Bossi ultimátumokat intézett Berlusconihoz

2011.06.20. 00:30
Umberto Bossi, az Északi Liga vezetője vasárnap pártja nagygyűlésén több ultimátumot intézett Silvio Berlusconi olasz kormányfőhöz, koalíciós szövetségeséhez.

A Bergamóhoz közeli Pontida kisváros melletti réten tartotta meg a jobboldali párt szokásos évi összejövetelét. Az Északi Liga ebben a háromezer lelkes kisvárosban bontott zászlót 1990-ben. Umberto Bossi híveinek ezrei előtt mondott beszédében figyelmeztette Berlusconit, hogy az Északi Liga megálljt parancsolhat, kiléphet a koalícióból, de ezt most nem teszi meg, mert ez csak a baloldalnak kedvezne. Ugyanakkor kétségbe vonta, hogy Berlusconi képes még a jobbközép erők irányítására.

Ezt követően Bossi felsorolta mindazokat a követelményeket, amelyeket elvár a kormányfőtől pártja támogatásáért cserébe. Ezek között említette - a különösen az északi régiók kisvállalkozásait sújtó  - elviselhetetlen mértékű adók csökkentését. Követelte azt is, hogy Olaszország hívja a haza külföldön szolgálatot teljesítő békefenntartó erőit, mert ezzel is jelentős összegeket lehetne megtakarítani.

Bossi hangoztatta, hogy véget kell vetni a politikai életben tapasztalható pazarlásnak, utalva arra, hogy Olaszországban a törvényhozás tagjainak a fizetése és a pártok finanszírozása egyike a legmagasabbaknak Európában.

Bossi utalt arra is, hogy kérte a kormányfőt: négy minisztériumot költöztessenek Észak-Itáliába. Ennek költségei szerinte minimálisak, hiszen - mint mondta - Monza polgármestere ingyen a tárcák rendelkezésére bocsátaná a város egyik legszebb és legtágasabb épületét, az egykori királyi villát.