Vasút elleni támadást tervezett 9. 11. tizedik évfordulójára az al-Kaida

2011.05.06. 06:24
Terrortámadások terveire bukkantak az amerikaiak a vasárnap meggyilkolt Oszama bin Laden abbottabádi házában. Az értesülések szerint az al-Kaida az amerikai vasút elleni támadással emlékezett volna a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizedik évfordulójára. Konkrétumokat nem közöltek.

Az Oszama bin Laden likvidálása után az abbottabádi házában talált bizonyítékok elsődleges elemzése alapján az al-Kaida az amerikai vasút elleni merényletre készült a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizedik évfordulóján.

Matthew Chandler, az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivőjhe szerint a merénylettervre vonatkozó értesülés "elsődleges jelentéseken alapul, ezek gyakran lehetnek félrevezetőek és pontatlanok". A minisztérium úgy döntött, egyelőre nem emelik meg a terrorveszély szintjét, bár bin Laden likvidálása óta megerősítették az elsődleges célpontok védelmét.

A vasút elleni támadás célpontját az illetékesek nem nevezték meg. Az abbottabádi házban talált bizonyítékok alapján a terroristák vonatok kisiklatását tervezték, de azt nem tudni, hogy már konkrét előkészületeket is tettek volna.

"Nincs értesülésünk arról, hogy az amerikai vasúti rendszert küszöbön álló támadás fenyegetné, de szerettük volna, hogy a partnereink tudjanak az állítólagos összeesküvésről" - mondta Chandler, aki szerint az amerikai belbiztonsági tárca csütörtökön eljuttatta ezt az információt az érintett szerveknek és társaságoknak.

Az amerikai hatóságok a most nyilvánosságra hozott értesülések előtt is tudatában voltak annak, hogy a vasúthálózat az al-Kaida célpontja lehet. A 2008-as hálaadásnapi ünnepségek előtt egy, a New York körül közlekedő vonatok elleni lehetséges támadásra figyelmeztettek. Tavaly egy afgán bevándorló bűnösnek vallotta magát abban, hogy Manhattanben öngyilkos merényletet kívánt elkövetni a metróban. Szeptember 11. óta ez volt az egyik legsúlyosabb terrorfenyegetés az Egyesült Államokban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport