Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Terroristagyanús embereket vettek őrizetbe Csehországban

2011.05.03. 22:05

A cseh rendőrség vizsgálatot kezdett nyolc személy ellen, akik közül ötöt terroristák támogatásával gyanúsítanak, jelentette be Petr Lessy országos rendőrfőkapitány. Csehországban ez az első eset, hogy a rendőrség alkalmazza a terrorizmus támogatását büntető, néhány éve elfogadott jogszabályt.

A gyanúsítottak egy része korábban Németországban dolgozott, és onnan költözött Csehországba. A német és a cseh rendőrség 2008 óta figyelte őket és gyűjtötte a bizonyítékokat. A rendőrfőkapitány szerint a gyanúsítottak hamis igazolványokat készítettek kaukázusi terroristáknak, egyikük fegyverekkel és robbanóanyagokkal kereskedett. Az így szerzett pénz, illetve fegyver állítólag szintén a terroristákhoz került.

A gyanúsítottak közül ketten bolgár állampolgárok, egy több országban tevékenykedő bűnbanda tagjai. Öten moldovai, illetve dagesztáni állampolgárok, a nyolcadik személy csecsen, őt gyanúsítják illegális fegyverbirtoklással és pénzhamisítással.

Petr Lessy elmondta, hogy a gyanúsítottakat még áprilisban fogták el egy cseh-német rendőri akció keretében, ezért az ügynek semmi köze sincs Oszama bin Laden meggyilkolásához. A nyolc gyanúsított közül ketten állítólag katonai kiképzést kaptak az iszlám szélsőségesek egyik afganisztáni táborában.

Mind a hat őrizetbe vett személy törvényes engedéllyel tartózkodott Csehországban. Az ügy számos részlete még nem ismert, a rendőri vizsgálat folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!