Obama: Jöhet még bin Laden megöléséhez hasonló akció

2011.05.22. 13:02

Az Egyesült Államok szükség esetén újból végrehajtana Pakisztánban katonai rajtaütéseket terroristák ellen, mondta Barack Obama amerikai elnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott interjúban. A riporter arról kérdezte, mit tenne, ha az al-Kaida egy másik fővezéréről vagy Omar molla tálib vezetőről kiderülne, hol rejtőzik Pakisztánon vagy egy másik szuverén államon belül. "A feladatunk megvédeni az Egyesült Államokat" – válaszolta az elnök.

Kijelentette: az amerikai kormány "nagyon tiszteli" Pakisztán szuverenitását, ám nem nézheti tétlenül, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei ellen Pakisztánban szőtt terrortámadási tervek megvalósuljanak.

Obama szerint az al-Kaida terrorhálózat néhány hete Pakisztánban megölt vezérének, Oszama bin Ladennek külső segítségre volt szüksége ahhoz, hogy 5-6 évig az országban élhessen. Az Egyesült Államok most azt vizsgálja - és Pakisztántól is ennek kivizsgálását kéri -, hogy "kormányzati vagy nem kormányzati" segítségről, széles körű hálózatról vagy "néhány emberről" volt-e szó. Obama szerint az Egyesült Államok több terroristát ölt meg Pakisztán területén, mint bárhol másutt a világon, és ez nem lett volna lehetséges pakisztáni együttműködés nélkül, de Oszama bin Laden esete figyelmeztetés arra, hogy még szorosabb kooperációra van szükség.

Az amerikai elnök kijelentette: az al-Kaida vezére ellen indított rajtaütés végrehajtóinak utasítása bin Laden megölésére vagy foglyul ejtésére szólt. Obama ugyanakkor nem adott érdemi választ arra a riporteri kérdésre, hogy Oszama bin Ladennek mit kellett volna tennie ahhoz, hogy élve elfogják. Azt mondta: a művelet részleteibe nem kíván belemenni. Arra a felvetésre, hogy ha bin Laden élve kerül az amerikaiak kezére, rendkívül nehéz feladat lett volna az al-Kaida vezetője elleni eljárás lefolytatása, Obama csak annyit válaszolt: az akció megtervezése során "nem ez volt az első számú mérlegelési szempont".

Obama keddtől - II. Erzsébet királynő vendégeként - állami látogatást tesz Nagy-Britanniában.