbb kínzásért felelős Mubarak alatt.