Újabb német politikus bukott bele plágiumbotrányba

2011.05.11. 21:39
Az Európai Parlament liberális alelnöke, Silvana Koch-Mehrin nem ismerte be, hogy igaz lenne a vád, miszerint forrásmegjelölés nélkül használta fel mások munkáit doktori disszertációjában. Szerda este bejelentett lemondását azzal indokolta, hogy szeretné megkímélni a családját a nyilvános vitáktól.

A volt védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg ügye után újabb hasonló plágiumbotrány pattant ki Németországban. Szerda este a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnökségének tagja, az Európai Parlament liberális alelnöke, Silvana Koch-Mehrin jelentette be, hogy lemond minden tisztségéről, miután - akárcsak Guttenberg esetében - az a gyanú merült fel, hogy doktori disszertációjának írásakor plágiumot követett el.

A heidelbergi egyetem - ahol a politikus évekkel ezelőtt disszertációját benyújtotta - a napokban közölte, hogy vizsgálatot indított az ügyben. Kiszivárgott információk szerint a volt  konzervatív védelmi miniszterhez hasonlóan  a 40 éves Silvana Koch-Mehrin is jelentős mértékben használt fel idegen forrásmunkákat disszertációjához anélkül, hogy mindezt lábjegyzetben vagy a forrásmunkák között feltüntette volna.

A szabad demokraták egyik jövőbeni reménységének tartott politikus mindeddig nem nyilatkozott az ügyben, így váratlan bejelentése meglepetésként - egyben közvetett beismerésként is - hatott. Beismerésről ugyanakkor Silvana Koch-Mehrin nem beszélt, csak azt hangoztatta: döntésével meg akarta akadályozni, hogy a nyilvános vitákkal tovább terhelje családját. Közölte, hogy lemond az FDP elnökségében betöltött tagságáról, az Európai Parlament alelnöki tisztségéről, valamint pártja európai parlamenti frakciójának vezetői posztjáról. A Szabad Demokrata Párt tekintélye az elmúlt hónapokban rohamosan csökkent.

A heidelbergi egyetem szerda este megerősítette, hogy a vizsgálatot folytatja, és annak eredménye legkorábban május végére várható.

A bayreuthi egyetem néhány órával korábban hivatalos állásfoglalásában utalt arra, hogy Guttenberg szándékosan használt idegen forrásmunkákat doktori disszertációjához, illetve szándékosan csapta be a disszertációt elbíráló egyetemi bizottságot. Guttenberg kezdetben minden cáfolt, utána viszont azt hangoztatta, hogy az "ollózást" nem szándékosan követte el.  • Hírek
  • Hírek