Terjed a hasmenésjárvány Németországban

2011.05.26. 12:16

Négyre nőtt a németországi járványhoz köthető halálesetek száma, és több mint hétszáz fertőzöttről vagy gyanús esetről tudni. A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC-baktérium kiváltotta, véres hasmenéssel járó fertőzés Észak-Németországban kezdődött május közepén. Az elmúlt évekből már ismert járvány ezúttal minden korábbinál gyorsabban terjedt, a 16 német tartomány közül már 14-et érint. Csaknem szátötvenen vannak életveszélyes vagy rendkívül súlyos állapotban, a fertőzöttek túlnyomó többsége felnőtt nő.

Továbbra is inkább csak találgatások vannak arról, hogy mi lehet a fertőzés forrása. A Robert Koch országos járványügyi intézet szerda esti közleményében arra gyanakodott, hogy észak-németországi zöldség - paradicsom, saláta, illetve uborka - lehet az. A lakosságot arra szólították fel, hogy nyers formában lehetőleg kerüljék e zöldségfajták fogyasztását. Az intézet igazgatója ugyanakkor elismerte, hogy konkrét bizonyítékokkal nem rendelkeznek. Következtetésüket a fertőzöttekkel folytatott beszélgetésekre alapozták, miután arról kérdezték őket, hogy az elmúlt időszakban mit fogyasztottak a leggyakrabban. A feltevés szerint egyébként helytelen trágyázás lehet az oka annak, hogy a zöldségek fertőzés forrásai lehetnek.

A németországi zöldség- és gyümölcskereskedők szövetsége csütörtökön visszautasította a Robert Koch Intézet feltételezését. A szövetség kizártnak tartja, hogy a termelői által forgalmazott zöldségfélék lehetnek a fertőzés forrásai. A német parasztok szövetsége szerint elképzelhető, hogy a járványt nem németországi, hanem külföldről beérkezett termék okozza.