Tankkal lövet és sajnálkozik a szír elnök

2011.05.18. 17:07

Basad al-Aszad szíriai elnök az ország több előkelősége előtt arról beszélt, hogy a biztonsági erők nem kezelték jól az elmúlt időszakok tüntetéseit. Szíriában több mint egy hónapja tartanak a demokratizálódást követelő megmozdulások, és sok esetben a fegyvertelen tömegbe lőttek a kormány katonái. Az USA becslése szerint már ezer áldozata van az erőszaknak.

Az elnök szerint a gondokat az okozhatta, hogy nem voltak megfelelően kiképezve a tüntetők ellen küldött biztonságiak. Ezért 4000 főt tömegoszlató képzésre vezényelnek.

Basad al-Aszad szerint a gondok kezdenek megoldódni, és Szíria túl van a nehezén. Magabiztosságát erősítheti, hogy míg az ellenzék országos sztrájkra szólította fel az embereket, addig ennek alig lett foganatja. A fővárosban például senki sem tagadta meg a munkát.

Ugyanakkor tovább tart menekültek beszámolói szerint az erőszak. A libanoni határ közelében lévő Tal Kalah városát napok óta ostromolja a hadsereg, miután komoly kormányellenes tüntetések voltak a településen. Sok nő és gyerek menekült innen a szomszédos Libanonba. Beszámolóik szerint tankokkal lövik a települést, és a katonák házról-házra járva kutatnak ellenzékiek után.