Árpád
-2 °C
3 °C

Boldoggá avatták II. János Pált

2011.05.01. 11:14

Boldoggá avatta XVI. Benedek pápa elődjét, a néhai II. János Pált a vasárnap a vatikáni Szent Péter téren tartott szentmisén. A pápa latinul mondta el az ilyenkor szokásos formulát, miután Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismertette II. János Pál életrajzát és kérte boldoggá avatását.

Később leleplezték a korábbi pápa hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata fölött helyeztek el, ereklyéit pedig olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyeztek el az oltáron.

A szentmise végül délután egy óra előtt néhány perccel ért véget. Ezután a jelenlegi pápa és bíborosai járulnak János Pál koporsója elé, majd a jelenlévő magas rangú vendégek, püspökök és hívők következnek. A tiszteletadás után a koporsót a bazilika egyik oldalkápolnája alatti kriptába viszik majd.

Hatalmas tömeg ment Rómába

Az olasz fővárosba soha nem látott, több mint egymilliós tömeg gyűlt össze vasárnap reggelre II. János Pál boldoggá avatására. A zarándokok a Szent Péter tértől az Angyalvárig és innen a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig állnak. Az Angyalvár barokk hídján hálózsákok, sátrak sora áll.

Az eseményre ugyanis rengeteg zarándok érkezett az olasz fővárosba, ahol az utcák vagy a buszok oldala is tele van II. János Pál arcképével, a vatikáni Szent Péter téren pedig körben felállítottak 27 olyan óriásképet, amelyek mindegyike az éppen ennyi ideig a római katolikus egyház élén álló pápa egy-egy évéből emel ki egy emlékezetes momentumot.

Volt, aki megpróbált közelebb jutni: afrikai zarándokok népviseletbe öltözött csoportja zenélve, táncolva, énekelve tört át tömegen, sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézik vagy az utcán állva kisrádión hallgatják a szertartást.

Orbán Viktor is a zarándokok között van

A nagy eseményre a világ kilencven országából érkeztek delegációk, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester is képviseli.

Orbán a Magyar Televízió Katolikus krónika című műsorának vasárnap reggeli adásában úgy nyilatkozott: II. János Pál a "Ne féljetek!" pápákajént vonul be Közép-Európa és a kereszténység történetébe. A miniszterelnök elmondta azt is: azért megy el a boldoggá avatásra, mert korábban az elhunyt pápa temetésén is részt vett, és ott a bűnbocsánat érzésével azonos erő hatott rá.

Valami hasonlóra készülök most is. Abban bízom, hogy valamivel jobb emberként jövök vissza, mint ahogy elmegyek erre a boldoggá avatási szertartásra - mondta a kormányfő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?