Boldoggá avatták II. János Pált

2011.05.01. 11:14

Boldoggá avatta XVI. Benedek pápa elődjét, a néhai II. János Pált a vasárnap a vatikáni Szent Péter téren tartott szentmisén. A pápa latinul mondta el az ilyenkor szokásos formulát, miután Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismertette II. János Pál életrajzát és kérte boldoggá avatását.

Később leleplezték a korábbi pápa hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata fölött helyeztek el, ereklyéit pedig olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyeztek el az oltáron.

A szentmise végül délután egy óra előtt néhány perccel ért véget. Ezután a jelenlegi pápa és bíborosai járulnak János Pál koporsója elé, majd a jelenlévő magas rangú vendégek, püspökök és hívők következnek. A tiszteletadás után a koporsót a bazilika egyik oldalkápolnája alatti kriptába viszik majd.

Hatalmas tömeg ment Rómába

Az olasz fővárosba soha nem látott, több mint egymilliós tömeg gyűlt össze vasárnap reggelre II. János Pál boldoggá avatására. A zarándokok a Szent Péter tértől az Angyalvárig és innen a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig állnak. Az Angyalvár barokk hídján hálózsákok, sátrak sora áll.

Az eseményre ugyanis rengeteg zarándok érkezett az olasz fővárosba, ahol az utcák vagy a buszok oldala is tele van II. János Pál arcképével, a vatikáni Szent Péter téren pedig körben felállítottak 27 olyan óriásképet, amelyek mindegyike az éppen ennyi ideig a római katolikus egyház élén álló pápa egy-egy évéből emel ki egy emlékezetes momentumot.

Volt, aki megpróbált közelebb jutni: afrikai zarándokok népviseletbe öltözött csoportja zenélve, táncolva, énekelve tört át tömegen, sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézik vagy az utcán állva kisrádión hallgatják a szertartást.

Orbán Viktor is a zarándokok között van

A nagy eseményre a világ kilencven országából érkeztek delegációk, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester is képviseli.

Orbán a Magyar Televízió Katolikus krónika című műsorának vasárnap reggeli adásában úgy nyilatkozott: II. János Pál a "Ne féljetek!" pápákajént vonul be Közép-Európa és a kereszténység történetébe. A miniszterelnök elmondta azt is: azért megy el a boldoggá avatásra, mert korábban az elhunyt pápa temetésén is részt vett, és ott a bűnbocsánat érzésével azonos erő hatott rá.

Valami hasonlóra készülök most is. Abban bízom, hogy valamivel jobb emberként jövök vissza, mint ahogy elmegyek erre a boldoggá avatási szertartásra - mondta a kormányfő.