30 évet kapott a ruandai tábornok

2011.05.17. 14:29
A ruandai népirtást vizsgáló, Tanzániában székelő nemzetközi büntetőbíróság 30 évre ítélte Augustin Bizimungu volt ruandai katonai vezetőt az 1994-es vérengzésben betöltött szerepéért. További három embert összesen 51 évre ítéltek.

1994-ben bő három hónap alatt mintegy 800 ezer tutszit és mérsékelt hutut mészároltak le etnikai és politikai okokból a vádlottak által irányított hutu milíciák. Bizimungu mellett a másik fő vádlott Augustin Ndindiliyimana, a paramilitáris rendőrség vezetője volt, őt az eddig letöltött 11 évnyi börtönre ítélték és szabadlábra helyezték. Két további vádlott 20-20 évet kapott.

Augustin Bizimungu 1994. július 27-én, Goma közelében (Fotó: Vincent Amalvy)
Augustin Bizimungu 1994. július 27-én, Goma közelében (Fotó: Vincent Amalvy)

Martin Ngoga ruandai főügyész üdvözölte az ítéletet. Szerinte az adott feltételek mellett komoly büntetéseket szabott ki a bíróság, bár Bizimungu esetében sokan a maximális (életfogytiglani) büntetésben reménykedtek.

Az ítélet indoklása szerint Bizimungu teljes, Ndindiliyimana pedig részleges ellenőrzéssel bírt az általa vezetett csapatok fölött. Mindkettőjüket népirtásban és emberiesség elleni bűncselekményekben találták bűnüsnek.

Augustin Ndindiliyimana 2000. április 12-én, Brüsszelben (Fotó: Herwig Vergult)
Augustin Ndindiliyimana 2000. április 12-én, Brüsszelben (Fotó: Herwig Vergult)

A BBC beszámolója szerint Bizimungun semmi sem látszott, amikor felolvasták az ítéletet. Az 59 éves férfit azzal vádolták, hogy a katonáinak őket otthonaikban felkeresve azt parancsolta, hogy mindenki öljenek meg, aki tutszi, azaz csótány.

Ruanda, 1994
Ruanda, 1994

A gyújtogatáshoz állítólag fegyvereket és benzint is ígért. Francis-Xavier Nzuwonemeye örnagy, a felderítési zászlóalj vezetőjét és helyettesét, Innocent Sagahutu századost 20-20 évre ítélték emberiesség elleni bűncselekmények miatt.