Az atompánik háttérbe szorította a földrengést

2011.03.15. 01:46
Bár tízezrek után kutatnak és már a hivatalos adatok szerint is csaknem 2000 halottja van a földrengésnek és a cunaminak, a fukusimai atomerőműben történt robbanások minden mást elhomályosítottak. Pedig a katasztrófa sújtotta területen élelmiszer- és gyógyszerhiány van, de a túlélők rendezett sorokban várakoznak, hétfőn pedig öltönyben-nyakkendőben indultak munkába.

A japán földrengés és cunami következményeiről szóló híreket hétfőn a Fukusima Dai Icsi erőműben történtek uralták. Miután az előző napokban az 1-es és a 3-as reaktorban is robbanás történt, japán idő szerint kedd hajnali 6:10-kor - magyar idő szerint hétfő éjszaka 22:10-kor - a 2-es reaktorblokkban is robbanás történt. A japán nukleáris biztonsági ügynökség szerint hidrogénrobbanás történt, de a félhivatalos hírtelevízió, az NHK korábban arról számolt be, hogy a reaktortartály is megsérülhetett, emiatt pedig radioaktív gázok is kiszabadulhattak.

Egyelőre kevés részlet ismert, de a japán kormány szerint nem növekedett jelentősen a háttérsugárzás a térségben, azaz, ha ki is szabadultak radioaktív - cézium és jódizotópokat tartalmazó - gázok, azok valószínűleg a reaktorblokk külső védőépületén belül maradhattak.

A reaktortartály megrepedése a létező legrosszabb, ami egy atomerőműben történhet, főleg, mert az áramellátás akadozása miatt nem sikerült folyamatosan víz alatt tartani a fűtőanyagot, az a nap folyamán kétszer is teljesen szárazra került, ez pedig túlhevülést okozhat. A szakemberek szinte biztosak benne, hogy bekövetkezett a részleges zónaolvadás, így, ha a reaktortartály megsérül, radioaktív anyag kerülhet a szabadba. Mivel azonban a folyamat alacsony energiájú, a szennyezés nem tud olyan magasba lövelni, hogy nagy területen oszoljon szét. Az előző két robbanás utáni vizsgálatok szerint a környéken élőket nem érte nagyobb sugárterhelés.

Tízezernél is több halottja lehet a földrengésnek

Az atomerőműben történtek miatt kevés szó esik a földrengés és a cunami kárainak elhárításáról. Pedig a halálos áldozatok száma már a hivatalos adatok szerint is meghaladja az 1900-at, és tízezreket tartanak nyilván eltűntként. Az állami Kyodo hírügynökség félhivatalos bejelentésnek tekinthető közlése szerint a tízezret is meghaladhatja a tényleges halálos áldozatok száma Japánban.

A földrengés által leginkább sújtott területeken lassan halad a mentés. A helyszíni beszámolók szerint a szökőár százszámra sodort el autókat, a mentőalakulatok mindegyiket átvizsgálják áldozatok után kutatva.

Öltönyben-nyakkendőben, rendezett sorokban

A túlélők életét pedig megnehezíti, hogy a földrengés és a cunami az utakat, vasútvonalakat is tönkretette. Egy szendai előljáró szerint a szükséges mennyiség tizede áll rendelkezésre élelmiszerekből, a kórházakban pedig alkohollal próbálják fertőtleníteni a saras gyógyszereket, hogy ki tudják elégíteni az igányeket.

A beszámolók szerint a túlélők fegyelmezett sorokban várnak az amúgy üres szupermarketek előtt. A BBC szendai tudósítója szerint meglepő életkép volt hétfő reggel, hogy a katasztrófa által kevésbé érintett városrészben reggel csúcsforgalom alakult ki, a buszokon öltönyös-nyakkendős emberek utaztak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport