Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Egy évet élt a Fidesz 2/3-os Európa-csúcsa

2011.04.09. 13:58
Az április első hétvégéjén rendezett andorrai parlamenti választás után már nem a magyar kormány az egyetlen Európában, amely kétharmados többséggel büszkélkedhet. Orbán Viktort vigasztalhatja, hogy a Pireneusokban is jobboldali párt verte tönkre az uralkodó baloldalt.

“Soha ekkora győzelmet egyetlen politikai erő nem aratott Európában” – mondta 2010. április 25-én a budapesti Vörösmarty téren, a Fidesz választási népünnepélyén Rogán Antal. A francia retikülmárkák iránti rajongásáról is ismert kerületi polgármester egyáltalán nem túlzott. Az országgyűlési választáson akkor a Fidesz a 386 parlamenti székből 262-t tudott megszerezni, ami 67,9 százalékos sikert, valamint a nemzeti együttműködés rendszerének eljövetelét jelentette. Ezt az eredményt döntötték most meg Andorra polgárai.

Isten kalapjának különös bokrétája

Az apró, alig 85 000 lakosú Andorra politikai berendezkedése az egyik legfurcsább a világon. A nagyon szigorú állampolgársági törvényeknek köszönhetően eleve nem szavazhatnak többen 20 000-nél, az országban dolgozó, elsősorban francia, spanyol és portugál vendégmunkásoknak nincs beleszólásuk a társhercegség ügyeibe.

Andorra ugyanis egyedülálló módon a 13. század óta társhercegségként működik, két egyenrangú államfővel. Ezek eredetileg a franciaországi Foix grófja és a spanyol katalóniai Urgell püspöke voltak. Előbbi jogai azonban idővel átszálltak a francia államra, így ma Nicolas Sarkozy elnök abban a furcsa helyzetben van, hogy egyfelől ugyan Andorra hercege, másfelől viszont ebből a pozícióból a francia állampolgárok válthatják le. Mind Sarkozy, mind az urgelli püspök pozíciója ceremoniális, andorrai államfői teendőiket megbízottjaikon keresztül látják el, akik szintén keveset szólnak bele az ország mindennapjaiba.

18

Andorra igazi vezetője a miniszterelnök, akit egy, a magyarhoz hasonlóan megválasztott parlament emel ebbe a pozícióba. A fővárosban, Andorra la Vellában ülésező, történelmileg Völgyek Általános Tanácsának nevezett parlamentbe országos és hét kis területi listáról jut be 14-14 képviselő. Elvileg négyévente vannak parlamenti választások, azonban mivel a 2009-ben alakult szocialista kormány 2011 elejére összeomlott, április elején szavazniuk kellett az andorrai polgároknak, akiknél Európában csak a norvégok, a luxemburgiak és a liechtensteiniek gazdagabbak az egy főre jutó GDP alapján.

Magashegyi oxigénhiány

Hiába a hegyvidéki jómód, Andorrában gazdasági problémák miatt kellett két évvel előrébb hozni a választásokat. A 2009 óta a parlamenti székek kereken 50 százalékával rendelkező szociáldemokrata párt (PS) nem tudta elfogadtatni a 2011-es költségvetést, ezért Jaume Bartumeu miniszterelnök kénytelen volt arra kérni a társhercegeket, írjanak ki új választásokat.

Andorra politikai gondjai mögött sokkal mélyebb, gazdasági természetű problémák húzódnak. A kereskedelemre, turizmusra és pénzügyi szolgáltatásokra épülő gazdaság súlyosan megszenvedte az egész Európát érintő globális válságot. Amely ráadásul különösen negatívan hatott Spanyolországra, Andorra messze legfontosabb kereskedelmi partnerére. A szociáldemokrata kormány igyekezett megtalálni a kiutat, de ehhez olyan döntések meghozatalára volt szükség, amilyeneket valószínűleg a világ egyetlen országában sem lehetne lenyomni a választók torkán.

Bércek MSZP-je

Andorrában van turizmus is, ám mégis alapvetően adóparadicsomi állapota, és az Európában szokásosnál jóval homályosabb bank- és vámtörvényei tették gazdaggá. Bartumeu és a PS mindezen változtatni próbált, a közvélemény reakciója pedig gyors volt és megsemmisítő. A szociáldemokraták átláthatóbb bankrendszert szerettek volna, ami elkerülhetetlennek tűnik, ha az ország szorosabbra akarja fűzni kereskedelmi kapcsolatait az Európai Unióval. Ami pedig még ennél is reménytelenebb vállalkozás volt, elkötelezték magukat a személyi jövedelemadó mellett.

000 Par6170316

Andorrában az andorraiaknak soha nem kellett adózniuk a fizetésük után. A szociáldemokraták megpróbáltak azzal védekezni, hogy csak a gazdagabbakkal fizettetnének, ám a választópolgárok ezt is elviselhetetlen tehernek minősítették. Bartumeu kormánya a gyakorlatilag egyetlen hatalmas duty-free plázaként működő Andorrában szintén hallatlan áfa bevezetését is javasolta, amivel végképp megpecsételte saját és kormánya sorsát.

Kőszáli Orbán Viktor

A 2011-es kampányban nagyon egyszerű dolga volt az addig az ellenzéket vezető Demokraták Andorráért (DA) pártnak. Miniszterelnök-jelöltjük, Antoni Martí programja – ahogy a barcelonai La Vanguardia fogalmazott – kellően homályos volt ahhoz, hogy az andorrai választók közül szinte mindenkihez szóljon, és természetesen hevesen elutasított szinte mindent, amit a szociáldemokraták szerettek volna bevezetni. Az áfa ügyében még az EU kedvéért hajlottak volna a kompromisszumra, személyi jövedelemadóról azonban hallani sem akartak, így pedig könnyedén taroltak a választáson.

A DA a megszerezhető 28 helyből 20-at gyűjtött be, a teljesen megsemmisülő PS-nek 6 jutott, míg a maradék 2 egy, az új kormánypárttal baráti viszonyt fenntartó kis konzervatív párté lett. Az eredmény azt jelenti, hogy Antoni Martí miniszterelnök és az ő pireneusi együttműködési rendszere az ország parlamentjében 71,42 százalékos többségbe került, ami közel négy százalékponttal veri a Fidesz 2010-es diadalát.

Martí első, immár miniszterelnökként tartott sajtótájékoztatóján a magánkézben működő síliftek államosításáról, minden hegyoldalra kipingálandó Völgyek Együttműködési Nyilatkozatáról, valamint  az Andorrai Harmadik Útról beszélt.