Dicsérte a magyar uniós elnökséget a német külügyminiszter

2011.04.04. 18:58
Guido Westerwelle német külügyminiszter szerint Magyarországnak nagyon fontos szerepe volt az euró stabilitását célzó döntések meghozatalában. Martonyi János megköszönte a segítséget a német partnereknek.

Rendkívül sikeresnek értékelte a magyar európai uniós elnökség első három hónapját a német külügyminiszter, Guido Westerwelle, aki hétfőn Berlinben Martonyi János külügyminiszterrel folytatott megbeszélést.

A tárgyalás után tartott közös sajtóértekezleten Guido Westerwelle azt mondta, hogy Európa nagyot lépett előre a magyar elnökség első félidejében. A külügyminiszter köszönetet mondott a konstruktív magyar szerepvállalásért, szerinte elnöki minőségében Magyarország különösen fontos szerepet játszott az euró stabilizálását célzó döntések meghozatalában.

A német külügyminiszter elmondta, hogy magyar kollégájával több más kérdésben is véleményt cseréltek, többek között a magyar médiatörvényről, valamint az alkotmányozás folyamatáról. Ezekről a kérdésekről rendszeres a konzultáció, emlékeztetett Westerwelle.

Westerwelle szerint a magyar uniós elnökség második félidejétől Németország azt várja, hogy segítse az euró és általánosságban Európa stabilizálását, versenyképességét célzó, az elmúlt hónapokban hozott döntések megvalósítását. Ezeket a döntéseket át kell ültetni a gyakorlatba, fogalmazott Westerwelle, mindezt igen nagy feladatnak nevezve.

Szerinte a magyar uniós elnökségnek még rendkívül sok a teendője, kiemelte a romák integrációjának kérdését és a Duna-stratégiát. Utalt arra, hogy Európa rendkívüli kihívások előtt áll. Mindennek fényében a magyar elnökség eddigi eredményei különösen jelentősek, amit a német kormány határozottan elismer, mondta Guido Westerwelle.

Martonyi János a berlini sajtóértekezleten azt emelte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatok - beleértve a gazdasági kapcsolatokat is - nagyon jól fejlődnek. Martonyi szerint voltak és vannak is viták  - például a  válságadó kérdésében -, ugyanakkor éppen ezekben az időkben olyan óriási német befektetések veszik kezdetüket Magyarországon, amelyek jelentős mértékben segítik majd az ország gazdasági növekedését.

A magyar kormány nevében Martonyi köszönetet mondott a német partnereknek azért a segítségért, amelyet Németország - többek között személyesen Westerwelle külügyminiszter - az uniós elnöki teendők ellátásához Magyarországnak nyújtott. Ez a segítség jelentős tényezője volt annak, hogy az elnökség első három hónapja meglehetősen jó eredménnyel zárult, mondta a magyar külügyminiszter.

Martonyi a március utolsó hetében tartott uniós csúcstalálkozót történelmi jelentőségű eseménynek nevezte, szerinte az európai gazdasági csomag elfogadása rendkívül fontos eredmény. Ebben voltak olyan elemek, amelyeket Németország kezdeményezett, és voltak olyanok, amelyekben a magyar elnökségnek volt fontos szerepe, fogalmazott Martonyi.

A magyar külügyminiszter is beszélt arról, hogy nagyon nagy feladatok állnak a magyar elnökség előtt a következő három hónapban. Utalt a hatos jogszabálycsomag megvalósítását célzó további lépésekre, a Duna-stratégiára, a romaintegrációs keretstratégiára, valamint a Horvátország csatlakozásának segítésével kapcsolatos uniós teendőkre.

Martonyi szerint német kollégájával megvitatták az észak-afrikai, illetve a líbiai helyzetet, egyetértettek abban, hogy a közelmúltban tartott londoni konferencia konstruktív eredménnyel zárult. Az Európai Uniónak - mint fogalmazott - a jelenlegi helyzetet, illetve a jövőt illetően megvannak a maga "testhez álló" feladatai. Martonyi szerint soros uniós elnöki  minőségében a magyar kormány mindent meg kíván tenni a humanitárius segítségnyújtás területén, valamint a politikai megoldás keresésében.  • Tippek
  • Babaváró hitel