Bin Laden halála miatt megzavarodott az al-Kaida

2011.06.15. 06:29 Módosítva: 2011.06.15. 06:32

Oszama bin Laden halála a vártnál nagyobb hatással volt az al-Kaida terrorhálózatra, a szervezet soraiban zavarodottság és bizonytalanság tapasztalható, mondta kedden az amerikai külügyminisztérium terrorellenes koordinátora.

Daniel Benjamin szerint Oszama bin Laden halála után a legfontosabb felismerés az volt, hogy ő nemcsak egy jelkép volt, és elszigeteltsége ellenére jobban belefolyt az al-Kaida irányításába és stratégiájának alakításában, mint gondolták. Megölésének kettős hatása volt: elveszett az al-Kaida maradandósságának a jelképe, illetve egy olyan ember, aki a szervezet egyik legpallérozottabb elméje volt, akinek valóban nagy befolyása volt a szervezet tevékenységére. "Úgy gondoljuk, hogy a (halálának) hatása nagyobb annál, mint amire számítottunk" - mondja a szakértő.

Amikor amerikai kommandósok május 2-án megostromolták Oszama bin Laden pakisztáni házát, sok dokumentumot foglaltak le, javarészt számítógépen és adathordozókon tárolt anyagokat. Az al-Kaida emberei jelenleg változtatják helyüket, mivel zavarban vannak, és aggódnak saját biztonságukért, mondta Daniel Benjamin.