Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Spanyol salátauborkától indulhatott a német hasmenésjárvány?

2011.05.26. 17:20 Módosítva: 2011.05.26. 18:52

Diplomáciai háborúhoz vezethet a németországi hasmenésjárvány, amely eddig négy halottat és több száz megbetegedést követelt. A hamburgi higiéniai intézet ugyanis bejelentette, hogy az EHEC bélbaktérium által kiváltott járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán.

A Spanyol Gyümölcs- és Zöldségexportőrök Szövetsége (Fepex) azt állította, hogy nem érkezett hozzájuk hivatalos megállapítás arról, hogy valóban egy bizonyos fajta, Spanyolországban termesztett uborka a véres hasmenéssel járó fertőzés forrása. José María Pozancos, a Fepex igazgatója elmagyarázta, hogy amennyiben bármiféle egészségügyi probléma merül fel egy import- vagy exportáruval kapcsolatban, akkor erről az érintett országnak hivatalos bejelentést kell tennie, amit jelen esetben Németország még nem tett meg.

A coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium által okozott, véres hasmenéssel járó fertőzés május közepén kezdett terjedni Észak-Németországban. Azóta a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma meghaladja a hétszázat, négyen meghaltak.

A Robert Koch német országos járványügyi intézet szerda esti közleményében még arra gyanakodott, hogy a fertőzés forrása elsősorban észak-németországi zöldség - paradicsom, saláta, illetve uborka - lehet. Az intézet a lakosságot arra szólította fel, hogy nyers formában lehetőleg kerülje az említett zöldségfajták fogyasztását. A felhívás miatt paradicsomot, uborkát, valamint salátát szinte egyáltalán nem vásároltak az emberek.

A hamburgi higiéniai intézet illetékese csütörtök délután megerősítette, hogy az EHEC baktérium nyomait több Spanyolországból származó, kisebb méretű salátauborkán is kimutatták. Az intézet képviselője azt azonban nem zárta ki, hogy a spanyol uborkán kívül a kórokozó baktériumot más élelmiszereken is felfedezhetik. Mindenesetre a spanyol uborka árusítását szinte valamennyi élelmiszer-áruházlánc egy csapásra beszüntette.

A német földművelők szövetsége egyébként - még a hamburgi bejelentés előtt - lehetségesnek tartotta, hogy a járványt nem németországi, hanem külföldről beérkezett termék okozza. A szövetség most arra szólította fel a lakosságot, hogy semmi esetre sem spanyol, hanem csak német uborkát vásároljanak.

A hatóságok viszont arra intettek, hogy egyelőre nincs helye a megkönnyebbülésnek. A vizsgálatokat tovább folytatják, és megvárják, hogy miként terjed tovább a hasmenésjárvány. Az egészségügyi illetékesek egyelőre nem oldották fel a német uborka, valamint a paradicsom és a saláta fogyasztásának közvetett zárlatát sem.