Medvegyev nem indul Putyin ellen

2011.06.20. 08:15
Az orosz elnök a Financial Times-nak adott interjújában arra célzott, hogy ismét indulna a jövő évi elnökválasztásokon, de semmiképpen sem Vlagyimir Putyin ellenében. Medvegyev cáfolta azokat a pletykákat, melyek szerint ellentétek volnának közt és Putyin közt, de beszélt a Szíria elleni esetleges ENSZ-határozatról és arról is: szeretné, ha az USA-ban ismét Barack Obama nyerne a választásokon.

Erőteljes utalást tett Dmitrij Medvegyev orosz elnök arra, hogy indulni kíván a jövő évi, oroszországi elnökválasztáson. A Financial Timesnak adott, hétfőn megjelent interjúban viszont gyakorlatilag kizárta, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel egymás ellen indulnának.

A londoni üzleti napilap által a szentpétervári gazdasági fórumon készített interjúban Medvegyev arra a kérdésre, hogy kíván-e indulni a 2012-es elnökválasztáson is, úgy fogalmazott: "a válasz meglehetősen evidens ... minden vezetőnek, aki ilyen tisztséget tölt be, egyszerűen akarnia kell indulni". Hozzátette ugyanakkor: más kérdés, hogy a hivatalban lévő elnök meg is hozza-e ezt a döntést.

A Financial Times értelmezése szerint ez utóbbi kitétel arra utal, hogy Medvegyev és Putyin együtt dönti majd el, melyikük indul.

Medvegyev a Financial Times-nak adott interjúja közben (Fotó. Dmitrij Asztakov)
Medvegyev a Financial Times-nak adott interjúja közben (Fotó. Dmitrij Asztakov)

Arra a kérdésre, hogy ő és Putyin egy időben pályázhat-e az államfői tisztségre, Medvegyev úgy válaszolt, ezt nehéz elképzelni, mivel ő és a jelenlegi kormányfő jórészt egy és ugyanazon politikai erőt képviseli, ezért egy kettejük közti versengés hátrányos lenne a korábban kitűzött feladatok és célok teljesítése szempontjából.

"Ezért úgy gondolom, nem ez lenne a legjobb forgatókönyv országunk számára" - tette hozzá Medvegyev

Az orosz elnök határozottan cáfolta viszont azokat az értesüléseket, melyek szerint kiéleződtek volna a személyi ellentétek közte és Putyin között. Medvegyev kijelentette: lehet, hogy vannak eltérő nézeteik egyik vagy másik cél elérési módjáról, de ez jó és előnyös dolog ... abszolút nem helytálló azt állítani, hogy mélyülő szakadék lenne közöttünk - nyilatkozta az elnök.

Nem akasztják össze a bajszukat
Nem akasztják össze a bajszukat

Belpolitikai kérdésekről szólva Medvegyev azt mondta, ha nincs politikai versengés, a piacgazdaság alapjai elkezdenek széthullani. A politikai versengés ugyanis bizonyos mértékig a gazdasági verseny megnyilvánulása, ő pedig azt szeretné, hogy az orosz törvényhozásban a teljes orosz politikai színkép képviselve legyen.

Medvegyev egyértelművé tette azt is, hogy szeretné, ha Barack Obama amerikai elnököt jövőre újjáválasztanák. "Azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, mert (amerikai) partnerem modern ember, aki nemcsak Amerikában, de az egész világrendben változásokat akar ... nálam jobban senki sem szeretné Barack Obama újjáválasztását."

Szíriáról szólva kijelentette: nem támogatna egy ugyanolyan ENSZ-határozatot, mint amilyen Líbia esetében megszületett. Medvegyev szerint a Líbia ügyében hozott 1973-as számú biztonsági tanácsi határozatról bebizonyosodott, hogy csak egy értelmetlen hadművelet leplezésére szolgált. "Nagyon nem szeretném, ha Szíria ügyében is hasonló módon születne határozat, ezért a Szíriával kapcsolatos határozat nem ilyen lesz ... Oroszország az ENSZ BT állandó tagjaként élni fog vétójogával" - tette hozzá az orosz elnök.