Rafael
19 °C
33 °C

Keményen szétverték az algíri diáktüntetést

2011.04.12. 20:25 Módosítva: 2011.04.13. 11:05

Több ezer diák tüntetett Algírban kedden, hogy így fejezze ki elégedetlenségét a felsőfokú diplomák elértéktelenedése és az algériai egyetemeken kialakult rossz légkör miatt.

Dacolva a tüntetési tilalommal az ország több tartományából érkező fiatalok a kormány székházához indultak. A nagy létszámban kivezényelt rendőrök ezt megakadályozták, ezért a tüntetők a köztársasági elnöki rezidencia felé vették az irányt. A rohamrendőrök a céltól néhány száz méterre állították meg és zavarták szét erőszakkal a diákokat. A tiltakozók, többen vérző arccal, visszatértek a belvárosba, ahol már háborítatlanul skandálhattak politikai tartalmú és a felsőoktatást bíráló jelszavakat.

Az Algériában működő külföldi vállalatok gyakran panaszkodnak a diplomások szakképzettségének minőségére. Az észak-afrikai ország egyetemein 1,2 millió diák tanul. Az otthoni képzés után azonban sok algériai fiatal külföldi egyetemeken próbálja hiányosságait pótolni. Legtöbben Franciaországban tanulnak tovább.

Az algériai hatóságok öt évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy bevezetik a bolognai képzést az egyetemeken, összehangolandó a tanrendet az európai felsőoktatási intézményekéivel. Az elképzelés azonban kudarcba fulladt, így az algériai diplomákat továbbra sem ismerik el Európában. Ugyancsak elbukott az az ötlet, hogy francia mintára létrehozzák az elitképző felsőoktatási intézményeket.