Csaknem félszáz halott Szíriában

2011.06.02. 00:59
A páncélosok által körbezárt ar-Rasztanban a tüntetők mellett egy négyéves kislány is életét vesztette a kormányerők támadásakor.

A szíriai kormányerők 41 embert öltek meg ar-Rasztanban, amelyet az ellenzéki tüntetések leverésére vasárnap páncélosok zártak körbe - közölte szerdán a Reuters brit hírügynökséggel Damaszkuszból Razan Zajtuna ügyvéd, ismert jogvédő.

Tájékoztatása szerint az ország középső részén a tüntetők ellen indított katonai "tisztogató" akció keretében kedden tűz alá vették a várost, s a lövedékek 41 ember életét oltották ki, s az áldozatok között van egy négyéves kislány is a helyi ellenzéki aktivisták összesítése szerint. Öt polgári áldozatot szerdán már el is temettek ar-Rasztanban.

Egy másik emberjogvédő, Ammár Kurábi ugyancsak a brit hírügynökséget értesítette arról, hogy kedden Híra városában kilenc civilt öltek meg a kormányerők. A települést a héten harckocsik zárták körbe, a áldozatok egyike egy 11 éves kislány - közölte Kurábi.

Jogvédő szervezetek számításai szerint hozzávetőleg ezer ember halt meg a damaszkuszi rezsim karhatalmának a hetek óta tartó, demokráciát követelő népfelkelés elleni kegyetlen fellépésében.