Kaczynskit bíróságra viszik a lengyel németek

2011.04.08. 17:06 Módosítva: 2011.04.09. 11:45
A lengyelországi német kisebbség szervezete följelentette a nemzeti-konzervatív ellenzéki párt vezetőjét, amiért az "másodosztályú polgároknak" nevezte a lengyel földön élő németeket.

Mint a szervezet elnöke, Bernard Gaida a dpa hírügynökségnek elmondta: Jaroslaw Kaczynski a fenti minősítéssel rossz hírét keltette egy népcsoportnak, csupán azért, mert az vállalja nemzeti hovatartozását. A följelentést az opolei ügyészségnek címezte a szervezet; a lengyelországi németek (mintegy 120 ezer fő) többsége az opolei vajdaságban él.

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski

Gaida úgy véli, hogy Kaczynski kijelentése „rossz jelzés" lehet az ősszel esedékes parlamenti választások előtt. Attól tart ugyanis, hogy a nemzeti-konzervatív tábor kampánytémát kovácsolhat a németellenes érzelmekből.

Kaczynski a múlt héten a sziléziaiakkal is összerúgta a patkót: pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) programtervezetéhez írt dolgozatában azt állította, hogy a felső-sziléziai térségben jelentkező autonómia-törekvések veszélyt jelentenek a lengyel nemzetállamra.

A sziléziai nemzet létrehozását célzó kísérletek valójában "Németországhoz való burkolt kötődést" takarnak - írta Kaczynski. Bírálói ennek nyomán azt vetették a szemére, hogy a konzervatív politikus felfogása szerint a német származásúak nem lehetnek jó állampolgárai Lengyelországnak.