Szudán Izraelt vádolja a rejtélyes légicsapással

2011.04.06. 15:20

A szudáni kormány azt állítja, hogy Izrael légicsapást mért egy autóra, és ezzel megölte annak két utasát Port Sudan közelében. "Vannak arra utaló jelek, hogy a támadást Izrael hajtotta végre. Teljesen biztosak vagyunk benne" - mondta Ali Ahmad Karti szudáni külügyminiszter. Izrael nem kommentálta a szudáni vádakat.

Ali Ahmad Karti
Ali Ahmad Karti

Az autót még kedden érte támadás 15 kilométerre a Vörös-tengeri kikötővárostól. Egy szudáni tisztviselő szerint az autó a reptérről tartott a város felé.

Az állami hírügynökség szerint a hadsereg rakétákat is kilőtt az azonosítatlan vadászgépre, de annak sikerült elmenekülnie. Egyelőre ugyanakkor az sem teljesen világos, hogy mi történt pontosan.

Szerdán a kormány ugyan már repülőről beszélt, de kedden a rendőrség a Vörös-tenger felől érkező támadásról számolt be, szemtanúk pedig helikoptereket is láttak a közelben. "Három hangos robbanást hallottunk" - mondta a Port Sudan-i repülőtérről egy forrás a Reuters-nek. "Amikor kimentünk, szemtanúk azt mondták, két Apache-nak kinéző helikoptert láttak elrepülni." Ezek ugyanakkor a szudáni biztonsági erőkhöz is tartozhattak.

Az áldozatokról egyelőre nem sokat tudni, a kormány szerint egyikük szudáni állampolgár, aki semmilyen kapcsolatban nem állt iszlamistákkal vagy a kormánnyal.

Nem először övez hasonló rejtély egy Szudánban elkövetett légicsapást. 2009 januárjában a szudáni hatóságok állítása szerint fegyvercsempészek konvoját lőtte ki egy azonosítatlan vadászgép a szudáni-egyiptomi határ közelében. A szudáni hatóságok szerint 119-en haltak meg abban a támadásban.

Akkor több elemző úgy vélte, hogy Izrael így próbálta megakadályozni, hogy a fegyverek a Gázai övezetbe juthassanak. Ehud Olmert akkor izraeli kormányfő is homályosan utalt az ország esetleges szerepére a történtekben.