Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Líbiában is alkotmányoznak

2011.04.10. 14:27 Módosítva: 2011.04.10. 14:27
Új alkotmány előkészületei folynak Líbiában, jelentették be líbiai kormányilletékesek. Nem derült ki, hogy az új alaptörvény milyen szerepet szán majd az ország jelenlegi vezetőjének, Moammer Kadhafinak.

Háled Káím líbiai külügyminiszter-helyettes közölte újságírókkal, hogy Tripoli új alkotmány és átfogó politikai reformok elfogadására készül. Reményét fejezte ki, hogy erre hamarosan sor kerül. Muhammad az-Zvai parlamenti elnök pedig közölte, hogy az új alkotmány tervezete már el is készült, és hamarosan tanulmányozni lehet a szöveget.

Ennél több nemigen derült ki a líbiai illetékesek tájékoztatásából. Elhangzott még, hogy valamifajta "líbiai típusú" demokráciát vázol majd fel az alaptörvény, de nem világos, hogy mikor fogadják el, és milyen szerephez juttatja Moammer Kadhafit.

Ibrahim Muhzam, az alaptörvényt előkészítő testület egyik tagja csak annyit mondott kérdésre válaszolva, hogy "Moammer Kadhafi líbiai polgárként megtalálja helyét az alkotmányban". Hozzátette, a líbiaiak túlnyomó többsége azt akarja, hogy Kadhafi megtartsa tisztségét. Ő egy jelkép, sok munka és feladat vár rá – mondta.

Jelenleg Líbiának nincs alkotmánya, és az országot Kadhafi eszméi alapján irányítják, amelyeket a forradalmi vezető egy könyvben fektetett le a hetvenes években.

Közben a líbiai hadsereg támadást indított a felkelők ellen Adzsdábíja központjában. Kadhafi katonái Bengázi felé szeretnének utat törni.