Atombombával fenyegettek, ha bin Laden meghal

2011.05.02. 09:44 Módosítva: 2011.05.02. 10:03

Oszama bin Laden megölése után fokozott védelem alá helyezték az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit, a külföldön élő állampolgároknak pedig figyelmeztetést adtak ki. Nemzetbiztonsági források szerint ugyanakkor egyelőre nem emelték a terrorfenyegetettség szintjét az Egyesült Államokban.

Az al-Kaida vagy más terrorszervezet részéről egyelőre nem reagáltak bin Laden halálának hírére, dzsihádista internetes fórumokon azonban Obamát átkozzák. "Oszamát talán megölhették, de a dzsihádra szólító üzenete soha nem hal meg" - írják.

Éppen egy hete, április 25-én szivárgott ki a Wikileaksen az al-Kaida egyik meg nem nevezett vezetőjének guantánamói vallomása. Ebben azt állította, hogy elrejtettek egy atombombát Európában, és a szerkezetet akkor robbantanák fel, ha Oszama bin Ladent elfogják vagy megölik.

A kihallgatási jegyzőkönyvek szerint Hálid Sejk Mohammed, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások első számú kitervelője állítólag szintén nukleáris pokoltűzzel fenyegette a Nyugatot.

A Telegraphban megjelent kivonatban azt írták, hogy az amerikai hatóságok szerint az al-Kaida többször is próbált nukleáris alapanyagokat szerezni, és nem lehet kizárni, hogy valóban sikerült urániumot vásárolniuk.