Véres incidens Szudánban

2011.05.25. 06:36

Dél-szudáni fegyveresek megtámadták a múlt héten az északi hadsereg egy alakulatát a mindkét országrész által magának követelt Abyei körzet közelében, és egy szudáni diplomata állítása szerint megöltek hetven katonát, további 120 pedig eltűnt.

Ha Szudán nairobi nagykövete által kedden közölt adatok valódinak bizonyulnak, akkor a 2005-ben véget ért és több mint kétmillió halálos áldozatot követelő  szudáni polgárháború óta ez volt az egyik legvéresebb incidens az országban. Mindazonáltal az ENSZ szóvivője azt mondta: a fegyveres rajtaütés áldozatainak száma valószínűleg jóval kevesebb.

Szudán többnyire keresztény lakosú déli részének lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el a muzulmán északitól, és alkosson önálló államot. A szétválás hivatalosan júliusban lesz, de egy körzet, a kőolajkincsben gazdag Abyei hovatartozása még nem dőlt el, és a vita miatta fegyveres konfliktussá fajult.

Különböző források vasárnap jelentették, hogy az északi hadsereg elfoglalta Abyei azonos nevű, legfontosabb városát, és elűzte onnét a déli országrész nemzeti hadseregévé előlépett, korábban lázadónak számító Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) katonáit. Az északiak bevonulása miatt elmenekült a város 25-30 ezer lakosa. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és több nagyhatalom is követelte azóta, hogy Kartúm vonja vissza erőit, de Omar Haszan el-Besir elnök nem hajlandó erre.

A szóban forgó szudáni diplomata, Kamal Iszmail Szaíd szerint a déli fegyveresek támadása még Abyei város elfoglalása előtt, csütörtökön történt. Az északiak egy olyan alakulatát és ENSZ-békefenntartókat támadtak meg, akik éppen kivonultak a körzetből. Az északi hadsereg éppen ennek megtorlásaként űzte ki a délieket Abyeiből – tette hozzá. Beszámolójából nem derült ki, hogy a támadó déli fegyveresek az SPLA katonái voltak-e, vagy valamelyik szabadcsapaté.

Az ENSZ közlése szerint a világszervezet békefenntartóinak nem esett bántódása.