Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Ma bukhat a szlovák miniszterelnök

2011.05.17. 13:38
A mai titkos főügyészválasztás akár Iveta Radičová miniszterelnök lemondását is hozhatja, a szavazást délután öt órára hirdették meg.

A szlovák kormányfő kilátásba helyezte távozását arra az esetre, ha Dobroslav Trnkát választanák meg ismét a pozícióba - írja a szlovák Bumm.sk.

Hivatalosan mindeddig egyetlen koalíciós partner sem ismerte el, hogy képviselői hajlandóak lennének az ellenzék jelöltje mellett voksolni, de idegesség és bizonytalanság jellemezte a politikusok megnyilvánulásait az utóbbi napokban. A többség nem hisz abban, hogy Radičová a kudarc esetén lemondana.

Iveta Radičová a szavazás miatt lemondta lengyelországi munkaútját. A voksolással kapcsolatban kijelentette, vannak félelmei, de nem akarja, hogy a nyilvánosság figyelme a személyi kérdésekre terelődjön. A kormányfő egyébként már korábban jelezte, beperli Robert Ficót, amiért pénteken hazugnak és nem normálisnak nevezte őt.

Amennyiben Dobroslav Trnkát megválasztják, Iveta Radičová lemondhat posztjáról, vagy nem. Utóbbi esetben formálisan semmi sem történik, a kormánykoalíció tovább folytatja a munkát, legfeljebb a kölcsönös bizalom inoghat meg ismételten. Ha Radičová lemond, akkor viszont a négy koalíciós pártnak közös jelöltet kell találnia, máskülönben a Smer kaphat kormányalakítási megbízást. Amennyiben patthelyzet állna elő, jöhetnek az idő előtti választások.