Tizenkét halott a minszki terrortámadásban

2011.04.12. 07:38 Módosítva: 2011.04.12. 11:41

Terrorcselekménynek minősítette a fehérorosz ügyészség kedden a minszki metróban hétfő este történt robbantást, és bűnvádi eljárást indított az ügyben.

A fehérorosz belügyi szerveknél a legmagasabb szintű készültséget rendelték el. Rendőrjárőrök cirkálnak a fővárosban, Minszkben: főként azokon a forgalmasabb, a nagyobb látogatottságú helyszíneken zajlik tüzetes ellenőrzés. A minszki metró vonalain újabb fémdetektorokat helyeztek el. Elemzik az állomásokon készült videofelvételeket, a peronokon rengeteg a rendőr.

A fehérorosz titkosszolgálat közölte, hogy információi vannak a robbanás állítólagos elkövetőjéről, napközben két gyanúsított fantomképét is közzétették.

A merénylet helyszíne, az Oktyabrszkja állomás, a minszki metró egyik legforgalmasabb csomópontja. A merénylet óta ezen a vonalon szünetel a forgalom, a metrószerelvények azt követően kezdik meg újra az utasok szállítását, hogy a biztonsági szakértők végeztek az állomás és a hozzákapcsolódó helyszínek átkutatásával.

A hatóságok bejelentették kedden, hogy 12-re nőtt a robbantás halálos áldozatainak száma. Még nem sikerült azonosítani az összes halálos áldozatot. Az eddigi adatok szerint a legfiatalabb áldozat egy 21 éves, a legidősebb pedig egy 57 esztendős férfi volt. A védelmi minisztérium kedd délelőtti közlése szerint 204 embert szállítottak kórházba, közülük 26 állapota súlyos.

Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy a detonáció 5 kilogramm trotil robbanóerejének felelt meg, a pokolgépben betonvas darabkák és másfél centiméter átmérőjű fémgolyók voltak, ami arra mutat, hogy a merénylet kitervelői minél nagyobb számú emberrel akartak végezni. A pokolgépet  nagy valószínűséggel távirányítással robbantották fel, közölte kedden Anatolij Kuljasov fehérorosz belügyminiszter.

A robbanás az elnöki hivatalnál található Oktyabrszkaja metrómegállóban történt, Lukasenko elnök munkahelyétől nagyjából 100 méternyire. A robbanószerkezetet a metrócsarnok egyik padja alatt helyezte el a tettes.

A legfelsőbb szintű orosz vezetés megígérte, hogy Moszkva minden tőle telhető segítséget megad Minszknek úgy a tettesek kézre kerítésében, mint a sebesültek orvosi ellátásában.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök ezt már hétfő este telefonon jelezte fehérorosz kollégájának, Aljakszandr Lukasenkának. Oroszország bűnügyi szakembereket és orvosokat küld Minszkbe, de szükség esetén oroszországi klinikák is fogadnak sebesülteket. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Mihail Mjasznyikovics fehérorosz miniszterelnöknek küldött részvéttáviratában ugyancsak felajánlotta Moszkva segítségét.

Nincs magyar érintett

Kontra Ferenc, Magyarország minszki nagykövete úgy tudja, hogy nincs külföldi érintettje a merényletnek, így információi szerint magyar állampolgár sincs a halottak vagy sérültek között.

A magyar külképviselet vezetője hangsúlyozta: a pokolgépben elhelyezett betonvas darabkák és fémgolyók egyértelműen arra utalnak, hogy a tettesek emberéletek kioltására törekedtek. Egyelőre senki sem vállalta magára a merénylet végrehajtását. A helyi biztonsági szervek nem tartják kizártnak, hogy külföldről szervezték meg a merényletet - mutatott rá a magyar diplomata.

Kontra Ferenc elmondta azt is, hogy fokozottan ellenőrzik a tömegközlekedési eszközöket. Kedd reggel orosz biztonsági szakemberek érkeztek Minszkbe, hogy segítsék a nyomozást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport