A miniszterelnök távozásáért tüntettek Kuvaitban

2011.06.04. 12:04

A kuvaiti miniszterelnök, Nasszer Mohamed asz-Szabah sejk távozását követelték ismét fiatal tüntetők pénteken este, a közügyek rossz kezelésével vádolva a kormányfőt, jelentette a helyszínről a francia hírügynökség tudósítója. "A nép a miniszterelnök távozását akarja" – skandálta több mint háromezer tiltakozó, akik a harmadik egymást követő héten tüntettek a közel negyvenfokos hőség ellenére.

A szónokok felszólították az államfőt, Szabah el-Ahmad asz-Szabah sejket, hogy váltsa le az uralkodó család fontos tagjának számító miniszterelnököt, és vessen véget a családban dúló küzdelmeknek. "Veszélyes hatalmi harc zajlik az uralkodó család tagjai között. Nézeteltéréseik és küzdelmeik bizonyosan kedvezőtlen hatással lesznek az emirátusra" – jelentette ki Abderrahman al-Adzsári liberális képviselő a tömeghez intézett beszédében. Hozzátette, hogy Kuvaitnak fel kell készülnie az alkotmányos monarchia elfogadására.

A kuvaiti sajtó arra biztatta pénteken az ország emírjét, hogy vessen véget a miniszterelnök és az egyik helyettese, Ahmed al-Fahd al-Dzsabír asz-Szabah között dúló hatalmi harcnak. A tüntetők azonban este nemcsak a két kormánytag eltávolítását követelték, hanem a kormány lemondását, a parlament feloszlatását és előre hozott választások kiírását is.

Kuvait az elmúlt öt évben politikai válságok során ment keresztül, részben az uralkodó családon belül zajló viták miatt. 2006 januárjában a kiéleződött hatalmi harc azt eredményezte, hogy a parlament példátlan módon megszavazta a hivatalban lévő emír (az államfő), Szaad el-Abdullah esz-Szalem asz-Szabah egészségi okból történő leváltását, és helyére a kormányfőt nevezte ki az ország új emírjévé.