Szervdonor-hisztéria miatt verik a mentősöket

2011.07.08. 15:41
Bukarestben elterjedt, hogy gyerekeket rabolnak el szervdonornak. Az eltűnt gyerekeket megtalálták, de közben vélt tetteseket, köztük mentősöket vertek össze.

A bukaresti ambulanciák több alkalmazottját érte támadás az elmúlt napokban, miután az interneten hamis információk terjedtek el arról, hogy ezeken a helyeken állítólag elrabolt gyermekeket szervdonorként használnak fel; a vádat pénteken a bukaresti rendőrség hivatalosan is cáfolta.

Alice Grasu, a Bukaresti Ambulancia orvos-koordinátora pénteken a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: az egészségügyi intézmény dolgozói egyre nehezebben tudják elvégezni a szervátültetéssel járó életmentő munkájukat, mivel alkalmazottaikat az utóbbi napokban fizikailag bántalmazták.

Hoax miatt támadnak

Mindez annak a hisztériának tulajdonítható, amelyet az interneten, majd egyes médiumok híradásaiban megjelent - az orvos-koordinátor szerint hamis - információk terjedése váltott ki.

A világhálón ugyanis különféle személyek olyan értesülései láttak napvilágot, amelyek szerint "álambulanciák" gyermekeket rabolnak, hogy szervdonorként használják fel őket. Miután egyes médiaszervek is "ráharaptak" erre a témára, a fővárosban az ügy felkavarta a kedélyeket.

Annyira, hogy az elmúlt napokban - mint arról Grasu beszámolt - Bukarest hét vagy nyolc kerületében is kövekkel támadtak az ambulanciákra, az ott dolgozó személyzet számos tagját pedig bántalmazták.

Vasile Viorel bukaresti rendőrfőkapitány pénteki sajtókonferenciáján határozottan kijelentette: a fővárosban semmiféle gyermekrablásról nem érkezett feljelentés, az interneten terjedő információk pedig hamisak. A főkapitány leszögezte: az otthonról eltűnt gyermekeket mind megtalálták az elmúlt időszakban. Kiderült, hogy valamennyien szándékosan szöktek el otthonról.

Keresik a hír kitalálóját

A rendőrség óva intette a médiát attól, hogy effajta híreszteléseknek helyet adjon híradásaiban, ezzel fokozva a pánikot. Az utóbbi időben sokan kaptak olyan üzeneteket, amelyekben ismeretlen feladók felhívták a figyelmüket: vigyázzanak, mert szervdonorként felhasználandó gyermekeket rabolnak. E hisztérikus légkört jól jellemzi, hogy csütörtökön este megvertek egy férfit a bukaresti utcán. Véletlenül ugyanis egy gyermek közelében tartózkodott, amikor egy utcai árus azt kiabálta: "Vigyázz, gyermekrabló!".

A rendőrfőkapitány jelezte: meg fogják vizsgálni a híresztelés forrását, és ha kiderül, hogy szándékos rémhírterjesztésről van szó, azt bűncselekményként fogják kezelni.