Obama: Amerika új fejezetet nyit

2011.05.19. 21:29
Washingtoni beszédében az amerikai külpolitika új fejezetét hirdette meg Barack Obama. Az elnök szerint mostantól az Egyesült Államok egyértelműen a demokráciapárti mozgalmakat támogatja. Az izraeli-palesztin kérdésben az 1967-es határok lehetnének mérvadóak, a jelenlegi helyzet szerinte fenntarthatatlan.

2009-es kairói beszéde, illetve az arab forradalmak kirobbanása óta legjelentősebb közel-keleti témájú beszédét mondta el Washingtonban Barack Obama, ahol saját megfogalmazása szerint az amerikai diplomácia új fejezetét nyitotta meg. Obama szerint az amerikai diplomácia elmozdul az autokratra rendszerek támogatása felől a demokráciapárti mozgalmak támogatása felé, és egyértelművé tette, az izraeli-palesztin kérdésben azt a megoldást támogatja, ami két külön állam létrejöttét jelenti.

A status quo fenntarthatatlan - mondta a Közel-Kelet helyzetéről Obama. "Történelmi lehetőséggel állunk szemben. Megmutattuk, hogy Amerika többre értékeli egy tunéziai utcai árus méltóságát, mint a hatalmon lévő diktátor nyers erejét. Évtizedeken át elfogadtuk a világot olyannak, amilyen ebben a térségben, most viszont olyan lehet, amilyennek lennie kell."

Obama elismerte, hogy Amerika túl lassan állt a demokratikus mozgalmak mellé. Támogatását fejezte ki Tunéziában és Egyiptomban kialakulóban lévő demokratikus rendszerek felé. Egyiptom esetében ez a támogatás egymilliárd dollár hitel elengedését is jelenti, és további egymilliárd dollárt a demokratikus intézmények fejlesztésére. Közben kritizálta az amerikai szövetséges Bahreint, amiért elnyomja ezeket a mozgalmakat, és szólt az irániak emberi jogaiért is. Nem jött szóba ugyanakkor például Szaúd-Arábia, mely szintén fontos partner.

Az izraeli-palesztin kérdésben szerinte az 1967-es háború előtti határokat kell figyelembe venni a létrejövő állam esetében, akár területcserékkel is. Bár az Egyesült Államok régóta ezt a megoldást támogatja, jelentős fejlemény, hogy ez nagy hangúlyt kapott a beszédben, főleg most, amikor a béketárgyalások megszakadtak.

"A barátságunk Izraellel a közös történelmen és a közös értékeken alapul. Továbbra is alapkérdés számunkra Izrael biztonsága. De épp a barátság miatt őszintének kell lennünk, és meg kell mondanunk Izraelnek: a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan és nekik is okosnak kell lenniük, hogy béke lehessen a térségben" - möndta Obama.

Obama beszélt Szíriáról is, és azt ugyan nem mondta ki egyenesen, hogy Bassár el-Aszad elnöknek le kell mondania, úgy fogalmazott: vagy a változások élére áll, vagy álljon el az útból.

Oszama bin Laden halálával kapcsolatban elmondta, ő nem mártír volt, hanem tömeggyilkos, aki a gyűlölet üzenetét hordozta.

Pénteken Izraelbe látogat Obama, a találkozó hangulatát pedig meghatározhatja, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök azonnal visszautasította a 67-es határok visszaállításának lehetőségét.

Mahmúd Abbasz palesztin elnök ugyanakkor a beszéd után összehívta a Palesztin Hatóság vezetőségét.