Mladic fellebbez a kiadatása ellen

2011.05.30. 09:37
A boszniai szerb hadsereg volt parancsnoka hétfőn megfellebbezi kiadatását a hágai büntetőtörvényszéknek. Családja szerint Ratko Mladic túl beteg.

Mladic ügyvédje, Milos Saljic vasárnap bejelentette, hogy ügyfele állapota sokat romlott, főleg pszichológiai szempontból. A család és az ügyvédek hétfőn beadják a fellebbezést Mladic kiadatása ellen – írja a BBC.

A döntésre hivatalosan három napja lesz a szerbiai belügyminisztériumnak. Bruno Vekaric, a háborús bűnösök ügyében eljáró helyettes államügyész azonban már vasárnap úgy nyilatkozott, hogy szerinte Mladic viselkedése tudatos, mentálisan pedig "jóval normálisabb, mint sokan mások". Cáfolta, hogy lebénult volna a tábornok karja, és hallásproblémái lennének.

A Nemzetközi Törvényszék nem közölte, hogy mikor szállítják Mladicot Hágába, de a várható tüntetések miatt erre valószínűleg valamelyik éjjel kerül sor. A szerb kormány abban bízik, hogy Mladic távozása után alábbhagy a szimpátiatüntetések intenzitása.

Belgrádban vasárnap is több ezren tüntetettek Mladic letartóztatása ellen, hősként ünnepelve az egyebek mellett a srebrenicai, 7500 muszlim halálát okozó mészárlással gyanúsított tábornokot. Miután összecsaptak a rendőrökkel, mintegy 100 tüntetőt vettek őrizetbe.